Jump to content
POLITISTI.ro

Igas vrea noi atribuţii pentru poliţia locală

Postare recomandată

Publicat

MAI vrea noi atribuţii pentru poliţia locală

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, vrea să crească atibuţiile poliţiei locale. De aceea, Igaş i-a convocat pe primarii din toată ţara la discuţii despre descentralizarea poliţiei. Poliţia locală ar putea avea atribuţii judiciare şi chiar în domeniul rutier.

STIREA COMPLETA

Voi ce intelegeti? vrea sa le ofere atributii judiciare politiei locale pentru a-i degreva pe cei de la IGPR de dosarele penale pe care le au în acest moment în instrumentare.

Pai ori suntem prea multi politisti si trebuie facute restructurari, ori suntem prea putini si nu facem fata dosarelor?

Dupa parerea mea zic ca se doreste desfintarea politiei, doresc sa ne desfinteze, fiindca in politie exista patrioti, oameni cu coloana vertebrala pe care ei nu-i pot manipula politic cum vor ei!

Politia Locala este o politie comandata si executa ce comanda politicul, nicidecum nu este o politie in spiritul legii! Nici nu vreau sa ma gandesc ce va urma..... :doh:

Publicat

Iti dai seama ce coruptibili vor fi localii daca se vor ocupa si de dosare penale? Pentru nivelul lor de pregatire si motivare e mult prea mult. Nu cred c-o sa se realizeze asta...

Publicat

Inca cateva vesti ca acestea si o sa imi iau adio de la visul meu de a intra in Politia Romana. :blink:

Publicat

O ineptie mai mare nu am auzit in viata mea.Ca si cum munca de judiciar poate face orice analfabet.Ei nu sunt in stare sa scrie PV corect , dar sa intrumenteze dosare penale...Dumnezeule....Chiar nu mai exista limite la acest dezmat al distrugerii de institutii fundamentale ale statului ???

Publicat (modificat)

Atribuţiile poliţiei locale

ART. 5. - În domeniul ordinii şi liniştii publice, precum şi al pazei bunurilor, poliţia locală

are următoarele atribuţii:

a) menţine ordinea şi liniştea publică în zonele şi locurile stabilite prin planul de ordine şi

siguranţă publică al unităţii administrativ-teritoriale, aprobat în condiţiile legii;

B ) menţine ordinea publică în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ publice,

unităţilor sanitare publice, în parcările auto aflate pe domeniul public sau privat al unităţii

administrativ-teritoriale, a zonelor comerciale şi de agrement, parcurilor, pieţelor, cimitirelor

şi altor locuri aflate în proprietatea şi/sau în administrarea unităţilor administrativ-teritoriale

sau a altor instituţii/servicii publice de interes local, stabilite prin planul de ordine şi siguranţă

publică;

c) participă alături de Poliţia Română, Jandarmeria Română, Inspectoratul General pentru

Situaţii de Urgenţă şi alte structuri, autorităţi şi instituţii publice, prevăzute de lege, potrivit

competenţelor, la activităţi de salvare şi evacuare a persoanelor şi bunurilor periclitate de

incendii, explozii, avarii, accidente, epidemii şi alte calamităţi naturale ori catastrofe, precum

şi de limitare şi înlăturare a urmărilor provocate de astfel de evenimente;

d) acţionează pentru identificarea cerşetorilor, copiilor lipsiţi de ocrotirea părinţilor sau a

reprezentanţilor legali, a persoanelor fără adăpost şi ia măsuri pentru predarea acestora către

serviciul public de asistenţă socială în vederea soluţionării problemelor acestora, în condiţiile

legii;

e) potrivit competenţei, constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru nerespectarea

legislaţiei privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, a celei privind

programul de gestionare a câinilor fără stăpân şi a celei privind protecţia animalelor de

companie şi sesizează serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân despre

existenta acestor câini şi acordă sprijin în vederea capturării şi transportării acestora la

adăposturi;

f) asigură protecţia personalului din aparatul de specialitate al primarului, din instituţiile

sau serviciile publice de interes local la efectuarea unor controale sau acţiuni specifice;

g) participă împreună cu alte autorităţi competente la asigurarea ordinii şi liniştii publice cu

ocazia mitingurilor, marşurilor, demonstraţiilor, procesiunilor, acţiunilor de pichetare,

acţiunilor comerciale promoţionale, manifestărilor cultural-artistice, sportive, religioase sau

comemorative, după caz, precum şi a altor asemenea activităţi care se desfăşoară în spaţiul

public şi care implică aglomerări de persoane;

h) asigură paza bunurilor şi obiectivelor aflate în proprietatea unităţii administrativteritoriale

şi/sau în administrarea autorităţilor administraţiei publice locale sau a altor servicii/

instituţii publice de interes local, stabilite de consiliul local; pe bază de convenţii poate

asigura paza bunurilor şi obiectivelor aflate în proprietatea operatorilor economici privaţi, în

condiţiile stabilite prin hotărâre a consiliului local, la propunerea primarului;

i) execută, în condiţiile legii, mandatele de aducere emise de organele de urmărire penală

şi instanţele de judecată pentru persoanele care locuiesc în raza teritorială de competenţă;

j) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru nerespectarea normelor legale privind

convieţuirea socială stabilite prin legi sau acte administrative ale autorităţilor administraţiei

publice centrale şi locale, pentru faptele constatate în raza teritorială de competenţă.

