Jump to content
POLITISTI.ro

Refuzul testarii cu aparatul etilotest

IonutTabacaru

Recommended Posts

• Marius changed the title to Refuzul testarii cu aparatul etilotest
  • 1 year later...

Bună seara! 

Întrebarea mea este următoarea: dacă sunt oprit în trafic de către un echipaj și pus să suflu în fiola, pot refuza acest lucru și să solicit direct prelevarea de sânge pentru a mi se testa alcoolemia? 

Știu că în lege zice "sau" și de aceea doresc o lămurire concretă. 

• Moderator

Legea prevede obligativitatea stabilirii concentraţiei de alcool în aerul expirat de către poliţia rutieră, cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic şi doar în situația în care valoarea este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligatorie recoltarea mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cazul în care valoarea alcoolemiei este mai mică decât 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat,  conducătorul auto poate solicita să fie prezentat la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice.

Art. 88 din OUG nr. 195/2002:
"(5) Persoana care conduce un autovehicul sau tramvai, testată de poliţistul rutier cu un mijloc tehnic certificat şi depistată ca având o concentraţie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, poate solicita acestuia să i se recolteze probe biologice de către unităţile sau instituţiile medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge."