Jump to content
POLITISTI.ro

Indicator de prioritate "default"?

Postare recomandată

Publicat

Salut,

Am o nedumerire teoretică, ceva ce ori nu e specificat în codul rutier, ori mi-a scăpat mie.
Dacă o intersecție este dirijată prin indicatoare de prioritate, atunci trebuie respectată semnificația acestora.
Dacă nu există indicatoare de prioritate, atunci se aplică prioritatea de dreapta.
În România însă există nenumărate intersecții în care unii au indicator de prioritate, alții nu. În acest caz, cei care n-au, ce ar trebui să facă? Scrie undeva explicit că dacă tu nu ai nici un indicator, iar celălalt are "cedează", atunci tu ai prioritate față de el chiar și în lipsa unui indicator?

Să zicem că el îmi vine mie din dreapta.
Dacă eu am indicator explicit de prioritate (rombul galben) și el are "cedează", atunci treaba e clară.
Dacă ambii avem "cedează", atunci eu trebuie să-i dau lui prioritate de dreapta.
Dar dacă eu nu am nimic, iar el are "cedează", atunci care-i regula? Nimicul meu se asimilează cu cazul 1, sau cu cazul 2? 

În practică, în caz de accident, presupun că el ar fi considerat vinovat de nerespectarea indicatorului "cedează trecerea". Dar el poate să zică: "da, dar sîntem în situație de egalitate, iar eu veneam din dreapta". Și atunci cine are dreptate? Legea prevede cazul intersecțiilor dirijate, respectiv al celor nedirijate. Dar intersecțiile dirijate numai parțial nu sînt descrise. Nu scrie nicăieri explicit că dacă o intersecție e dirijată numai pe jumătate, atunci jumătatea lipsă are prioritate. Nu scrie că rombul galben ar fi "default". Sau scrie și mi-a scăpat mie? 🤔

Voi cum tratați astfel de cazuri? 

Mulțumesc.

Publicat

Vladu, salut in primul rand  ca nu am mai comunicat de mult.

Fa o scrisoare la primarie. Eu, cand mai batuiam prin tara am rezolvat chestii d-astea de vreo 3 ori

• Moderator
Publicat

Drumul cu prioritate nu trebuie semnalizat intotdeauna, ci doar cel care pierde prioritatea. 

• Membru
Publicat

Si cand te intalnesti in intersectie in care tu nu ai nici un semn si cel din dreapta are cedeaza, tu de unde stii ca poti sa treci? Stai si te uiti la el, el la tine...

Nu e normala deloc situatia dar sunt foarte multe astfel de intersectii.

Publicat

Pe aici prin State sunt situatii d-astea, insa semnul celor care au obligatia sa cedeze prioritatea ESTE OBSERVAT de ceilalti

SI se stie ca "cedeaza" si "Stop" au forme clare. EU va zic ca o hartie sau email la primarie rezolva treaba

Publicat

Din cîte știu, faptul că indicatoarele de prioritate au forme unice nu este întîmplător, ci intenționat, tocmai pentru a putea fi recunoscute și din spate. Legea însă nu (mai) prevede obligativitatea recunoașterii din spate a semnelor celorlalți, ceea ce mi se pare o scăpare destul de riscantă. Pe vremuri, dacă-mi amintesc bine, o prevedea. 

Cezar, cazurile de care zic sînt majoritare. Ar trebui să scriu nu una, ci sute de scrisori, către zeci de primării. :)

On 13.03.2019 at 15:48, Cristi a scris:

Drumul cu prioritate nu trebuie semnalizat intotdeauna, ci doar cel care pierde prioritatea. 

Știu că așa se consideră în practică, dar treaba asta are și o bază legală? Adică există vreun articol care s-ar putea interpreta în sensul ăsta? Un articol din care s-ar putea trage concluzia certă că drumul are prioritate atîta timp cît nu și-o pierde în mod explicit? 
Poate părea o întrebare prostească, dar te asigur că întreb cît se poate de serios, nu fac mișto.

• Moderator
Publicat (modificat)

Indicatoarele STOP si CEDEAZA au forme clar definite pentru a putea fi recunoscute si de catre cei ce circula pe drumul cu prioritate. Drumul cu prioritate NU ESTE OBLIGATORIU a fi marcat la fiecare intersectie, tocmai din acest considerent.

Modificat de Cristi
Publicat

Email Vlad. Cand eram in tara in fiecare vineri 45 min - 1 ora asta faceam. O data pe saptamana, dadeam inapoi societatii in care traiam, ceva, ceva care puteam indrepta, fara sa astept nimic in schimb.
Asa fac si aici si oriunde o sa mai traiesc, :)

• Membru
Publicat

Numai ca indicatoarele care ziceti voi ca pot fi recunoscute si din spate nu sunt puse in locuri din care sa poata fi vazute si de pe drumul cu prioritate.

Mi se pare o prostie sa montezi indicatoare doar pe drumul fara prioritate. La fel mi se pare o prostie si aplicarea marcajelor pe asfalt fara indicatoare.

• Moderator
Publicat

Acest lucru nu se intampla numai in Romania, ci peste tot in lume. La o conventie internationala s-a stabilit forma indicatoarelor STOP si CEDEAZA sa fie in acest fel, tocmai pentru a putea fi recunoscute din orice pozitie.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.