Jump to content
POLITISTI.ro

Intrebare despre a fi martor (urgent)

Postare recomandată

Publicat (modificat)

Salut, un prieten a fost batut cand eram pe afara, iesisem din club la un pic de aer curat, si cineva la atacat la batut ia spart buza si acum merge la politie am zis ca il ajut ca si martor, ideea e ca eu am job si viata mea persoanala, o sa merg acolo 1 data ca si martor sau va trebuii sa merg de mai multe ori, nu pot sa merg non stop acolo si mai ales intre 9-17:00. A 2a intrebare este daca ma cheama de mai multe ori pot alege la ce ora sa vin acolo ? Dupa cum am spus nu pot intre 9 - 17:00 Multumesc!

Daca se poate un raspuns clar cat mai urgent, as vrea sa il ajut pentru ca am fost martor insa daca e de umblat pana in tarile calde, nu stiu cum sa fac asta de aceea caut un raspuns la dvs.

Modificat de Iphone112
  • Moderator
Publicat

Dacă e să o luăm strict după litera şi spiritul legii, depunerea mărturiei nu este o chestie facultativă sau un favor făcut amicului sau oricui altcuiva, ci este o obligaţie legală. Legea te obligă ca în cazul în care ai fost martor să mergi şi să depui mărturie. 

Nu o să stai non-stop pe-acolo. De obicei o singură declaraţie este suficientă. Dar nu este o regulă. Dacă vor exista neconcordanţe, dacă vor exista declaraţii contradictorii, dacă se dovedeşte că nu ai fost obiectiv în cele declarate, nu este exclus să fie nevoie de completări la declaraţia dată anterior. Cert este că dacă vei spune adevărul într-o formă cât mai obiectivă şansele să fie nevoie de o reaudiere sunt minime.

Teoretic dacă vei fi citat în scris, trebuie să mergi la data şi ora menţionate în citaţie. Aceea citaţie îndeplineşte şi un rol de "scutire motivată" prin care angajatorul este obligat să îţi dea liber sau să te învoiască pentru a putea să te prezinţi. Dar în practică sunt sigur că vei sta de vorbă cu poliţistul şi veţi stabili de comun acord. Există înţelegere şi nimeni nu este absurd, important este să îl tratezi la fel cum ţi-ai dori să te trateze şi el pe tine. Ce trebuie să nu pierzi din vedere este faptul că poliţistul ăla are instrumente legale la îndemână chiar şi pentru situaţiile în care martorii devin "dificili", cum ar fi de exemplu crezul acesta conform căruia depunerea mărturiei este un favor făcut cuiva sau se răzgândeşte şi nu doreşte să mai depună mărturie, etc, etc - e bine să ştii că există şi posibilitatea emiterii unui mandat de aducere chiar şi în cazul martorilor. Într-adevăr astfel de cazuri sunt extrem de rare sau chiar inexistente, dar există legal şi o astfel de posibilitate.

În concluzie ... mergi şi depune mărturie, e o obligaţie cetătenescă, a fiecăruia dintre noi, dacă tot ne dorim să trăim într-o societate mai bună, în care adevărul şi cinstea să triumfe! Sunt sigur că vei găsi înţelegere astfel încât viaţa ta personală să nu fie perturbată. Baftă! 

• Apreciez 2
Publicat (modificat)

Am inteles! Multumesc! Inca o chestie, plangerea pentru acel tip care la lovit, prietenul meu care a fost lovit cat timp are in total ramas ca sa faca aceea plangere daca nu a facut acest lucru in 24-48h de la intamplarea acelui incident, citeam undeva pe net ca are undeva pana in 2 luni maxim? Multumesc

Edit: Legat de job, e mai diferit cu mine, nu lucrez in Romania, lucrez pentru o compania in UK de acasa si de aceea ziceam.

Modificat de Iphone112
Publicat

Gândește-te că puteai să iei tu băateie și prietenu să fie martor și să spună că nu merge să dea declarație decât o dată. Cam ce ai zice despre el? 

