Jump to content
POLITISTI.ro

Descarcarea filmelor de pe torente...este o infractiune?


marius25byu

Recommended Posts

As ruga un profesionist de la Investigarea Fraudelor sa isi exprime punctul de vedere asupra descarcarii de filme de pe torrente, daca cel ce descarca savarseste o infractiune ... Sotia mea obisnuia in trecut sa descarce filme de pe astfel de torrente si i-am interzis sa mai faca asta deoarece am inteles ca ar fi ilegal.

Multumesc anticipat.

Link to comment
  • Moderator

A descarca nu este ilegal INSA, atentie mare, in momentul in care descarcati un torrent, conform protocolului care defineste un astfel de fisier, dumneavoatra puneti la dispozitia altora materialul pe care il descarcati, atat in timpul downloadului cat si dupa pentru ca, dupa cum bine stiti, multe trackere(servere care contin informatii referitoare la locatia torrentelor) impun sa pastrati fisierul descarcat in clientul de torrente, pentru a face upload(probabil stiti de celebra ratie), iar acest lucru este o infractiune, intrucat puneti la dispozitia publicului materiale supuse copyright-ului.

Link to comment
  • Moderator

Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe

[...]

Art. 139^8

Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual.

[...]

Programele de genul dc++ şi torrentele implică şi uploadarea, adică partajarea de conţinut (file-sharingul), pentru ca şi alţii să poată descărca ceva de la tine. În cazul dc++ este vorba de o cantitate mai mică de muzică sau film pe care trebuie să o pui în public, dar la torrente tot ceea ce descarci se şi uploadează automat, adică e pusă şi la dispoziţia altora. Ambele sisteme sunt peer-to-peer, adică presupun stabilirea unei legături directe între două calculatoare, fără niciun intermediar, site etc. La dc++ este vorba de un singur calculator de la care descarci, dar la torrente se ia de la mai mulţi utilizatori câte o bucăţică.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.