Jump to content
POLITISTI.ro

Pot circula cu auto dacă am schimbat culoarea?

stancunicolae

Recommended Posts

am si eu o intrebare

am schimbat culoarea autoturismului , am programare la rar si politie pentru perfectarea actelor , 

intrebare ,,   pot circula cu autoturismul pina la perfectarea actelor privind schimbarea culori , daca da, cit timp

Edited by stancunicolae
  • Catalin changed the title to Pot circula cu auto dacă am schimbat culoarea?
  • Moderator

Da. Poti circula. Asta pana te opreste Politia si ramai fara certificatul de inmatriculare. Apoi nu mai poti circula. 

• 2 weeks later...
  • Active member

Sau poti "circula" cu ea urcata pe o platformă... dacă tot ti-e draga, o plimbi cu platforma pana te pui în legalitate

• 2 years later...

Buna seara,am schimbat culoarea masinii iar cei de la rar mi-au trecut in cartea masini noua culoare,am facut programare la politia din judetul meu pentru schimbarea culori si in talon.Intrebarea este daca am voie sa circul cu masina pana pe data in care sunt programat?

• 5 months later...

Acum cativa ani cand facem chestionare online pentru obtinerea permisului categoria B , una dintre intrebari era despre culoarea masinii iar raspunsul corect era ceva legat de 30 % ca ar fi permis o alta culoare .

Cunoaste cineva aceasta lege ?

Eu detin un passat b6 ce a fost avariat , de culoare neagra iar elementele de caroserie pe partea frontala au fost inlocuite cu unele de alta culoare, gri .

Aceste elemente sunt: Bara, aripa stanga, aripa dreapta si capota , in termen popular " botul masinii este gri ". Masina are o lungime de 4774 mm din care 140 mm este alta culoare . Deci masina are 29.5 % gri iar restul negru ( 30 % din 4774 mm = 143 mm )

Se poate circula cu ea ? Cunoaste cineva acea lege ca poate avea 30 % alta culoare ?

• Moderator

Din ce înţeleg, te interesează în ce condiţii poate fi menţionată în C.I.V. o nouă culoare a unui autovehicul. De astfel de probleme se ocupă RAR - Registrul Auto Român, nu poliţia. Legislaţia naţională din domeniul de activitate al RAR este publicată în Monitorul Oficial al României, dar găseşti inclusiv pe site-ul lor oficial: legislaţie RAR.

Conform prevederilor Directivei 2007/46/CE, cele 10 culori de bază care pot fi înscrise în cartea de identitate a vehiculului (CIV) sunt: alb, galben, portocaliu, roşu, violet, albastru, verde, gri, maro şi negru. (versiunile oficiale în limba română ale Regulamentelor/Directivelor/Deciziilor Uniunii Europene sunt publicate aici: http://eur-lex.europa.eu/ro/index.htm
În situaţia în care pe vehicul se regăsesc două culori, ambele vor fi înscrise în CIV (de ex.: negru + roşu), numai dacă ele sunt în proporţii aproximativ egale. În caz contrar, se înscrie doar culoarea predominantă. Când pe vehicul se regăsesc mai mult de două culori sau dacă acestea nu sunt culori liniare, ci nuanţe în degrade sau imagini, în CIV se înscrie culoarea predominantă + menţiunea "multicolor". 

Pentru a intra în legalitate, trebuie să te prezinţi cu maşina la sediul unei reprezentanţe RAR pentru modificarea culorii în CIV - cartea de identitate a vehiculului, fiind necesară o programare.