Jump to content
POLITISTI.ro

Suspendarea permisului dupa clasarea dosarului penal

alexklumea

Recommended Posts

Buna ziua ! Prezint urmatoarea situatie : in luna iunie 2018 mi s-a deschis dosar penal pt neacordare de prioritate care s-a soldat cu accidentarea minora a unui biciclist, dar care nu a necesitat ingrijiri medicale.Test alcool 0.Din acel moment am circulat in baza unei dovezi de circulatie prelungita din 30 in 30 de zile pana pe data de 21 oct 2018.Pe data de 1 octombrie, procurorul de caz emite o ordonanta de clasare a dosarului penal in baza unui referat din partea agentului de politie care se ocupa de dosarul meu, comunicare pe care o primesc acasa prin posta la data de 19 octombrie.Cu aceasta m-am prezentat astazi, 22 oct 2018, la brigada rutiera din Udriste si am predat-o, agentul de politie spunandu-mi ca incepand de azi am permisul suspendat 90 de zile.

In atare situatie, nedumeririle mele sunt urmatoarele :

-  in cazul clasarii unui dosar penal nu se presupune ca nu sunt pedepsit sub nicio forma ?...respectiv, nici macar cu suspendarea permisului ?...deasemenea, in aceasta situatie nu am dreptul de a cere sustinerea examenului de 13/15 pt reducerea perioadei de suspendare cu 30 de zile ?...Multumesc !

ordonanta_procuror.jpg

• Marius changed the title to Suspendarea permisului dupa clasarea dosarului penal
  • Moderator

NU cunoşti legislaţia rutieră, chiar dacă acest lucru este un aspect obligatoriu pentru orice conducător auto.

Extras din OUG 195/2002 rep.:

Art. 103
(1) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere se dispune:
(...)
c) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.

Cat trebuie sa cunosc din legislatia rutiera ca si conducator auto, te asigur ca stiu cam tot ce este fundamental pt a fi un conducator auto destul de disciplinat si atent in trafic, lasand la o parte micile greseli care i se pot intampla oricui la un moment dat, chiar si soferilor profesionisti care isi castiga existenta din a conduce un autovehicul. Si subliniez putin aici ideea de a face distinctie dintre ce inseamna greseala si o actiune deliberata, desi stiu ca a conduce o masina nu prea se permite nici sa gresesti, uneori fiind suficient sa gresesti o data si sa tragi toata viata. In alta ordine de idei, una e sa cunosti legislatia la sange, aspect care trebuie sa fie caracteristic mai degraba unui jurist sau unui lucrator din cadrul politiei rutiere (tocmai de aceea se fac si niste scoli speciale in acest sens), si alta e sa fii un simplu sofer unde trebuie sa cunosti reguli de baza atunci cand te afli in trafic pt a fi un conducator auto disciplinat si preventiv. Eu faceam referire la aceasta situatie tocmai pt faptul ca nu am mai fost confruntat niciodata (in 24 de ani de cand detin permis de conducere) cu o astfel de conjunctura, care tine mai degraba de domeniul justitiei decat de o lege a circulatiei, si aici ma refer strict la decizia procurorului de a-mi clasa dosarul penal, care nu era destul de clara pt mine, si de unde nu reiese clar care sunt masurile luate ulterior clasarii cazului penal, motiv pt care am considerat ca pe acest forum pot afla raspunsul corect. Articolul pe care mi l-ai prezentat ca raspuns la nedumerirea mea l-am gasit si eu pe internet inainte de a ma adresa acestui forum, dar nu eram destul de lamurit sau convins ca ma incadrez la aceste articole, pt ca altfel nu ar mai fi fost nevoie sa cer ajutor in aceasta directie. Accidentele nu se intampla zilnic din cauza faptului ca soferii nu cunosc legislatia rutiera la nivel de litera de lege, pt ca toti stiu - sau ar trebui sa stie - care este semnul de cedeaza trecerea sau cel de prioritate, sau ca la culoarea rosie si galbena a semaforului trebuie sa opreasca masina, accidentele se intampla din cauza faptului ca nu au experienta sau ca nu sunt atenti si/sau nu ii respecta pe ceilalti participanti la trafic, consum alcool, sau pur si simplu pt ca nu stiu sa conduca corect o masina, ma refer la aptitudini, reflexe, etc. Daca ar fi sa aibe permis de conducere doar cei care cunosc legislatia rutiera la nivel de articol, va asigur ca nici 10% din cati sunt acum pe strazi, nu ar avea acest drept. Stim bine ca din cauza (si nu datorita!) legislatiei prea permisive, scolile de soferi nu pregatesc suficient candidatii pt a fi apti sa conduca pe drumurile publice, si cu toate astea se dau permise pe banda rulanta, nerealizandu-se ca ulterior majoritatea sunt niste bombe pe roti sau "incurca lume" care duc la trafic intens sau/si accidente.Iar unii dintre proaspetii posesori de permise, deja se cred piloti de raliu, statistica relatand ca acesta este principalul factor pt majoritatea accidentelor produse, fie ele soldate cu victime sau nu...

