Jump to content
POLITISTI.ro

Schimbarea benzii de circulaţie - legislaţie rutieră

Szabi

Recommended Posts

Bună ziua,

Am încercat să aflu răspunsul la următoarea problemă/situație: avem minim 3 benzi, două mașini pe banda 1 și 3 care vor să se încadreze pe banda 2 (care este liberă). Cine are prioritate? 

Pe internet am găsit multe materiale (inclusiv cele postate de școli auto, exemple de întrebări test, etc) în care se face referire la un art 106: 

Citat:

“Pe un drum public prevăzut cu minimum trei benzi pe sens, când conducătorii a două autovehicule circulă în aceeași direcție, dar pe benzi diferite și intenționează să se înscrie pe banda liberă dintre ei, cel care circulă pe banda din dreapta este obligat să permită celui care vine din stânga să ocupe acea bandă”

Este clar că pe baza art. menționat are prioritate autoturismul de pe banda 3. 

Am căutat acest articol într-un Cod Rutier actualizat recent (de exemplu asta - pare a fi din august 2018: legestart.ro/wp-content/uploads/2018/08/codul-rutier_actualizat.pdf ), dar nu am mai găsit acest articol, nici nimic similar. 

Atunci se aplica regula priorității din dreapta, și ar avea prioritate autoturismul de pe banda 1 (pentru că vine din dreapta celui de pe banda 3)?

Vă mulțumesc,

Szabolcs

• Marius changed the title to Schimbarea benzii de circulaţie - legislaţie rutieră
  • Moderator

Nu cauţi unde trebuie. Denumirea asta de "Cod Rutier" este una generică, în realitate principalele acte normative care reglementează legislaţia rutieră sunt OUG 195 şi Regulamentul pentru aplicarea OUG 195. Ce cauţi tu sunt prevederi din Regulamentul de aplicare a OUG 195, mai exact "Hotărârea Guvernului nr. 1.391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice". Respectivul act normativ se găsşte şi aici pe site în secţiunea Bibliotecă legislativă.
Nu toate articolele şi site-urile de pe internet prezintă informaţiile pertinente, actualizate şi/sau reale.

Mulțumesc pentru răspuns. Am găsit acolo. 

Am fost derutat de cele două denumiri, respectiv de anumite secțiuni similare  (art 43-45 din OUG 195). 

Edited by Szabi