• Apreciez 1
Publicat

M-am gandit si la lucrul ala, imi place sa ma pun in situatia celuilalt, asa imi dau seama mai bine in orice problema ce sa fac, ideea era ca nu vreau sa imi interfereze cu viata personala, normal ca ajut insa totul cu limita asta incercam sa explic

Publicat

Te vei prezenta oridecâteori ve fi citat. Dacă nu se va emite mandat de aducere. Justiția nu se face după pofte sua viața personală.

• 2 luni mai târziu...
Publicat

Salut, am o mica intrebare, trebuie sa merg ca si martor la politie pentru o bataie [s-a luat un baiat de un prieten si s-au batut] iar eu am fost prezent.

iar acum ideea e: Eu m-am mutat din tara asta, nu mai traiesc aici, nu au ce sa mai faca din pacate, cum nu am incredere in politia romana, am si avocat pregatit care ma asigurat ca nu mai pot sa faca nimic find in UK, alte legi etc, si nefiind un caz super grav nah, e in regula. 

Totusi, cum as putea sa le dau marturia oare prin telefon se poate? daca tot am mers acolo cand eram in Romania sa nu fie degeaba, daca nu, asta este banuiesc, nu o sa mai fiu martor.

PS: Mentionez ca nu sunt doar "plecat" sunt mutat cu totul nu mai am nici o legatura cu romania, de intors nu ma mai intorc, dar am zis sa intreb daca se poate un mic ajutor prin telefon.

Multumesc!

• Displace 2
  • Membru
Publicat
în urmă cu 16 ore, Pela112 a scris:

cum nu am incredere in politia romana,

Daca nu mai ai incredere in politisti, de ce ne mai ceri un sfat? 

Intreaba-ti avocatul. 

Publicat
3 hours ago, Pela112 said:

Sa rezolvat oricum, merci!

S-a.

Publicat

Multumesc de corectare @Ramtha! Am mai primit corectari in limba Romana, si mai primesc dupa cum se vede, dar intra pe o ureche, iese pe cealalta:)). Engleza este pe primul loc, este mai importanta decat Romana pentru mine! ^_^

Sa ai o zi frumoasa!

• Displace 1
  • Membru
Publicat

Mda... Nu ai fost in stare sa inveti limba romana si acum crezi ca poti invata limba engleza fiindca e mai importanta pentru tine.

Publicat

@skip Traind in UK, ma gandesc ca e logic ce spun nu? "acum crezi ca poti invata limba engleza fiindca e mai importanta pentru tine." totusi, da e adevarat, nu pot folosii asta ca pe o scuza ca nu stiu limba romana la nivelul tau perfect, fiecare om e diferit, eu personal sunt convins ca, cu ,cata romana stiu ma pot face inteles si sa comunic cum trebuie, personal cred ca unii cateodata exagereaza cand insulta despre limba nativa a unui om, atata pot sa insulte doar, mie personal  pur si simplu nu imi pasa de limba romana atata tot, chiar daca fac greseli gramaticale, tot pot sa ma fac inteles, nu vad unde e problema, dar, daca ar fi cum spui tu, atunci ar insemna ca noi doi nu putem comunica deoarece nu ma intelegi ce vorbesc, prin urmare asta ar insemna ca nu stiu romana. :))

Din pacate am avut ghinionul sa ma nasc in Romania, totusi nu inteleg ce anume ti-a dat impresia ca "invat acum" engleza, cat traiesti tot timpul inveti ceva nou indiferent ce ar fi, e normal sa nu fie engleza nativa momentan, insa cu timpul se rezolva, asta ca si raspuns pentru fraza ingrosata din postul meu.

Sa ai o zi frumoasa!

@Legat de topic, problema e rezolvata se poate inchide.

• Displace 1
  • 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

Pela112, nu este nicio problema ca nu te mai întorci. Nu îți simte nimeni lipsa, iar România nu are nimic de pierdut dacă nu te mai întorci. Ramai acolo, pana te chemam noi.:))

Nu știi bine limba romana, dar înveți limba engleza! Da, sigur!:))

Hai sictir, dacă nu ai încredere în Politia Romana! Nici noi nu avem încredere în oameni ca tine!

P.S. Exista destule posibilități legale pentru a se face audierea ta, chiar dacă ești în UK.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.