Jump to content
POLITISTI.ro

Accident lovitura din spate


SilviaAlexandru

Recommended Posts

Buna ziua,saptamana trecuta am avut un accident pe autostrada,si desi stiu ca in baza legii vina imi apartine,as vrea sa verific cu dumneavoastra daca nu cumva e culpa comuna.

Autostrada A1 sensul spre Pitesti. Masina din fata mea observa ca a ratat iesirea catre Centura si fiind pe banda dinspre axul drumului ,franeaza brusc pentru a putea schimba banda si a ajunge la iesirea spre Centura. Viteza in aceea zona este maricica ,peste 80 la ora.

Eu,masina din spate sunt luata prin surprindere de frana foarte brusca si nu mai apuc sa evit autoturismul. Cel din spate intra si el in mine. In zona respectiva e linie continua si practic se poate trece pe prima banda doar dupa iesirea spre Centura. Corect ar fi fost ca domnul sa mearga tot inainte pana la urmatoarea iesire si sa schimbe sensul pentru a ajunge iar la iesirea ce duce spre Centura.

In acest caz exista varianta de vina comuna? 

Multumesc

Link to comment
 • Moderator

Presupun că evenimentul a fost deja soluționat de un coleg din cadrul poliției rutiere, iar răspunsul cel mai pertinent este cel consemnat de acesta în procesul verbal.

Link to comment
 • 1 year later...

          Buna ziua! Am si eu o intrebare in legatura cu un accident auto. In timpul deplasarii ,la un moment dat prima banda era ocupata de catre un vehicul care stationa, astfel ca soferul din fata mea si eu am fost nevoiti sa il depasim. Accidentul s-a intamplat pentru ca soferul din fata mea a incetinit, am incetinit si eu doar ca deodata domnul pune frana brusc si eu nu am mai avut timp sa opresc masina si l am avariat usor(nu a rezultat nici macar o victima). Este lcorect ce a facut domnul din fata mea? Noi eram in manevra de depasire si el pune frana brusca ,,Ca sa il salute pe acel sofer". Se pare ca dansul si cu cel care ocupa prima banda se stiau si acesta a fost motivul franei bruste, sa stea la o taina intrucat se pierdusera in trafic. 

         Trebuie sa specific si urmatoarele:

- soferul masinii stationate nu era deloc pe carosabil ,acesta era pe trotuar si nu avea nici macar o intentie sa traverseze (deci  dansul nu a pus frana brusc pentru a evita un accident iminent) .

-tamponarea s-a produs pe contrasens.

-am pastrat distanta regulamentara, daca dansul punea frana brusca din prima nu ne tamponam, dar dansul mai intai a incetinit  timp in care eu ma apropiam usor  de el( aici este  greseala mea ,pur si simplu nu ma asteptam sa puna aceasta frana ,eu gandindu-ma ca incetinea pentru a nu pierde controlul masinii si mi se parea ceva normal ) si atunci pune frana brusc sa se opreasca.

-acesta de asemenea nu a semnalizat  revenirea pe banda lui, semnalizarea de stanga inca fiind pornita cand dansul a pus frana si a virat dreapta.

 

 

 

         Sunt constient ca acesta este cel mai tipic accident care se poate intampla si doar in cazuri exceptionale nu este  vina celui care loveste si unii ar putea sa spuna ca sunt un nesimtit doar pentru  ca imi pun problema asta ,dar de asemenea consider ca si soferul din fata mea are  partea lui de vina si as dori sa aud o alta opinie.

         Sper ca nu am deranjat pe nimeni cu aceasta intrebare!

 

         Va multumesc frumos pentru timpul acordat! 

Link to comment
 • Moderator

Trebuia sa pastrezi distanta de siguranță fata de cel de dinaintea ta. 

Daca nu poti proba ca cel din fata a oprit brusc fara motiv intemeiat, esti bun de plata. Sper ca ai RCA valabil.

Link to comment

Indiferent care ar fi motivul pentru care cel din fata ta a franat, tu trebuia sa pastrezi o distanta suficienta incat sa-ti permita sa opresti in conditii de siguranta.

Link to comment
 • 1 year later...

Bună, câteva zile am fost lovit din spate de pe banda a 2-a, aveam 0km/h vroiam să virez la stânga să intru în PECO. M-am oprit, am aprins semnalizator stanga si cedez mașinilor de pe contrasens, am observat că e linie continuă, m-am răzgândit să intru în PECO, am vrut să continui deplasarea înainte însă am fost lovit și ma aruncat pe contrasens.

Pot fi eu vinovat?

 

Link to comment
 • 1 year later...

Persoana din fata a iesit după un drum secundar fara sa se asigure . Ca sa evit tamponarea , am fost nevoita sa trag de volan dar tot ne -am tamponat . Ce trebuie sa fac ? 

Link to comment
 • Active member

Pai fie va înțelegeți amiabil si completati acel formular, fie în max 24 de ore de la producerea evenimentului, va prezentați la unitatea de politie competenta teritorial pt soluționare.

Link to comment
 • 1 year later...

