Jump to content
POLITISTI.ro

Procedee tactice de autoaparare

Recommended Posts

NImic nu se compara cu irlandezii si accentu lor :))

Din pacate, la noi, daca ai trage de la o distanta asa mica, probabil ca ai fi cercetat, si probabil ca ai fi gasit si vinovat, Probabil ca o sa zica vreunu "depinde".

Intr- adevar, depinde... daca esti dispus sa minti ca a fost necesar sa te lupti cu el pentru pistol. Politistului roman ii este foarte greu sa dovedeasca faptul ca i- a fost pusa in pericol viata pentru ca la noi, un soarece de birou a inventat sintagma de "folosire graduala a mijloacelor din dotare", insa nu s- a gandit la situatiile diferite de cele din manual, unde totul este... ca la carte. In viata reala, luptele si bataile sunt urate, si nu este nimic artistic in ele. Se presupune ca noi trebuie sa-i infrangem pe ei ca am fi mai bine pregatiti, cand de fapt un civil are timp mai mutl decat noi de antrenament, iar noua nu ni se pune la dispozitie o sala si timp pt asa ceva.

Edited by Tyson
  • 6 months later...
  • 7 months later...

@Tyson, din cate stiu eu, soarecele de birou a inventat sintagma de interventie omoloaga sau proportionala. Altel spus, daca atacatorul e cu mainile goale, si politistul va interveni tot cu mainile goale. Daca agresorul face uz de arma, atunci si politistul e indreptatit la acelasi nivel de interventie.

De aici apare si problema de genul: 7 malai sar pe tine, inarmati doar cu muschi, sa-ti arate ei "cine face legea". In acest caz ai dreptul sa faci uz de arma?

Ref. pregatire, intr-adevar, un bataus de strada cred ca are mai mult timp decat un politist. In general, totusi, batausul nu rezista la un antrenament de performanta indelungat. In majoritatea cazurilor, batausul vrea doar sa obtina rezultate rapide, fara prea mult efort. Cel putin asta am observat eu la antrenamentele pe care le-am facut in tinerete (shotokan, kyokushinkai).

• Moderator

@Tyson, din cate stiu eu, soarecele de birou a inventat sintagma de interventie omoloaga sau proportionala. Altel spus, daca atacatorul e cu mainile goale, si politistul va interveni tot cu mainile goale. Daca agresorul face uz de arma, atunci si politistul e indreptatit la acelasi nivel de interventie.

O mare tampenie si prostie, debitata de cei ce au pierdut de mult contactul cu realitatea. Pentru ca in mintea lor, noi trebuie sa fim mai catolici decat Papa.

Daca un individ nu se supune somatiilor sau se manifesta in orice fel violent fata de politist, ar trebui ca acesta sa aiba tot dreptul sa foloseasca mijloacele din dotare, pentru ca doar de aia i-au fost date in dotare. In strada nu se intampla deloc ca in filme.

Sunt unitati de politie din tara unde tehnicile astea si mai cateva sunt singurele invatate si folosite in operativ.De necrezut... :naughty:

Francezul intradevar se misca bine.

Si ca sa fiu roman pana la capat ( deci carcotas, as zice ca ii place cam mult cheia aia pe antebrat si palma.) :rolleyes:

Felicitari pt topic. :emo-yessir:

Edited by arcan

imi plac chestiile astea demo. problema este: in febra unui conflict real, cind esti constient ca adversarul va folosi toate mijloacele sa te agreseze (posibil definitiv) si avind in vedere adrenalina partilor combatante (care modifica atit perceptia, viteza cit si forta celor afectati) chestiile astea demo mai functioneaza? toti cei care fac demo sunt si pregatiti moral / spiritual ptr o lupta adevarata? Nope. Ai nevoie de experienta reala ca sa faci chestiile astea - un om de teren poate confirma ca "iarna nu este ca vara" adica "strada nu este ca in dojo".

Gresesti putin. Cel putin in clipul francezului, procedeele lui sunt perfect operationale.

Iti pot spune ca au fost folosite in operativ, si sunt ceea ce trebuie.

Nu confunda cu tipetele si agresivitatea superficiala de la Krav Maga sau shutokan.Sau alte stiluri de lupta traditionala sau mai putin traditionala.

