Jump to content
POLITISTI.ro

Este obligatorie casca de protecţie pe ATV?


Pletea
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

 Mi-am cumpărat recent un ATV  are o capacitate de 300 cc,se conduce cu permisul în categoria B și pe stradă și offroad, Întrebare :) este obligatorie purtarea căști de protecție prin lege, eu o port pentru siguranță. Părerile sunt împărțite vă rog frumos să îmi spuneți ce spune legea, Mulțumesc 

Link to comment
  • Marius changed the title to Este obligatorie casca de protecţie pe ATV?

Dacă porți casca pentru protecția ta( și bine faci), nu văd de ce te mai interesezi de legalitatea portului ei. Încearcă să citești legislația privind circulaia pe drumurile publice, nu este secretă și se găsește pe net.

Link to comment
  • Moderator
  • Solution

Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de ATV cât şi pentru persoanele transportate pe acestea. În legislaţie ATV-ul poartă denumirea de CVADRICICLU, pentru că în limba română un vehicul cu patru roţi, asemănător bicicletei, propulsat, de regulă, de către un motor cu ardere internă sau electric poartă numele de cvadriciclu.

Aşadar, în OUG 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice (actualizată) există următoarele prevederi:

Art. 99
[...]
(2) Pe timpul deplasării pe drumurile publice, conducătorii motocicletelor, mopedelor şi persoanele transportate pe acestea au obligaţia să poarte casca de protecţie omologată.

Art. 6
În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:
[...]
21. moped - autovehicul, cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric. Este asimilat mopedului cvadriciclul uşor, astfel cum este definit la pct. 6 partea A din anexa nr. 1 la secţiunea 4 din Reglementările privind omologarea de tip şi eliberarea cărţii de identitate a vehiculelor rutiere, precum şi omologarea de tip a produselor utilizate la acestea - RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 211/2003, cu modificările şi completările ulterioare;

  • Upvote 1
Link to comment

Sper sa citeasca acest post si cei de pe forumurile de atv-isti care considera (uni, fara sa generalizez)ca, ei pe drumurile publice conduc o "decapotabila", citez din memorie : atv-ul poate fi considerat un fel auto. decapotabil, opinia majoritara fiind ca legal nu este prevazut purtarea castii, ei purtand-o din motive de siguranta cat si pentru a nu se intalni cu un politist rau intentionat(de data asta numai citez ca va suparati ;)). As mai adauga ca purtarea castii (asta daca nu porti de tip "castron" sau "nazi") te protejeaza nu doar la impact, cazaturi, etc. dar si de conjunctivite, otite, insecte care la o viteza de 50 de km/h se simte ca si cand ti-ar fi sarit o piatra  in fata, nu o musca, dar si de gunoaie/ mucuri de tigari aruncate de colegii de drum in mod iresponsabil pe geam.

 

Edited by andrei84
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.