Jump to content
POLITISTI.ro

Termen depunere plangere penala


Mihail3

Recommended Posts

Buna ziua 

Va rog spuneti-mi care este termenul de depunere a unei plangeri penale.

Daca pretinsele fapte s-ar fi intamplat pe 29 decembrie 2018 la 9 44 dimineata este valabila plangerea penala depusa de pretinsa parte vatamata la data de 30 martie 2019 seara ?

Link to comment
  • Moderator

Codul de procedură penală

Art. 296 - Termenul de introducere a plângerii prealabile

(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârşirea faptei.

Link to comment

Care sunt ziua din luna si ora din zi dupa care nu se mai poate depune plangere penala pentru pretinse fapte din 29 decembrie 2018 ora 9 44 dimineata?

Edited by Mihail3
Link to comment

@Mihail3: Fara suparare, dar aveti impresia ca daca veti repeta intrebarea sub o alta forma, veti primi un alt raspuns? Colegul @Marius v-a oferit raspunsul prevazut de lege, iar mai departe, dumneavoastra ar fi trebuit sa multumiti si sa calculati exact daca au trecut cele trei luni de la data si ora mentionata. Si ca sa mai primiti un ajutor, va recomand sa tineti cont si de prevederile art. 181 alin. (1) din Codul de procedura civila, respectiv, termenele, in afara de cazul in care legea dispune altfel, se calculeaza dupa cum urmeaza: 3. cand termenul se socoteste pe saptamani, luni sau ani, el se implineste in ziua corespunzatoare din ultima saptamana ori luna sau din ultimul an. Daca ultima luna nu are zi corespunzatoare celei in care termenul a inceput sa curga, termenul se implineste in ultima zi a acestei luni. Sper ca acum veti putea calcula exact daca au trecut cele 3 luni din data de 29.12.2018, ora 09:44 pana in data de 30.03.2019, seara, cand presupusa parte vatamata a depus plangerea prealabila.

Numai bine.

Link to comment

Plângerea prealabilă este actul de sesizare prevăzut special numai in cazul unor infracțiuni. La majoritatea însă, nu este plângere prealabilă și deci nici termenul de 3 luni. Despre ce infracțiune este vorba în acest caz?

Link to comment
  • 3 years later...

Bună seara,  am și eu o întrebare la dumneavoastră. 

Am avut un accident rutier cu victimă, victima fiind pasagerul din partea dreaptă,  ieșind din decor și intrând într-un copac.

Victima ar avea 120 de zile de îngrijiri medicale conform certificatului medico legal.

Menționez ca am avut grija de aceasta la domiciliu, fiind inclusiv la spital pe pierioada spitalizarii aproape zilnic si făcând cumparaturi din bani personali.

După o perioadă nu ne am mai înțeles dar aceasta mi a depus plângere .

Eu stiam că există un termen de 90 de zile, este valabilă chiar dacă a depășit cele 90 de zile? Cu mult după parerea mea.

P.S ( S au luat măsurile legale la fața locului, nu am fugit de la fața locului)

Edited by albert20012001
Semnul întrebării in penultima propoziție, si ultima precizare
Link to comment
  • Active member

Si care e întrebarea?

Dacă te refereai la plângere, noi nu știm când a fost depusa.

Este dosar penal, înregistrat? Și dacă da, ce calitate ai in dosar? Suspect ...?

Edited by Roby
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.