Jump to content
POLITISTI.ro

Dosar penal (RATB)


FlorinSticlea

Recommended Posts

Buna ziua,

 

Cu cateva zile in urma am parcat masina intr-o parcare amenajata dar fara sa imi dau seama spatele masinii a depasit bordura si a blocat un tramvai circa 1 ora.

La locul incidentului au venit 3 echipaje de politie. S-a intocmit o constatare scrisa de mana pe o coala A4 (nu proces verbal tip) plus o filmare 20 de minute cu aparatul radar.

Mi s-a luat permisul de conducere pe o perioada nedeterminata fara drept de circulatie (fara dovada de X zile). Urmand sa se intocmeasca dosar penal.

M-am deplasat la sediul de la Udriste pentru a pune cateva intrebari deocare nu cunosc legislatia sau cum ar trebui sa procedez in acest caz. De acolo m-i s-a spus ca dureaza in jur de o luna pentru intocmirea dosarului. Dupa care sa ma prezint din nou la Udriste pentru a putea vedea numarul dosarului si traseul pe care il va urma acesta. Totodata am intrebat cam cat ar putea dura solutionarea unui astfel de caz. Aici raspunsul a fost socant pentru mine: de la 3 luni la 1 an. Lucru care personal mi s-a parut absurb. 

Am primit doar o dovada ca mi-a fost luat permisul si ca nu am drept de circulatie in urma motivului: "blocat tramvai cu auto IF-XXXX"

Cum posibil sa raman fara drept de circulatie 1 an de zile pentru o parcare? Cand sunt cazuri mult mai grave si mai complexe de atat si chiar si atunci vinovatii au drept de circulatie chiar si cu dovada pana la solutionarea cazului.

Nu incerc sa ma scuz sau sa par nevinovat. Stiu ca am gresit si ca trebuie sa fiu sanctionat. Insa nu mi se pare normal ca in situatia de fata in care nu a fost nimic grav sau intentionat intr-un anume fel ca eu si altii care au patit acelasi lucru sa nu avem drept de circulatie posibil poate chiar 1 an de zile.

Incerc sa aflu daca este ceva ce pot face pentru a rezolva mai repede acest "incident" deoarece depind de masina in mare parte tot ceea ce fac. (ca multa lume din ziua de azi)

Astept raspunsurile dvs. Multumesc

 

Link to comment
 • Moderator

În Noul Cod penal, la art. 339 alin (3) este prevăzut că aşezarea de obstacole care îngreunează sau împiedică circulaţia pe drumul public, dacă se aduce atingere dreptului la libera circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic se pedepseşte cu închisoare, dacă nu mă înşel, de la 3 luni la 1 an. Nu e nimic absurd.

PS: Eşti cercetat penal în prezent, urmează ca la finalizarea acestora un magistrat să decidă şi să aplice sancţiunea corespunzătoare.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Member

Deci sa inteleg, ca dupa parerea ta, faptul ca ai paralizat, cel mai probabil strada pe care mergea tramvaiul, eventual inca 1-2 strazi adiacente, timp de o ora, nu e ceva grav? Citeste articolul din Noul Cod Penal, pus la dispozitie de Marius, mai sus. Aia e incadrarea INFRACTIUNII pe care ai savarsit-o. Greu de crezut, dar exista o rezolvare si pentru "bizonii" din trafic, legat de problema asta. Iarna trecuta, aproape zilnic, Politia Romana, era sesizata prin apel de urgenta, ca diverse mijloace de transport, in special tramvaie, sunt blocate de persoane, care la fel ca si tine "nu si-au dat seama", ca blocheaza traficul, parcand masinile pe unde apucau. Stii cum e sa fii blocat in trafic, in Bucuresti, la ora 14, vara? Poate o sa ai ocazia sa simti pe pielea ta, cu ce s-au confruntat ceilalti participanti la trafic, cand tu ti-ai lasat masina, pe linia de tramvai. Doar ca o sa simti senzatia asta, ca pasager... 

Edited by Andrei
 • Upvote 1
Link to comment
37 minute în urmă, FlorinSticlea a scris:

S-a intocmit o constatare scrisa de mana pe o coala A4 (nu proces verbal tip) plus o filmare 20 de minute cu aparatul radar.

S-a întocmit un proces- verbal de constatare a infracțiunii flagrante, care normal că se întocmește pe o coală tip A 4 și mai este scris și de mână. Procesul- verbal tip se întocmește în cazul contravențiilor.

Ai blocat circulația circa o oră și ți se pare absurd că „te-au blocat” să circuli un an?! Lasă să vezi și tu cum este să circuli cu tramvaiul la locul de mună, iar acesta să fie blocat de unul care și-a lăsat mașina așa cum ai lăsat-o, pentru că în cazul tău nu poate fi vorba de parcare.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Member
On 05.07.2017 at 11:04 AM, FlorinSticlea said:

S-a intocmit o constatare scrisa de mana pe o coala A4 (nu proces verbal tip)

Nu scrie nicaieri pe ce tip de coala sa fie intocmit un proces verbal de constatare a infractiunii flagrante. Si, chiar este un proces verbal tip, asa cum crezi tu ca nu este. Tipologia procesului verbal de sesizare a unei infractiuni este sa contina, in cuprins, cine, ce, unde si cand a facut ceva, care este prevazut de legea penala. 

Edited by viobra
 • Upvote 1
Link to comment
 • 2 weeks later...

 " Te recunosti cumva, in filmare?! "

@ Andrei Nu iti inteleg frustrarea dar nici nu pot spune ca ma intereseaza. Multumesc oricum de raspuns. 

Si nu. Nu ma "recunosc" in acel video :)

 • Downvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.