Parerea mea, este ca se mai pot adauga procedee si chei din vale tudo si ai reusit sa pregatesti bine un politist cu ele .

p.s.

acum am vazut ca e un clip cu Bas Ruten. Valabile si operationale tehnicile lui.

As mai face o obiectie, daca nu se supara cineva pe mine :

La cutit, nici un procedeu cu mainele goale din lumea asta nu este valabil.

Instructorul sau antrenorul care sustine ca detine procedeul prin care poti anihila cu mainile goale un cutitas meserias nu ageamiu, este un inconstient.

Parerea mea.

Edited by arcan

Bas Ruten este un proifesionist care stie cu ce se maninca o lupta reala si a dovedit acest lucru.

Nu critic tehnicile in sine ci faptul ca ele singure nu sunt suficiente indiferent cit de bine le cunosti. La o lupta reala se adauga multi factori care nu pot fi asimilati intr-o lupta din dojo, in cursul unuia antrenament. Cine a avut ocazia unei lupte pe strada (inclusiv in exercitiul functiunii) stie despre ce vorbesc.

@maxu08, "chestiile astea demo mai functioneaza?"

Toata pregatirea de lupta se bazeaza pe crearea reflexelor conditionate. Practic nu mai gandesti ce procedeu aplici (ai gandit, ai incasat-o). Din reflex vei aplica procedeul optim.

Ca sa ajungi insa la o reactie rapida, trebuie sa ai mai multe ore de pregatire pe saptamana, in care sa repeti un procedeu (impreuna cu un "adversar", coleg de antrenament) de sute de ori.

In situatia reala, in momentul in care o lovitura se aseamana cu ce ai facut la antrenament, vei vedea ca reactia vine de la sine.

So, keep the good practice!!!

• Upvote 1
  • 1 year later...

Basme .

In lumea reala nu exista decat reflex educat si instinct nativ .

Cei care au aceste calitati si le cultiva intens au mai multe sanse ...iar cei care cad in contemplatie in fata unor exercitii demonstrative regizate " a la Hollywood " nu au cum sa se manifeste asemanator in situatii care ii pot pune in pericol .

• Upvote 2
  • Downvote 1

dac-a ajuns asa de aproape de mine incat sa ma atinga inseamna ca-s cam prost. ori el e jos ori eu sunt la 30km de el. daca nici una nici alta, atunci, sansa ca eu sa fiu jos e uluitor de mare.

Subscriu la cele spuse de mister Arcan, daca esti fata in fata cam la 1 metru distanta de un atacator inarmat cu 1 cutit, orice tehnica invatata anterior e la mila destinului. Nu poti decat sa te rogi ca vei scapa cu viata. Atacul cu cutitul este cel mai nemilos, se petrece atat de repede iar demonstrativele in care ni se arata tehnici de imobilizare a unui agresor avand un cutit asupra lui, nu tin cont de faptul ca una este sa imobilizezi un coleg si alta este sa ai de-a face cu un atacator cu sange rece. Sa ne(va) fereasca Dumnezeu de asemenea evenimente. Evident ca interceptarea unui atacator cu cutitul de la ceva distanta este alta mancare de peste.

Si fiindca titlul topicului consta in procedee de auto-aparare va supun atentie acest clip :

http://youtu.be/7x_-7JZqmUg

• Upvote 1

Am si vazut clipul cu chinezul.Procedee bune,operationale,cu conditia sa fie in combinatie cu procedee de finalizare.Cu o mare exceptie: partea cu apararea de cutit cu mainile goale.Repet ce am scris mai sus: cine spune ca te poti apara de un cutitas cat de cat meserias si hotarat cu mainile goale,este ori un ageamiu,ori un mare inconstient.Ca sa nu zic idiot...

Cand am inceput sa vad si clipul lui mcNally,am vrut sa scriu DA DA DA. Dar dupa primele tehnici ,entuziasmul s-a mai moderat.Da,tehnici interesante.Primele,foarte bune.Mai departe...oarecum.Unii dintre noi stim de ce...

• 1 month later...

Cred ca ar trebui sa existe un numar de ore pe luna de pregatire privind procedeele de autoaparare, in care sa exersam aceste tactici intre noi colegii, asa vom putea sa-l cunoastem mai bine pe cel de langa noi, in plus cred ca exersand altfel ne-am simti cand iesim in strada.

• 1 month later...