Jump to content
POLITISTI.ro

Solicitarea unui test de alcoolemie...

TIbor

Recommended Posts

Bună ziua!

Înainte de toate aș dori să încep prin a-mi cere scuze în caz că există pe forum această întrebare...eu nu am gasit-o. Problema pe care o am(una destul de delicată) este cu un angajat de-al meu la care acum aproape 3 luni i-a fost reținut permisul din cauza consumului de bautură. În curând urmează să-și primească înapoi permisul, însă eu(și nu sunt singurul) suspectez că el și în momentul de față continuă să vină beat la lucru. Având o firmă în domeniul amenajărilor exterioare(construcții) el de multe ori conducea mașinile firmei nu doar singur la volan ci și cu alți angajați al firmei mele. Prima idee care mi-a venit a fost să cumpăr un etilotest și după ce își primește înapoi permisul să-l pun să sufle în el însă domnul de la protecția muncii m-a sfătuit să nu-l fac deoarece angajatul mă poate da în judecată și poate câștiga destul de ușor pe motive de discriminare, el fiind singurul șofer la firmă, bineînteles în afară de mine. Și într-un final ajung și la întrebarea mea....În cazul în care-l suspectez pe om că e beat, pot solicita prin 112 din partea poliției un test de alcoolemie în timp ce omul conduce mașina firmei? Dacă da, atunci cum se procedează corect? Dacă nu, atunci care este soluția într-un astfel de caz?

Vă mulțumesc anticipat!

Pentru a nu fi acuzat de discriminare puteți sa ii testați alcoolscop pe toți angajații dvs, pe motiv ca nu vreți sa se întâmple accidente de munca, dar sa le comunicați acest aspect cu ceva timp înainte și, eventual, dacă este posibil, sa menționați acest lucru și în contractele de munca, dacă cei de la ITM sunt de acord. Exista multe societăți comerciale în care angajații sunt testați alcooltest, pentru a preveni evenimentele nedorite.

De asemenea, dacă aveți bănuiala rezonabila ca angajatul dvs. conduce un autovehicul pe drumurile publice după ce a consumat băuturi alcoolice puteți sa anunțați organele de politie.

P.S. Totuși, va sfătuiesc sa discutați cu angajatul dvs. și sa ii spuneți ce suspiciuni aveți în ceea ce îl privește, dar și ca doriți sa nu mai conducă mașina firmei dacă a consumat băuturi alcoolice.

Edited by Sache
  • Moderator
în urmă cu 19 ore, TIbor a scris:

domnul de la protecția muncii m-a sfătuit să nu-l fac deoarece angajatul mă poate da în judecată și poate câștiga destul de ușor pe motive de discriminare

Exagerează. Conform Ordonanţei nr. 137/2001  privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, discriminarea reprezintă orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe baza de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuala, vârsta, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural.
Mai simplu spus, discriminarea este o acţiune care presupune un tratatement diferit, nedrept  faţă de persoane din cauza apartenenţei lor la un anumit grup social. Ori faptul că vrei să impui nişte reguli de natură disciplinară angajaţilor tăi, nu prea are legătură cu discriminarea aşa cum e definită de legislaţie.

Domnul de la protectia muncii sa se ocupe de protectia muncii. Daca tu consideri ca iti pune in pericol angajatii si nu ai incredere in el, ai tot dreptul sa il verifici. Serviciul 112 trebuie folosit in caz de urgenta. Cu siguranta ai prieteni politisti care ar fi bucurosi sa scape cetatenii de un betivan inconstient. 

Cum as face eu? Proces verbal cu martori, cei care sunt transportati de soferul respectiv sunt cei mai buni, ca la primul control cand il gasesti sub influenta bauturilor alcoolice ii desfaci contractul de munca. Tocmai a avut permisul suspendat 3 luni pentru consum de alcool. Poti institui regula cu alcooltestul pentru toti angajatii tai. Nu cred ca isi doreste cineva la el in firma conducatori auto beti.  

Edited by Elvis

Totuși, va sfătuiesc sa discutați cu angajatul dvs. și sa ii spuneți ce suspiciuni aveți în ceea ce îl privește, dar și ca doriți sa nu mai conducă mașina firmei dacă a consumat băuturi alcoolice.

Ar fi și asta o variantă, doar ca e greu de cap. Mai degrabă minte la fel cum a mințit și pe cei de la poliție atunci când i-au reținut permisul.

De asemenea, dacă aveți bănuiala rezonabila ca angajatul dvs. conduce un autovehicul pe drumurile publice după ce a consumat băuturi alcoolice puteți sa anunțați organele de politie.

Și care ar fi acel număr prin care pot anunța organele dacă 112-ul se folosește în caz de urgență.

Serviciul 112 trebuie folosit in caz de urgenta. Cu siguranta ai prieteni politisti care ar fi bucurosi sa scape cetatenii de un betivan inconstient. 

Și suspectarea unui om care conduce sub influența băuturii nu este o urgență? Chestia cu prieteni polițiști nu mi se pare o treabă legală, însă și asta îi fi o variantă la care mă gândesc.

Pe bune? Pai daca nu ti se pare o treaba legala treaba cu politistii de ce sa suni la 112? Daca soferul tau ,,suspect" vine beat la serviciu, tu crezi ca esti o urgenta pentru Politia Romana? Extraordinar! Vezi sa nu te alegi cu o contraventie de toata frumusetea.  Soferul reprezinta o problema pentru tine si trebuie sa ti-o rezolvi! Nu l-am angajat noi la tine la firma!  Ai intrat aici sa ceri sfaturi nu sa ne dai lectii. 

Edited by Elvis
  • Upvote 1

Exista numere de telefon ale fiecărei unități de politie, numere ce sunt afișate pe site-ul fiecărui ipj.

Dacă ai suspiciuni cu acest angajat, dă-l afara și angajează altul.

Pe bune? Pai daca nu ti se pare o treaba legala treaba cu politistii de ce sa suni la 112? Daca soferul tau ,,suspect" vine beat la serviciu, tu crezi ca esti o urgenta pentru Politia Romana? Extraordinar! Vezi sa nu te alegi cu o contraventie de toata frumusetea.  Soferul reprezinta o problema pentru tine si trebuie sa ti-o rezolvi! Nu l-am angajat noi la tine la firma!  Ai intrat aici sa ceri sfaturi nu sa ne dai lectii. 

Cred ca ai interpretat greșit ce am scris. Pur și simplu nu mi s-a părut o treabă legală să mă duc la unul care îi în afara programului și să-l abordez cu problema mea. Atâta tot...fără nicio răutate. Intenția mea a fost bună și nicidecum nu am venit să vă dau lecții.

Exista numere de telefon ale fiecărei unități de politie, numere ce sunt afișate pe site-ul fiecărui ipj.

Dacă ai suspiciuni cu acest angajat, dă-l afara și angajează altul.

Mulțumesc pentru răspuns!