Jump to content
POLITISTI.ro

Prestarea unei activitati in folosul comunitatii


Marius

Recommended Posts

  • Moderator

In cazul sanctiunilor contraventionale cu amenda, cand contravenientul nu isi plateste amenda in termenul prevazut si nu poate fi executat silit pentru ca nu are nimic in proprietate, amenda se pot transforma in munca in folosul comunitatii

Prestarea muncii in folosul comunitatii se poate aplica doar contravenientilor persoane fizice, insa numai pe baza unei hotarari judecatoresti.

Astfel, potrivit art. 9, alineatul 3, din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor "In cazul in care contravenientul nu a achitat amenda in termen de 30 de zile de la ramanerea definitiva a sanctiunii si nu exista posibilitatea executarii silite, organul din care face parte agentul constatator va sesiza instanta de judecata pe a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia, in vederea inlocuirii amenzii cu sanctiunea obligarii contravenientului la prestarea unei activitati in folosul comunitatii, tinandu-se seama de partea din amenda care a fost achitata".

In continuare, actul normativ stabileste ca, la primul termen de judecata, instanta, cu citarea contravenientului, poate acorda acestuia, la cerere, un termen de 30 de zile, in vederea achitarii integrale a amenzii. Insa, in cazul in care contravenientul nu achita amenda in cele 30 de zile, instanta procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea obligarii la prestarea unei activitati in folosul comunitatii.

Aceasta hotararea a instantei este una irevocabila, conform art. 9 din Ordonanta Guvernului nr. 55/2002 privind regimul juridic al sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii.

Activitatea in folosul comunitatii se presteaza in raza unitatii administrativ-teritoriale in care contravenientul isi are domiciliul sau resedinta, in domeniul serviciilor publice, pentru intretinerea locurilor de agrement, a parcurilor si a drumurilor, pastrarea curateniei si igienizarea localitatilor, desfasurarea de activitati in folosul caminelor pentru copii si batrani, al orfelinatelor, creselor, gradinitelor, scolilor, spitalelor si al altor asezaminte social-culturale.

Instanta stabileste, prin hotarare, natura activitatilor ce vor fi prestate de acesta in folosul comunitatii, pe baza datelor comunicate de primarul localitatii in care contravenientul isi are domiciliul sau resedinta, tinand seama de aptitudinile sale fizice si psihice, starea de sanatate, precum si de nivelul pregatirii profesionale.

Contravenientul nu poate fi obligat sa presteze activitati in subteran, in mine, metrou ori in alte asemenea locuri cu un grad ridicat de risc, precum si in locuri periculoase ori care, prin natura lor, pot pricinui suferinte fizice sau pot produce daune sanatatii sale.

Durata activitatii in folosul comunitatii poate fi cuprinsa intre 50 si 300 de ore, iar prestarea ei se executa in fiecare zi din cursul saptamanii, timp de maxim 8 ore pe zi, cu conditia ca autoritatile locale sa aiba la dispozitie personal care sa il supravegheze pe contraveninent in perioada in care munceste.

Sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii se pune in executare de catre instanta de judecata prin emiterea unui mandat de executare.

Instanta transmite primarului localitatii si unitatii de politie in a caror raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta contravenientul o copie de pe dispozitivul hotararii, insotita de mandatul de executare.

Primarul este cel care are obligatia sa aduca la indeplinire mandatul de executare, iar supravgherea executarii sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii se face cu sprijinul unitatii de politie. In plus, si unitatea la care contravenientul va munci in folosul comunitatii are obligatia ca, la cererea primarului, sa comunice datele si informatiile solicitate cu privire la executarea sanctiunii.

In executarea mandatului, primarul "stabileste de indata continutul activitatii ce urmeaza sa fie prestata de contravenient, conditiile in care acesta executa sanctiunea, precum si programul de lucru, incunostintand despre masurile luate unitatea la care se va presta activitatea", dupa cum se arata la art. 17 din OG 55/2002.

Potrivit art. 20 din ordonanta mentionata, contravenientul trebuie sa se prezinte imediat, dar nu mai tarziu de 3 zile de la primirea mandatului de executare, la primarul unitatii administrativ-teritoriale in a carei raza isi are domiciliul sau resedinta, pentru luarea in evidenta si executarea sanctiunii.

"Inceperea executarii sanctiunii constand in prestarea unei activitati in folosul comunitatii se face in cel mult 5 zile de la primirea mandatului de executare", se mai precizeaza la alineatul 2 al aceluiasi articol.

