Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Violare de domiciliu si incercare de furt

PaulEmanuel

Question

Buna ziua !

As fii bucuros daca as putea primii cateva sfaturi cu privinta la situatia mea.

Ma numesc Paul si sunt civil. Ieri dimineata la ora 5-5:30 am avut o mare "surpriza", cineva incerca sa intre in casa pe ambele usi, cea din fata si cea din spate. Primul lucru care lam facut a fost sa gasesc o lanterna si un obiect pentru autoaparare. Nu am avut ghinionul sa se fure ceva din curte sau sa distruga ceva... Intradevar nu am iesit afara pentru ca mam gandit ca ei nu merg cate unul la furat si nu am riscat sa ma trezesc cu un par in cap... Am iesit pe balcon si am vazut hotul cum sare gardul si am sunat la politie.

Politia a venit si ce ma "socat" a fost faptul ca nici macar nu au coborat din masina, au cerut numai buletinul pentru a completa plangerea.

Nu vreau ca aceste intrebari, fraze sa fie critici sau sa ofenseze pe cineva.

Aceasta este procedura? Va intreb pentru ca sunt civil.

Eu ma gandeam ca vor constata sau macar vor pune intrebari pentru a duce la un suspect.

Am intrebat daca se vor lua amprente de pe usile fortate si mi sa raspuns ca nu se pot lua amprente de pe orice suprafata. Ceea ce mi se pare absurd pentru ca este o situatie grava daca cineva incearca sa intre in domiciliu. Putea sa fie inarmat si sa imi dea in cap, pentru ca dupa legile din Romania din agresat devii usor agresor.

Va rog sa imi dati un sfat diferit de sfatul ce lam primit de la agentii ce au venit la locul faptei.

"Noi nu putem face nimic fara sa faceti plangere maine la sectia de politie... Ce puteti face este sa il imobilizati pe intrus pana la venirea noastra"

Deci dupa cate am inteles, eu trebuie sa imi risc siguranta si sa il prind pe intrus care poate fii inarmat cu un cutit, pistol cu bile de cauciuc etc...

Din curiozitate am intrebat daca as fi avut un pistol cu gloante de cauciuc sau arma de TIR (pusca cu aer comprimat) si as fi tras in intrus, fara sa am parte de contact corp la corp, mi sa raspuns ca nu pot face asemenea lucru.

Va pot intreba pe dumneavoastra oare daca un om ar intra in curtea casei si in casa cum ati proceda? Credetima ca eu am stat sa ma gandesc si am ajuns la concluzia ca e o greseala enorma sa lovesti intrusul ce incearca sa iti fure lucruri din curte sau din casa. Adica eu incercand sa ma apar pe mine de un infractor imi pun si libertatea in pericol.

Va multumesc ca ati citit acest post si sper ca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi.

8 answers to this question

Recommended Posts

• 0
  • Membru

Art. 44. - Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, săvârşită în stare de legitimă apărare.

Este în stare de legitimă apărare acela care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, îndreptat împotriva sa, a altuia sau împotriva unui interes obştesc, şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul obştesc.

(21) Se prezumă că este în legitimă apărare, şi acela care săvârşeşte fapta pentru a respinge pătrunderea fără drept a unei persoane prin violenţă, viclenie, efracţie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare.

Este de asemenea în legitimă apărare şi acela care din cauza tulburării sau temerii a depăşit limitele unei apărări proporţionale cu gravitatea pericolului şi cu împrejurările în care s-a produs atacul.

Asta spune Codul Penal destul de clar.

Problema este una care nu prea tine de politie. Din practica judiciara pot spune ca ca sunt sanse minime sa primeasca mandat de la instanta de judecata, si si mai mici sa fie condamnat pentru aceasta fapta. Asta nu tine de politie ci de Parchet si Instanta. Si cred ca totusi s-a incheiat o documentatie in caz ca doriti sa depuneti plangere.

Edited by bozo
  • Upvote 1

• 0

Am sunat, cand au ajuns la locul faptei mi sa cerut buletinul si atat... fara luat de amprente sau fara constatate.

Ceea ce mi sa parut lipsa de interes...

• 0

Necesitatea efectuarii cercetarii la fata locului (''constatarea" la care va referiti dvs.) se apreciaza de la caz la caz, in functie de particularitatile faptei, luandu-se in considerare nu pericolul real sau potential al infractiunii, ci masura in care o asemena procedura poate servi la aflarea adevarului. Cu alte cuvinte, decizia politistilor de a nu o efectua nu reprezinta, neaparat, o lipsa de interes. Astfel, conform art.129, alin. 1 din Codul de Procedura Penala, cercetarea la fata locului se efectueaza atunci cand este necesar sa se faca constatari cu privire la situatia locului savarsirii infractiunii, sa se descopere si sa se fixeze urmele infractiunii, sa se stabileasca pozitia si starea mijloacelor materiale de proba si imprejurarile in care infractiunea a fost savarsita.

Deasemena, este adevarat ca amprentele digitale nu pot fi prelevate de pe orice fel de suprafata, nu din cauza dezinteresul politistului, ci din motive strict tehnice. Pentru detalii, puteti consulta oricare dintre tratatele de criminalistica disponibile in librarii (vi-l recomand pe cel al lui Emilian Stancu).

Asadar, mi-e greu sa-mi dau cu parerea despre corectitudinea actiunilor politistilor care au intervenit in cazul prezentat de dvs., detaliile furnizate fiind, in opinia mea, prea putine pentru formarea unei impresii in acest sens.

Va sfatuiesc sa depuneti o plangere la cea mai apropiata sectie de politie privind cele intamplate in acea dimineata, in care sa includeti toate detaliile care ar putea servi la stabilirea identitatii autorului, caz in care va asigur ca se va intocmi un dosar penal si se vor lua masuri de identificare a persoanei respective.

• Upvote 3

• 0

din experienta proprie pot sa va spun ca atunci cind am avut casa sparta cei de la judiciar mi-au umplut casa de negreala ridicind amprente si alte indicii. A trebuit sa fac curatenie ca dupa incendiu :) oamenii si-au facut treaba mai mult decit vroiam eu :D