Jump to content
POLITISTI.ro

Cum te legitimezi fără buletin?

Postare recomandată

Publicat (modificat)

Salut,

Cînd îți faci viză de flotant (și probabil și în alte situații, dar asta mi-a venit în minte acum), trebuie să lași buletinul acolo și să vii după o săptămînă să-l iei. Iar în schimbul lui nu ți se dă nimic, nici un document oficial, nici o adeverință, ci doar un bilețel cu data la care să vii - o fițuică fără valoare legală. Pe parcursul acestei săptămîni, cum te legitimezi? Sigur, polițistul poate să fie de treabă și să înțeleagă situația, mulțumindu-se cu permisul de conducere. Dar oficial care-i procedura? Din cîte știu, permisul de conducere sau pașaportul nu au prin ele însele valoare de act de identitate; sau nu știu eu bine?

Mulțumesc.

Modificat de VladSoare
Publicat

Salut.

De regula, cetatenii pot fi legitimati cu orice document emis de institutii ale statului prevazut cu o fotografie. Cum ar fi, carte de identitate, pasaport, permis de conducere, permis de sedere, permis de sedere pentru membrii de familie etc.

Pasaportul este un act care atesta identitatea unei persoane atat la nivel international cat si la nivel national. Insa e suficient si permisul de conducere pentru a stabili identitatea unei persoane.

Am observat o practica la nivelul Serviciilor Publice Locale de Evidenta a Persoanelor. Mi-am schimbat recent cartea de identitate si mi-au lasat cartea veche pana la ridicarea celei noi.

Sper ca te-am lamurit.

P.S. Cand lucram in strada imi era suficient pasaportul sau permisul de conducere pentru stabilirea identitatii unei persoane. De asemenea, daca nu ai la tine nici un act, e suficient sa comunici un set minim de date politistului pentru a-ti stabili identitatea. Nu e contraventie faptul ca nu ai un act de identitate asupra ta cand nu ai o anumita calitate (conducator auto de exemplu).

• Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

E o situaţie similară cu cea în care persoana respectivă nu are actul de identitate asupra sa, iar poliţistul face o verificare în bazele de date dacă are nevoie de date suplimentare, pt confirmare etc. etc. Oricum nu trebuie confundate cele două noţiuni "legitimarea" cu "stabilirea identităţii", pentru că din punct de vedere jurodic sunt chestiuni diferite cum spre exemplu "reţinerea" nu e acelaşi lucru cu "arestarea".  :clip:

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

Am înțeles. Mulțumesc.
Am întrebat pentru de fiecare dată cînd am fost oprit în trafic mi s-a cerut și buletinul, împreună cu restul documentelor. De aceea mă gîndeam că ar putea fi o problemă dacă nu-l ai asupra ta. Și mi-am mai amintit că odată, prin vara lui 2000, îmi expirase buletinul și era în curs de reînnoire, și tocmai atunci voiam să-mi înmatriculez mașina și m-am prezentat la ghișeu în Udriște cu toate actele, dar cu pașaportul în loc de buletin. Și n-a mers, mi-a zis că pașaportul nu e act de identitate; a trebuit să mai vin o dată după ce mi-a ieșit buletinul nou. Sigur, asta a fost demult; poate că acum stau altfel lucrurile.
De aceea, cînd mi-a spus soția că i-a oprit buletinul la evidența populației și nu i-a dat nimic la mînă, m-am gîndit să întreb aici dacă e vreo problemă, în caz că e oprită în trafic pentru un control. Înțeleg însă că n-ar trebui să fie. Mulțumesc. :beer:

Modificat de VladSoare
  • Moderator
Publicat

Într-adevăr nici pașaportul și nici permisul de conducere nu coțin toate datele pentru stabilirea identității (spre exemplu domiciliul și prenumele părinților).

Publicat

De vreo cativa ani, cartile de identitate nu mai contin prenumele parintilor.

Daca actul de identitate este la preschimbat nu vei fi sanctionat contraventional cu amenda daca esti oprit in timp ce conduci un autovehicul pe drumurile publice.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.