ART. 6. - (1) În domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia locală are următoarele

atribuţii:

a) asigură fluenţa şi decongestionarea circulaţiei pe drumurile publice pe raza unităţii

administrativ-teritoriale şi a sectoarelor municipiului Bucureşti din care fac parte, prin

activităţi de dirijare şi/sau deviere a traficului;

B ) verifică integritatea mijloacelor de semnalizare rutieră şi sesizează nereguli privind

funcţionarea semafoarelor, starea indicatoarelor şi a marcajelor rutiere şi acordă asistenţă în

zonele unde se aplică marcaje rutiere;

c) participă la acţiuni comune cu administratorul drumului pentru înlăturarea efectelor

fenomenelor naturale, cum ar fi: ninsoare abundentă, viscol, vânt puternic, ploaie torenţială,

grindină, polei şi alte asemenea, pe drumurile publice;

d) participă împreună cu unităţile/structurile teritoriale ale Poliţiei Române la asigurarea

măsurilor de circulaţie ocazionate de adunări publice, mitinguri, marşuri, demonstraţii,

procesiuni, acţiuni de pichetare, acţiuni comerciale promoţionale, manifestări culturalartistice,

sportive, religioase sau comemorative, după caz, precum şi alte activităţi care se

desfăşoară pe drumul public şi implică aglomerări de persoane;

e) cooperează cu unităţile/structurile teritoriale ale Poliţiei Române în asigurarea măsurilor

de circulaţie în cazul transporturilor speciale şi a celor agabaritice;

f) acordă sprijin unităţilor/structurilor teritoriale ale Poliţiei Române în luarea oricăror altor

măsuri pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului;

g) acţionează pentru aplicarea măsurilor de urgenţă în cazul accidentelor soldate cu

victime, asigură paza locului acestor accidente şi ia primele măsuri ce se impun pentru

conservarea urmelor, identificarea martorilor şi, dacă se impune, transportul victimelor la cea

mai apropiată unitate sanitară;

h) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind

oprirea, staţionarea şi parcarea autovehiculelor, accesul interzis, având dreptul de a dispune

măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar;

j) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind

gabaritul şi accesul pe anumite sectoare de drum, în acest sens, având dreptul de a efectua

semnale de oprire a conducătorilor de vehicule;

k) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor rutiere de către

pietoni, biciclişti, conducători de mopede, vehicule cu tracţiune animală ;

l) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale

referitoare la circulaţia în zona pietonală, în zona rezidenţială, parcuri şi zone de agrement,

precum şi pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semnul internaţional

pentru persoane cu handicap;

m) aplică prevederile legale privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau

abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor

administrativ-teritoriale.

Si acum lucrul care ne va edifica : ART. 11. – În cazul infracţiunilor flagrante, poliţia locală imobilizează autorul, asigură locul

faptei, anunţă imediat unitatea teritorială a Poliţiei Române, şi predă autorul, pe baza de

proces-verbal, în vederea continuării cercetărilor.

Dupa mine,dupa ce am citit principalele atributii(am postat doar ce ne intereseaza,pentru ca ei mai au atributii in domeniul constructiilor,evidentei populatiei) ale gardienilor primarului, am observat ca ei nu au competenta pe infractiuni,deci implicit nu au cum sa desfasoare munca de judiciar.Pentru asta probabil ar trebui adoptata o noua lege de functionare a comunitarilor ,sau ar trebui modificata actuala lege,lucru care nu cred ca o sa se intample,pentru ca s-ar crea un adevarat haos si nu numai..Ceea ce ma surprinde e litera j de la articolul 6 ce reglementeaza atributiile lor in domeniul circulatiei rutiere..(vezi boldul)

Modificat de sheriffu
  • Apreciez 1
  • Displace 1
  • Membru
Publicat (modificat)

igas, sa ti dea Domnu, sa te cerceteze un politist local(care a luat bac-ul la fel ca tine)

Modificat de georgedi
Publicat (modificat)

Ministrul Internelor, Traian Igaş, spune că, deşi poliţia locală există şi funcţionează în acest moment, acest lucru nu se întâmplă aşa cum ar dori el.

