Jump to content
POLITISTI.ro

Indicator de prioritate "default"?


VladSoare

Recommended Posts

Salut,

Am o nedumerire teoretică, ceva ce ori nu e specificat în codul rutier, ori mi-a scăpat mie.
Dacă o intersecție este dirijată prin indicatoare de prioritate, atunci trebuie respectată semnificația acestora.
Dacă nu există indicatoare de prioritate, atunci se aplică prioritatea de dreapta.
În România însă există nenumărate intersecții în care unii au indicator de prioritate, alții nu. În acest caz, cei care n-au, ce ar trebui să facă? Scrie undeva explicit că dacă tu nu ai nici un indicator, iar celălalt are "cedează", atunci tu ai prioritate față de el chiar și în lipsa unui indicator?

Să zicem că el îmi vine mie din dreapta.
Dacă eu am indicator explicit de prioritate (rombul galben) și el are "cedează", atunci treaba e clară.
Dacă ambii avem "cedează", atunci eu trebuie să-i dau lui prioritate de dreapta.
Dar dacă eu nu am nimic, iar el are "cedează", atunci care-i regula? Nimicul meu se asimilează cu cazul 1, sau cu cazul 2? 

În practică, în caz de accident, presupun că el ar fi considerat vinovat de nerespectarea indicatorului "cedează trecerea". Dar el poate să zică: "da, dar sîntem în situație de egalitate, iar eu veneam din dreapta". Și atunci cine are dreptate? Legea prevede cazul intersecțiilor dirijate, respectiv al celor nedirijate. Dar intersecțiile dirijate numai parțial nu sînt descrise. Nu scrie nicăieri explicit că dacă o intersecție e dirijată numai pe jumătate, atunci jumătatea lipsă are prioritate. Nu scrie că rombul galben ar fi "default". Sau scrie și mi-a scăpat mie? 🤔

Voi cum tratați astfel de cazuri? 

Mulțumesc.


 

Link to comment

Vladu, salut in primul rand  ca nu am mai comunicat de mult.

Fa o scrisoare la primarie. Eu, cand mai batuiam prin tara am rezolvat chestii d-astea de vreo 3 ori

Link to comment
  • Member

Si cand te intalnesti in intersectie in care tu nu ai nici un semn si cel din dreapta are cedeaza, tu de unde stii ca poti sa treci? Stai si te uiti la el, el la tine...

Nu e normala deloc situatia dar sunt foarte multe astfel de intersectii.

Link to comment

Pe aici prin State sunt situatii d-astea, insa semnul celor care au obligatia sa cedeze prioritatea ESTE OBSERVAT de ceilalti

SI se stie ca "cedeaza" si "Stop" au forme clare. EU va zic ca o hartie sau email la primarie rezolva treaba

Link to comment

Din cîte știu, faptul că indicatoarele de prioritate au forme unice nu este întîmplător, ci intenționat, tocmai pentru a putea fi recunoscute și din spate. Legea însă nu (mai) prevede obligativitatea recunoașterii din spate a semnelor celorlalți, ceea ce mi se pare o scăpare destul de riscantă. Pe vremuri, dacă-mi amintesc bine, o prevedea. 

Cezar, cazurile de care zic sînt majoritare. Ar trebui să scriu nu una, ci sute de scrisori, către zeci de primării. :)
 

On 13.03.2019 at 15:48, Cristi a scris:

Drumul cu prioritate nu trebuie semnalizat intotdeauna, ci doar cel care pierde prioritatea. 

Știu că așa se consideră în practică, dar treaba asta are și o bază legală? Adică există vreun articol care s-ar putea interpreta în sensul ăsta? Un articol din care s-ar putea trage concluzia certă că drumul are prioritate atîta timp cît nu și-o pierde în mod explicit? 
Poate părea o întrebare prostească, dar te asigur că întreb cît se poate de serios, nu fac mișto.

 

Link to comment
  • Moderator

Indicatoarele STOP si CEDEAZA au forme clar definite pentru a putea fi recunoscute si de catre cei ce circula pe drumul cu prioritate. Drumul cu prioritate NU ESTE OBLIGATORIU a fi marcat la fiecare intersectie, tocmai din acest considerent.

Edited by Cristi
Link to comment

Email Vlad. Cand eram in tara in fiecare vineri 45 min - 1 ora asta faceam. O data pe saptamana, dadeam inapoi societatii in care traiam, ceva, ceva care puteam indrepta, fara sa astept nimic in schimb.
Asa fac si aici si oriunde o sa mai traiesc, :)

Link to comment
  • Member

Numai ca indicatoarele care ziceti voi ca pot fi recunoscute si din spate nu sunt puse in locuri din care sa poata fi vazute si de pe drumul cu prioritate.

Mi se pare o prostie sa montezi indicatoare doar pe drumul fara prioritate. La fel mi se pare o prostie si aplicarea marcajelor pe asfalt fara indicatoare.

Link to comment
  • Moderator

Acest lucru nu se intampla numai in Romania, ci peste tot in lume. La o conventie internationala s-a stabilit forma indicatoarelor STOP si CEDEAZA sa fie in acest fel, tocmai pentru a putea fi recunoscute din orice pozitie.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.