Ca atare, in incheierea pledoariei mele, mentionez ca in acest caz nu era deloc nevoie sa completezi cu expresia "NU cunoşti legislaţia rutieră, chiar dacă acest lucru este un aspect obligatoriu pentru orice conducător auto.." pt ca mi se pare cumva aroganta si chiar jignitoare la adresa mea, acele articole pe care mi le-ai prezentat ca si raspuns le-ai copiat de pe internet, lucru care nu demonstreaza nici pe departe ca le-ai fi scris din cunostintele tale in d-ale legislatiei rutiere. O seara buna si multumesc oricum pt efort ! Pace !

Edited by alexklumea
  • Downvote 4
  • Moderator

Dacă ai citit deja pe internet textul de lege şi nu ai reusit să pricepi înseamnă că te confrunţi cu o formă de analfabetism funcţional. Acestă noţiune se referă la persoanele care ştiu să citească, dar nu au capacitatea intelectuală să înţeleagă ceea ce au citit. Faptul că scrii mult, prost şi fără rost nu ascunde acest acest aspect. Caută şi angajează-ţi un avocat care să te dădăcească şi scuteşte-ne pe noi de ifosele ăstea.

• Upvote 2

@alexklumea - procurorul a clasat cauza de infractiune de vatamare din culpa, adica nu te trimite in judecata si nici nu risti sa ajungi la "mititica", iar pentru neacordarea de prioritate esti sanctionat fiind pieton 90 de zile. sunt 2 chestii diferite!

• 1 year later...

Buna seara!

Stiu ca am inclacat termenii site ului dar altfel nu stiu cum pot sa primesc un raspuns.

Sunt minor in varsta de 17 ani posesor de permis A1, in urma cu aproximativ trei luni am facut un acident rutier. Am inceput schimbarea benzii de pe banda 2 pe 3 regulamentar semnalizand inainte sa incep manevra si asigurandu ma in oglinzii fiind sigur ca nu se afla nimeni in locul in care voiam eu sa ma incadrez. La scurt timp dupa incadrarea pe banda dorita m am trezit aruncat pe jos. Sincer sa va zic spre rusinea mea in urma consultarii cum echipajul de politie prezent si echipajul medical (pe care tin sa mentionez am fost nevoit sa le chem singur dupa ce mi am recapatat cumpatul deoarece nici una dintre persoanele prezente nu a procedat in acest fel) am hotarat ca din punct de vedere medical sunt in regula asa ca am decis sa fac amiabila cu persoana cu care m am ciocnit si sa imi continui ziua (spre rusinea mea ma grabeam si nu am reusit sa fiu pe deplin atent la starea mea deoare ce in perioada respectiva am reusit sa obtin primul meu loc de munca si nu voiam sa risc pierderea acestuia din princina intarzieri, stiu complet gresit) hotarand ulterior cum ca eu as fii vinovat deoarece masina persoanei implicate avea portiera usor indoita. Aproximativ 3 ore mai tarziu m a coplesit o durere de cap oribila asa ca am decis ca ar fii cazul sa merg la spital. Acolo s au respectat procedurile, a fost chemat un echipaj de la politia rutiera care in momentul acela mi au retinut permisul.Concluzionand ca nu am nici un fel de dauna fizica permanenta sau periculoasa. In acea seara am mers sa dau declaratie, am fost instruit cum ar trebuii sa procedez daca doresc sa depun plangere si de asemenea am fost informat ca va trebuii sa astept o perioada de trei luni in care am posibilitatea sa depun plangere penala. 

Nu am avut de ce sa depun plangere impotriva persoanei cu care am avut acidentul deaorece, cu toata sinceritatea imi doream sa imi primesc carnetul inapoi cat mai repede.

Perioada respectiva a trecut si acum am fost informat ca dorsarul meu a fost trimis la parchet.

In final dupa ce am explicat situatia mai exact am urmatoarele intrebari:

Cam cat ar dura sa imi pot recupera permisul?

Exista vreo sansa ca acesta sa fie suspendat?(Tin sa mentionez ca in toate conversatiile recente avute cu persoanele responsabile de cazul meu am fost numit decat victima, in nici un caz vinovat)

Cum ar fii trebuit sa procedez la momentul acidentului luand in considerare detalile date mai sus?

De asemenea pe mine nu ma sperie neaparat asteptarea cat timp  dosarul se afla la parchet. Mai mult ma intereseaza care o sa fie procesul dupa ce termina procurorul ce are de facut, respeciv care este procesul, ce primesc, cat timp dureaza sa primesc ce am de primit si respectiv de unde imi pot ridica permisul dupa.