Nea ministru-cismar crede ca localii nu functioneaza cum ar dori el? :doh: Si care ar fi dorinta mAJESTATII sALE??? Pai are el puterea sa emita astfel de dorinte? Ori fiindca pe la locali sunt angajati colegii cu care a dat el bac-ul la 26 de ani, trebuie sa se revanseze fata de ei ca l-au lasat sa copieze??? :ner:

Drept urmare i-a convocat pe reprezentanţii oraşelor şi municipiilor din România pentru că, spune el, poliţia locală ar trebui să preia mai mult din ceea ce face poliţia naţională, pentru a-i degreva pe cei de la IGPR de dosarele penale pe care le au în acest moment în instrumentare.

Pai . . . sa inteleg ca da afara dintre noi pentru a le da mai mult de munca localilor? :hmmmt: Si cine o sa-i invete? Cand o sa-si prinda urechile, cine o sa le rezolve prostiile???

I-a convocat pe reprezentanti ca sa le alunge temerile ca ii vom trimite in judecata si ca nu e de joaca cu "Politia Nationala", cum ni se tot spune???

Nu prea inteleg ce e cu degrevatul asta. Pai, ne da afara ca sa faca loc comunitarilor? Asa vrea sa accelereze procesul de solutionare al dosarelor penale si sa decongestioneze intersectiile? Haideti nEA tRAIAN, ca puteti mai mult, ce naiba doar cunostintele din liceu va sunt inca proaspete, ca doar ce l-ati dat. Va dorim succesuri si sa traiti bine, dvs., ca noi am incercat si nu ne-a iesit.

Modificat de dorian
Publicat

O să-şi rupă procurorii diplomele când vor vedea o sesizare de-a gardienilor publici. Mai ales procurorii D.I.I.C.O.T. :ner: Adevărul e că şi eu mi-aş dori să văd aşa ceva. Perlele pe care le-au scos minunaţii de la BAC ar fi subţirele pe lângă ce-ar scrie ăştia prin dosare.

• Apreciez 1
Publicat

Avind in vedere cun decurg lucrurile, DE CE va mai puneti intrebari de genul ..".Pentru asta probabil ar trebui adoptata o noua lege de functionare a comunitarilor ,sau ar trebui modificata actuala lege" ??

CE-I AIA O LEGE? abrogam si dam alta. Intelegeti si nu va mirati daca maine poimaine veti vedea abrogata chiar si ... legea gravitatiei .

• Apreciez 3
Publicat

Avind in vedere cun decurg lucrurile, DE CE va mai puneti intrebari de genul ..".Pentru asta probabil ar trebui adoptata o noua lege de functionare a comunitarilor ,sau ar trebui modificata actuala lege" ??

CE-I AIA O LEGE? abrogam si dam alta. Intelegeti si nu va mirati daca maine poimaine veti vedea abrogata chiar si ... legea gravitatiei .

Eu sunt constient ca la noi in Romania se adopta si se abroga legi pe banda rulanta.Nu la asta m-am referit in postul meu,ca vezi Doamne ,le-ar fi greu parlamentarilor sa adopte o lege..doar ca prin adoptarea unei noi legi,mai ales cea in cauza, se produc noi efecte.Daca le-ar da atributii pe judiciar automat ar trebui sa ii trimita la scolarizare-alti bani alta distractie,s-ar crea un adevarat haos in a delimita atributiile politiei de cele ale comunitarilor ,deci nu procedura de adoptare ar fi greoaie ci efectele unei potentiale astfel de legi.Totusi n-ar fi o lege ca oricare alta,pentru ca daca ar fi adoptat un astfel de cadru legislativ care sa le acorde atributii judiciare gardienilor publici s-ar pune in pericol siguranta cetateanului.Deci nu cred ca s-ar putea adopta asa usor o astfel de lege,mai ales tinand cont de faptul ca gardienii au fost transformati recent in locali.

• Moderator
Publicat

Liderii de sindicate si mai ales cei ai CNP-ului, in mod normal trebuie sa se autosesizeze si sa ia atitudine.

Pentru aderarea la UE, Romaniei i-au fost impuse si a trebuit sa indeplineasca mai multe conditii in capitolul JAI, printre care si cea privind inexistenta unor institutii din domeniul de aplicare a legii paralele, ori care sa aiba atributii similare.

In plus e o anomalie sa dai oameni pregatiti afara pe considerentul ca sunt prea multi, iar acum sa recunosti public ca volumul de munca este prea mare si nu se face fata.

Nu ar fi rau sa se documenteze putin cei de la CNP/sindicate si sa faca ceva sesizari la "Europeni".

• Apreciez 1
Publicat

Domnii de la sindicate au amutit de tot pe caldura asta. Si mie imi este cald insa incerc sa-mi fac aer cu mana pe toropeala asta.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.