Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Avertisment si retinere permis conducere


ayrton

Question

Va prezint o speta simpla ,petrecuta ieri e DN1, pe raza jud ilfov : un cond auto a fost oprit de un echipat de la politia rutiera ilfov,legitimat si sanctionat cu avertisment scris iar ca masura complementara i s-a retinut permisul de cond pe o perioada de 30 zile pt " ca nu a acordat prioritate de trecere pietonilor angajati in traversare pe sensul sau de mers prin loc marcat si semnalizat corespunzator " cu mentiunea" filmat video din auto MAI xxxxx ",fapta prevazuta de art100/3/b - og 195 /2002 si sanctionata de art 100/3 - og 195/2002 (conform pv ) primind o copie a pv si dovada de retinere permis conducere cu valabilitate 15 zile .

Considerati ca agentul constator a procedat corect si legal aplicand si retinerea permisului de conducere sau era suficient doar avertismentul scris ,nefiind stabilita ca sanctiune" amenda in suma "sau "puncte- amenda " ( probabil pietonii aflati in traversare erau la distanta mare de autovehicul ,drumul avand latime mai mare si nu au fost intr-un real pericol ) ?

Astept raspunsurile dvs obiective ,multumesc !

p.s . contravenientul nu intentioneaza sa conteste pv in instanta , fiind la prima abatere de acest fel timp de 25 ani de condus pe drumurile publice si e in cautarea unui alt loc de munca (firma la care lucreaza in prezent avand reguli stricte )

Link to comment

8 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Agentul a procedat corect. Inca pot sa spun ca a fost indulgent prin aceea ca nu a aplicat si o sanctiune pecuniara. Legea prevede obligatoriu pentru neacordarea prioritatii pietonilor ca masura complementara retinerea permisului de conducere pentru o perioada de 30 de zile. Deci chiar daca ar fi vrut agentul de politie sa fie mai indulgent decat a fost deja nu i-ar fi permis legea.

Link to comment
  • 0

Agentul a procedat foarte corect si legal, el este obligat prin lege sa aplice si masura retinerii permisului de conducere, conform articolelor mentionate de dumneavoastra. Totusi la masura sanctionarii a fost foarte indulgent, putea sa dea amenda mai ales ca este o masura destul de grava sa nu acorzi prioritate la pietoni angajati in traversare pe sensul de mers al autovehicolului condus, tocmai de aceea legiuitorul a introdus si masura complementara de retinere a permisului de conducere. La astfel de abateri dupa ce se aplica sanctiunea (avertisment sau amenda) trebuie luata si masura retinerii permisului de conducere.

Link to comment
  • 0
  • Moderator

A procedat corect.

Agentul constatator decide cand e cazul sa acorde avertisment avand in vedere mai multi factori, dar masura complementara de retinere a permisului de conducere este obligatorie pentru aceasta contraventie. Probabil politistul a considerat ca soferul are o stare financiara precara.

Link to comment
  • 0

De acord cu voi, asa procedam si eu, in special cu amenzile pt ITP (603 lei) - si nu numai - . Daca gaseam o dacie sau o pers care se plangea de lipsa banilor dadeam av si retinere/suspendare. Numai ca unii judecatori considera ca daca agentul constatator a stabilit av ca sanct principala, atunci probabil fapta nu a fost de o deosebita gravitate, astfel incat poate fi eliminata si sanctiunea complementara. :blink:

Link to comment
  • 0

Din păcate acesta este noul cod rutier care mai mult încurcă. Nu este clar si lasa loc de interpretare.

Ne oficial stiu ca nu in aceasta forma a plecat de la specialistii de la DR dar dorinta unora de asi lsa amprenta si unde trebuie si unde nu trabuie a ciuntit acest act normativ in asa hal in cit politistii rutieri nu mai stiu cind procedeaza corect si cind nu.

Daca studiem atent art. 109 alin 9 din OUG-195/2002 R constatam ca „ prevederile prezentei ordonante de urgenta referitoare la contraventii se completeaza cu cele ale Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, daca prin prezenta ordonanta de urgenta nu se dispune altfe “

Aici este marea buba.

Nici unul din articolele 99-103, 105 si 108 nu prevad ca sanctiune avertismentul ci doar sanctiunile din clasele I-IV de amenda prevazute de art 98 alin 4 adica Clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:

a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;

B) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amenda;

c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amenda;

d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;

e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amenda.

In contextul prevederilor Art. 96

(1) Sanctiunile contraventionale complementare au ca scop inlaturarea unei stari de pericol si preintampinarea savarsirii altor fapte interzise de lege si se aplica prin acelasi proces-verbal prin care se aplica si sanctiunea principala a amenzii sau avertismentului.

(2) Sanctiunile contraventionale complementare sunt urmatoarele:

a) aplicarea punctelor de penalizare;

B) suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, pe timp limitat;

c) confiscarea bunurilor destinate savarsirii contraventiilor prevazute in prezenta ordonanta de urgenta ori folosite in acest scop;

d) imobilizarea vehiculului;

e) radierea din oficiu a inmatricularii sau inregistrarii vehiculului, in cazurile prevazute la art. 17 alin. (4);

f) ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar.

Instanta considera aplicarea incorecta a sanctiunii si deci in cele mai multe situatii admite plingerea .

Daca analizati insa situatiile in care a fost formulata plingere impotriva unui P.V.C.C. in care sa aplicat amenda si s-a luat masura retinerii PC sau aplicarea punctelor de penalizare dupa caz veti observa ca in multe cazuri se admite in parte plingerea in sensul ca se anuleaza sanctiunea amenzii pe care o transforma in avertisment si se mentine sanctiunea complementara de retinere a PC ori aplicare puncte penalizare .

Chichita este ca la alte acte normative cu care lucreaza politia rutiera aceast aspect adica, AV+sanctiune complementara, este acceptat prin lege in sensul ca ori nu se face trimitere expresa ca in cazul OUG-195/2002-R ori legea prevede si av si amenda ca sanctiune contraventionala principala.

Edited by Xtrem
Link to comment
  • 0

Sacțiunea contravențională o reprezintă amenda, respectiv avertismentul scris. Agentul constatator poate stabili una dintre aceste două sancțiuni, pe când reținerea permisului de conducere/certificatului de înmatriculare reprezintă o măsură complementară pe care este obligatoriu să o ia față de contravenient.

Link to comment
  • 0
  • Membru

Sincer si eu bundesgrenzschutz pt ITP aplicam avertisment, pt ca nu mi se pare la fel de grav ca si neacordare prioritate pietoni,unde in opinia mea se aplica sanctiunea in amenda!

Edited by cipri83
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.