Bună ziua! Vreau să prezint și eu, pe scurt, situația mea și dacă se poate să primesc niște sfaturi. În urmă cu 2 săptămâni mergeam regulamentar pe DN1, pe banda 1. Fiind cu o viteză până în limita legală (aproximativ 85km/h) pe banda 2 aveam un tir ce mă depășea. În acest timp, în fața mea era o domnișoară oprită cu jumătate de mașină pe carosabil însă fără niciun fel de semnal (avarii sau triunghi). Aflându-mă între tir și cea oprită, am lovit domnișoara din spate rezultând pagube materiale. Am coborât din mașini, toată lumea bine, a venit o salvare si toată lumea a refuzat, la următoarea salvare tipa s-a urcat acuzând dureri de cap. Trecând ziua și păstrând legătura, văzând că eu mă interesez de starea ei și nu sunt indiferent, tipa a început cu șantaj emoțional (că ea poate depune plângere penală, că ea merge la tot felul de controale și trebuie să suport eu toate cheltuielile, că poate chiar sa angajeze un avocat, că vrea bani să cumpere altă mașină, etc). Acum vin întrebările mele: Pe ce motiv îmi poate face plângere penală și să ceară despăgubiri? Cum pot face ca tot acest eveniment să se termine mai repede? Are dreptul la șantaj emoțional? (am înțeles că e lovitură din spate, dar ce căuta ea staționată pe un drum intens circulat, fără niciun semnal pornit?) ? Mulțumesc !! 

Link to comment
 • Moderator

@Cristinagab,

Persoana vătămată poate depune plângere în termen de 3 luni din ziua în care a aflat despre săvârşirea faptei, iar acest aspect este prevăzut în Codul de procedură penală la art. 295 - Plângerea prealabilă. Ulterior, în dosarul penal care se deschide trebuie să dovedească cu acte medico-legale că a suferit o vătămare corporală. 

Link to comment
 • 8 months later...

Buna ziua, vin cu o problema. Sunt incepator. Eram pe centura Bucuresti-Ploiesti si eram pe banda a 2-a. Urma o intersectie iar cel din fata mea a pus brusc frana. Am crezut ca am avut reactie sa opresc, dar acesta s-a dat jos din masina (eu nestiind ca l- am atins) iar acesta a inceput sa se ravneasca la mine. L am intrebat care este problema iar acesta mi-a spus ca l am atins. Confuz, m-am dus si m-am uitat. Cuiul era putin indoit dar bara din spatele masinii lui era neatinsa. Numarul meu avea o urma usoara de la cuiul lui. L am intrebat : "cum ati vrea sa procedam, tragem pe dreapta si vorbim ca niste oameni civilizati? " iar acesta nu mi-a raspuns, s-a suit in masina si dus a fost. Ar trebuie sa-mi fac griji? Ar trebuie sa ma duc la politie sa declar ceea ce s-a intamplat? Repet, spatele lui nu a patit nimic, doar cuiul era indoit.

Link to comment
 • Moderator

@Alin223738
În cazul accidentelor rutiere soldate numai cu pagube materiale / orice fel de avarii auto (tamponări), conducătorii auto implicaţi au obligaţia legală de a se prezenta în termen de 24 ore de la producerea accidentului la poliţie cu o singură excepţie, în situaţia când se încheie constatare amiabila de accident. Neprezentarea în acest termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă și reținerea permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce.

Link to comment
 • 11 months later...

Buna ziua,

Am avut parte din nefericire de un accident ceva mai greu putin de inteles si as dori daca se poate cateva lamuriri. Este vorba de 3 masini, dintre care doar doua avariate. Prima masina se deplasa constant in ritmul celorlalti participanti la trafic (50-60kmh), cand brusc franeaza pana la oprire si isi pune avariile, neavand vreun obstacol in fata. Masina din mijloc reuseste sa franeze in timp pana la oprire, insa eu, cu masina din spate, desi aveam distanta fata de masina din mijloc, am fost luat prin surprindere si nu am apucat sa franez pana la oprire, astfel lovind masina din mijloc. Prima masina din fata nu a fost avariata, persoana s a dat pur si simplu jos din masina, s a uitat la mine si la persoana pe care am lovit o, s a urcat in masina si a plecat in graba. Atat eu cat si persoana pe care am lovit o am vazut ca masina din fata nu avea absolut niciun obstacol, insa in afara de a ii face o poza la felul in care era oprita in mijlocul strazii pana sa apuce sa plece nu am apucat sa facem altceva. In mod normal stiu ca la acest tip de avarii cel care loveste din spate e vinovat, iar eu i am oferit persoanei lovite asigurarea prin constatare amiabila, pe care am trecut la mentiuni faptul ca masina din fata s a oprit brusc. Intrebarea mea este pana la urma cine e de vina pentru producerea accidentului si ce as putea face mai departe daca se poate dovedi ca nu am avut eu vina?

Link to comment
 • Active member

Pai cine zice ca nu ai avut ?

"Nepăstrarea distantei necesare evitării oricărui accident". Ai auzit de asta?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.