Jump to content
POLITISTI.ro

Refuzul de legitimare


sherifu

Recommended Posts

La ce aplicam amenda pentru refuz de legitimare:oug 105/2001 ori 61/1991? Si de ce?

OUG 105/2001 art 75 lit.d) refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actele de identitate ori de a prezenta la control bagajele sau mijloacele de transport, la cererea organelor poliţiei de frontieră sau ale poliţiei;

Va intreb lucrul acesta fiindca am avut o discutie cu un coleg pe tema aplicarii unei amenzi la 61/1991.Sunt de parerea ca se aplica 61 pentru ca o lege este superioara unei ordonante...Va rog sa ma contraziceti daca gresesc.Incerc sa gasesc argumente pro.

 • Upvote 1
Link to comment

La întâlnirea cu conducătorul auto care a refuzat să îmi înmâneze documentele solicitate şi să dea relaţii pentru stabilirea identităţii sale eu am procedat astfel iar respectivul a pierdut şi la fond şi la apel şi a fost respinsă definitiv plângerea sa ca neîntemeiată.

Astfel i-am solicitat documentele personale şi ale autoturismului şi a refuzat să mi le înmâneze după ce mi le-a fluturat în faţă şi mi-a arătat că le are....

Abaterea nr. 1:

OUG 195/2002 RMC Art. 101 Alin (2) Amenda contravenţională prevăzută la alin. (1) se aplică şi conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai care săvârşeşte o faptă pentru care se aplică 4 puncte de penalizare, conform art. 108 alin. (1) lit. c).

OUG 195/2002 RMC Art. 108 Alin. (1)  Săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenţii atrage, pe lângă sancţiunea amenzii, şi aplicarea unui număr de puncte de penalizare, după cum urmează: lit. c) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte: pct. 2. refuzul înmânării actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului;

Apoi i-am dispus să îşi respecte obligaţia legală de a-mi înmâna documentele solicitate şi a refuzat...

Abaterea nr. 2:

OUG 195/2002 RMC Art. 100 Alin. (3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte: f) nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu;

OUG 195/2002 RMC Art. 35 Alin. (1) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege.

DISPOZÍȚIE, dispoziții, s. f. 1. Prevedere obligatorie cuprinsă într-un act normativ; măsură sau hotărâre luată de un organ ierarhic superior și obligatorie pentru organul în subordine. ◊ Loc. adv. La dispoziție = la îndemână. ◊ Expr. A fi (sau a sta, a se afla etc.) la dispoziția cuiva = a fi gata să satisfacă dorințele, ordinele cuiva. (DEX 2009)

După acest moment i-am solicitat relaţii pentru stabilirea identităţii sale şi din nou a refuzat.

Abaterea nr. 3:

L 61/1991 Art. 2 Constituie contravenţie săvârşirea oricăruia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni: pct. 31: refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu;

Art. 3 Alin. (1) Contravenţiile prevăzute la art. 2 se sancţionează după cum urmează: lit. a) cu amendă de la 100 lei la 500 lei, cele prevăzute la pct. 3), 4), 11), 14), 17), 18), 22), 31), 33), şi 34);

Finalitatea a fost că respectivul a plecat cu un proces-verbal la OUG 195/2002 RMC cu 10 puncte de amendă, 4 puncte de penalizare, permisul de conducere reţinut în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce şi un proces-verbal la L 61/1991 cu amendă de 300 lei. Am motivat instanţei că nu am întocmit un singur proces-verbal deoarece din amenda rezultată din concursul de contravenţii contravenientul ar fi putut plăti jumătate din minimul amenzii la o parte din suma integrală rezultată şi la o parte nu ar fi putut, acea sumă integrală rezultată din concurs neputând fi defalcată pentru plată separată şi instanţa a apreciat că nu s-a produs o vătămare contravenientului prin constatarea faptelor în această modalitate de încheiere a două procese-verbale, unul pentru amenda la care poate plăti jumătate din minim si unul pentru amenda pe care trebuie să o plătească intreagă.

Spor la constatări !

 

 • Upvote 1
Link to comment
 • Member

Sunt doua acte normative ce reglementeaza doua activitati diferite.

 Prevederile OUG 105/2001 se aplica in domeniul  frontierei de stat, iar sanctiunile prevazute se aplica pentru nerespectarea obligatiilor sau interdictiilor  prevazute pentru activitatile desfasurate in apropierea frontierei de stat sau in vama.

Legea 61/1991 sanctioneaza faptele de incalcare a normelor de convietuire sociala si a ordinii publice.

OUG 105/2001 reprezinta norma juridica speciala privind frontiera de stat, iar Legea 61/1991 privind normele de convietuire sociala si ordinea publica.

Fiecare dintre acestea se aplica cazurilor ce intra sub incidenta prevederilor sale. 

 

 • Upvote 5
Link to comment

Mea culpa... in loc de OUG 105/2001 am citit OUG 195/2002 :)) dar dacă respectivul trece prin vamă la volanul unui autoturism se poate aplica o abordare asemănătoare ....doar că în loc de L61/1991 se aplică OUG 105/2001 din considerentul expus mai sus de către Skip.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Member

Sorin 753, in speta ta nu ai aplicat cumva doua sanctiuni pentru aceeasi fapta, refuzul de a se legitima/ a înmana documentele in vederea stabilirii identitatii ?

 

Link to comment

Nu nu, nu este inmanarea documentelor in vederea stabilirii identitatii, e doar inmanarea documentelor. Art. 35 alin. 2 e baza legala a faptei si nu se face vorbire de asa ceva ^^

Link to comment
 • Member

Da, nu este prevazut in vederea stabilirii identitatii. Eu ma refeream ca scopul incrimarii unei astfel de contraventii in OUG 195/2002 este pentru a sanctiona refuzul de a se legitima, a se stabili identitatea petentului. 

Atat refuzul de a se legitima cu actul de identitate cat si refuzul de a înmana documentele de identitate au acelasi element material , aceeasi urmare imediata si aceeasi valoare sociala ocrotita prin incriminarea celor doua fapte.

 

 

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.