Jump to content
POLITISTI.ro

Protocol MAI - MS bolnavi psihic


DanielConstantin
 Share

Recommended Posts

Cine știe numărul de înregistrarea al protocolului încheiat între Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Sănătății cu privire la transportul și însoțirea bolnavilor psihici la spitalul de psihiatrie? 

Link to comment
Share on other sites

Sunt acasă și nu știu numărul, dar în protocol se precizează ca însoțirea poate fi făcută de către polițiști, jandarmi sau angajați ISU.

Link to comment
Share on other sites

Da Sache asta știu ca trebuie însoțiți la cererea celor de pe ambulanță dar însoțirea din câte știu ar trebui făcută cu autospeciala, nu în ambulanță. Asistentul trebuie sa stea lângă pacient nu în fata iar imobilizarea trebuie făcută cu cămașă de forță nu cu cătușe. 

Link to comment
Share on other sites

Ma adresez in special colegilor mai tineri si nu numai.

Bolnavii psihici trebuie transportati obligatoriu cu ambulanta, asta pentru a avea tot timpul transportului minimul de aparatura medicala in caz de nevoie. Asistentul medical are obligatia pe timpul transportului sa fie in acelasi compartiment cu bolnavul, in nici un caz in fata langa sofer, (daca refuza acest lucru din motiv de comoditate sau alte motive) si voi refuzati insotirea bolnavului. Bolnavii psihici in stare vadita de agresivitate ar trebui transportati in camasa de forta, eventual sedati de personalul medical pentru a se calma, evitati pe cat posibil incatusarea lor, folositi aceasta metoda doar daca situatia o impune neaparat si daca nu aveti alte mijloace. Pe timpul transportului bolnavul psihic trebuie intins pe targa in pozitia culcat si obligatoriu legat in centurile de protectie ale targii. Solicitati medicului de garda din UPU care considera ca bolnavul trebuie internat la un spital de psihiatrie sa scrie in fisa pacientului la rubrica observatii  ,,Este necesar insotirea bolnavului de catre politist(i),,.Rugati personalul medical sa va faca o copie xerox dupa aceasta fisa a pacientului, copie pe care e bine sa o atasati la fisa evenimentului pe care voi urmeaza sa o completati la intoarecere. Nu aveti obligatia de a intocmi niciun fel de act in unitatile medicale cu privire la starea si comportamentul bolnavului, acest lucru trebuie sa fie facut de un membru de familie al bolnavului. Aveti obligatia de a intocmi un proces-verbal la unitatea medicala doar in cazul in care voi solicitati ca bolnavul sa fie transportat la un spital de psihiatrie, daca va solicita unitatea medicala sa le acordati sprijin in insotirea unui bolnal psihic, treaba voastra e doar sa aveti grija ca pe timpul transportului bolnavul sa fie pazit sa nu isi provoace vatamari, sa atace personalului medical sau sa distruga bunuri si atat. Sfatul meu respectati ce am scris mai sus si nu o sa aveti probleme.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Revin cu aceeași întrebare cine știe numărul protocolului încheiat deoarece am înțeles ca în protocol scrie clar ca noi nu ii însoțim în ambulanță, doar cu autospeciala. 

Link to comment
Share on other sites

Tu spui ca "pacientul" sa se afle în ambulanță, iar tu în spatele ambulantei, în mașină de serviciu?

Link to comment
Share on other sites

Sache asta am citit într-un protocol încheiat dar care nu avea număr de pe vremea lui Tobă protocol încheiat de către DGMO. 

Screenshot_20180313-162729.png

Link to comment
Share on other sites

  • Marius changed the title to Protocol MAI - MS bolnavi psihic

DanielConstantin acel protocol cel mai probabil a fost incheiat si valabil la nivel de autoritati (MAI si MS)judetene si nu nationale, dar din cate observ eu, cel care l-a conceput nu are nicio treaba cu realitatea ca sa nu mai zic cu munca de politie. In primul rand se bat cap in cap doua paragrafe: extras din paragraful 11 ,,Se interzice deplasarea personalului MAI in ambulanta,, ca apoi la paragraful 12 sa scrie ,,Monitorizarea permanenta a persoanei pe timpul contentionarii, pentru a observa daca nevoile sale fizice de confort si de siguranta sunt indeplinite.,, Intrebarea logica e cum ar putea politistul care se deplaseaza cu autospeciala din dotare sa monitorizeze permanent persoana(bolnavul) care se afla in ambulanta?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Legea 487/2002 

Sectiunea 2 - Internarea nevoluntaraArt. 53
Procedura de internare nevoluntara se aplica numai dupa ce toate incercarile de internare voluntara au fost epuizate. 

Art. 54
O persoana poate fi internata prin procedura de internare nevoluntara numai daca un medic psihiatru abilitat hotaraste ca persoana sufera de o tulburare psihica si considera ca: 
a) din cauza acestei tulburari psihice exista pericolul iminent de vatamare pentru sine sau pentru alte persoane; 
b) in cazul unei persoane suferind de o tulburare psihica grava, neinternarea ar putea antrena o grava deteriorare a starii sale sau ar impiedica sa i se acorde tratamentul adecvat. 

Art. 55
Internarea nevoluntara se realizeaza nuami in spitale de psihiatrie care au conditii adecvate pentru ingrijiri de specialitate in conditii specifice. 

Art. 56
(1) Solicitarea internarii nevoluntare a unei persoane se realizeaza de catre: 
a) medicul de familie sau medicul specialist psihiatru care are in ingrijire aceasta persoana; 
b) familia persoanei; 
c) reprezentantii administratiei publice locale cu atributii in domeniul social-medical si de ordine publica; 
d) reprezentantii plitiei, jandarmeriei sau ai pompierilor, precum si de catre procuror; 
e) instanta de judecata civila, ori de cate ori apreciaza ca starea sanatatii mintale a unei persoane aflate in cursul judecatii ar putea necesita internare nevoluntara. 
(2) Motivele solicitarii internarii nevoluntare se certifica sub semnatura de catre persoanele mentionate la alin. (1), cu specificarea propriilor date de identitate, descrierea circumstantelor care au condus la solicitarea de internare nevoluntara, a datelor de identitate ale persoanei in cauza si a antecedentelor medicale cunoscute. 
(3) Procedura revazuta la art. 61 si urmatoarele se aplica in mod corespunzator. 

Art. 57
(1) Transportul persoanei in cauza la spitalul de psihiatrie se realizeaza, de regula, prin intermediul serviciului de ambulanta. In cazul in care comportamentul persoanei in cauza ese vadit periculos pentru sine sau pentru alte persoane, transportul acesteia la spitalul de psihiatrie se realizeaza cu ajutorul politiei, jandarmeriei, pompierilor, in conditiile respectarii tuturor masurilor posibile de siguranta si respectarii integritatii fizice si demnittii persoanei. 
(2) Transportul bolanvului psihic cu ambulanta se efectueaza, intotdeauna, cu insotitor. 

 

Din cate imi amintesc in protocolul de colaborare nu este sintagma "de regula" si ramane sa fie transportat cu ambulanta. 

Incerc sa il regasesc si il voi posta.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Membru

Din cate cunosc la nivelul DGPMB exista protocolul incheiat intre Spitalul Obregia si DGPMB cu inregistrat cu nr. 313045/26.09.2016 iar la nivelul IGPR exista dispozitia 643/2005 privind interventia in cazul persoanelor cu tulburari psihice.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.