Exista, insa si situatii in care un contravenient nu poate fi obligat sa duca la indeplinire mandatul de executare. Astfel, daca pana la punerea in executare a mandatului de executare a sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii sau daca in timpul executarii sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii a intervenit o hotarare definitiva de condamnare la o pedeapsa privativa de libertate, cu executare, sanctiunea contraventionala nu se mai executa, potrivit art. 211 din OG 55/2002.

In cazul in care contravenientul, cu reavointa, nu se prezinta la primar pentru luarea in evidenta si executarea muncii in folosul comunitatii, se sustrage de la executarea ei dupa inceperea activitatii sau nu isi indeplineste indatoririle ce ii revin la locul de munca, judecatoria, la sesizarea primarului, a unitatii de politie sau a conducerii unitatii la care contravenientul trebuia sa munceasca pentru comunitate, poate inlocui aceasta sanctiune cu inchisoare contraventionala, daca actul normativ de stabilire a contraventiei prevede aceasta sanctiune, conform art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 55/2002.

Executarea sanctiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii se prescrie in termen de 2 ani de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti prin care s-a aplicat sanctiunea.

  • Ordonanţa Guvernului nr. 55/2002 publicata in M. Of. nr. 642 din 30 august 2002
  • Legea 294/2009 pt modificarea OG nr. 55/2002 privind regimul juridic al sactiunii prestarii unei activitati in folosul comunitatii publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 645 din 1 octombrie 2009

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Exista un "daca" acolo:

poate inlocui aceasta sanctiune cu inchisoare contraventionala, daca actul normativ de stabilire a contraventiei prevede aceasta sanctiune, conform art. 21 din Ordonanta Guvernului nr. 55/2002.

Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Si cum niciun act normativ nu prevede inchisoare contraventionala, atunci refuzul contravenientului de a executa sanctiunea complementare de prestare a unei activitati in folosul comunitatii nu are niciun regim sanctionatoriu, practic, ce ii face judecatorul? Ii transforma iar in amenda aceasta sanctiune complementara. Si iar ne minunam de legile de doi bani din Romania.

Link to comment
Share on other sites

daca refuza r mai fi solutia intocmirii unui dosar penal pentru nerespectarea hotararii judecatoresti...dar asta depinde de la procuror la procuror

Link to comment
Share on other sites

infractiunea la care te referi tu nu are nici o legatura cu acest subiect.

Art. 271. - Împotrivirea la executarea unei hotărâri judecătoreşti, prin ameninţare faţă de organul de executare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacă fapta a fost săvârşită prin acte de violenţă, pedeapsa este de la unu la 5 ani.

Împiedicarea unei persoane de a folosi o locuinţă ori parte dintr-o locuinţă sau imobil, deţinute în baza unei hotărâri judecătoreşti, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Dacă fapta prevăzută în alin. 2 se săvârşeşte prin ameninţare, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar dacă fapta a fost săvârşită prin acte de violenţă, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.

Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, prin sustragerea de la executarea măsurilor de siguranţă prevăzute în art. 112 lit. c), d) şi g), se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.

Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, prin neexecutarea, cu rea-credinţă, a pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice, prevăzute în art. 714 şi art. 715 alin. 2, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Edited by maxu08
Link to comment
Share on other sites

  • Moderator

Trebuie sa recunoastem ca e un vid legislativ si inca unul de toata jena. Pur si simplu, daca contravenientul refuza munca in folosul comunitatii, NU AI CE SA II FACI din punct de vedere juridic. Anunti judecatorul. Bun...si ala ce face in continuare? Transforma sanctiunea din nou in amenda si ciclul se reia. Tara de rahat.

Link to comment
Share on other sites

da maxu ce ai postat tu stiu si eu de aia am si zis ca depinde de procuror...eu iti spun ca a fost o speta asemanatoare si s-a mers pe asta numai ca bineinteles ca a primit amenda administrativa :))

Link to comment
Share on other sites

ori nu este aceeasi speta ori procurorul si-a riscat job-ul si libertatea ptr o asemenea ordonanta mai mult decit ilegala. A condamnat un om ptr o fapta ce nu este infractiune :angry:

munca in folosul comunitatii nu poate fi impusa cu forta deoarece devine munca fortata iar aceasta este interzisa incepind cu CEDO si pila la Constitutia Romaniei. In general, celui care refuza trebuie sa i se taie din ajutoarele sociale primite de la stat, inclusiv somajul insa nu poate fi dus la munca cu politia.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.