Jump to content
POLITISTI.ro

Reguli viraj la dreapta


mircea63

Recommended Posts

  • Moderator

Trebuie să existe semafor și pe strada la capătul căreia este montat indicatorul "Oprire". Dacă nu există, trebuie formulată în scris o petiție/reclamație către Primărie. Primăria localității respective este administratorul drumului și tot ei se ocupă de sistematizare.

Link to comment

Acel semafor este cu siguranță unul pietonal (destinat traversării în siguranță a pietonilor, nu pentru a sistematiza o intersecție) și nu necesită montarea altuia și pe strada de pe care spui că vrei să ieși pentru a efectua virajul la dreapta.

Considerentul care a fost luat în calcul pentru a nu se monta semafor și acolo a fost acela că traficul de pe străzile adiacente este unul foarte scăzut, ca atare, un semafor nu și-ar avea rostul și ar ține aiurea mașinile care vor să iasă în drumul principal ori ar prelungi timpul culorii roșu, pentru mașini, de pe artera principală.

Poți efectua virajul la dreapta, sau la stânga, oricând dar după ce oprești și te asiguri că nu vine nici un vehicul pe drumul prioritar sau, dacă vine, după ce acorzi prioritate celor care au acest drept.

În ce oraș ai făcut pozele?

Edited by genessys30
Link to comment

Semaforul este recent instalat. Dar când virez la dreapta contează culoarea semaforului...As dori daca se poate un raspuns pe articole din codul rutier. Mi-a fost suspendat permisul pentru că am virat la dreapta când semaforul era roșu. Mulțumesc.

 

Link to comment

Nu ți-a fost reținut permisul, în vederea suspendării,pentru  că ai virat la dreapta. Ți-a fost reținut pentru că după ce ai virat la dreapta, nu ai oprit la culoarea roșie și ai trecut mai departe. Chestia este, că după părerea mea, nu se justifică amplasarea unui semafor în intersecția respectivă.

Link to comment

Iav, tu ai oarecum dreptate dar există art. 48/1 din HG 1391/2006 care spune că semaforul trebuie să fie amplasat în așa fel încât să fie vizibil de la cel puțin 50 m.

Ori, dacă o persoană vine de pe acea stradă, care poate nu cunoaște intersecția nefiind din oraș, nu vede niciun semafor și efectueazavirajul la dreapta, îi poți pune în sarcină vreo vină? 

Pentru a evita astfel de situații primăria trebuie să amplaseze acolo un semafor, corelat cu verdele pentru pietoni, sau verde intermitent la dreapta.

 

 

Link to comment

Rămân la părerea mea, că nu este nevoie de un semafor în acea intersecție. Este o intersecție în forma literei T cu două treceri de pietoni, semnalizată corespunzător prin marcaje și indicatoare și nu văd și nevoia unui semafor, dar probabil că cei de la primărie au avut bani de cheltuit aiurea. Bine că nu le-a trecut prin minte să facă un sens giratoriu. De fapt consider o mare prostie amplasarea trecerilor de pietoni chiar în colțul intersecției, ca în czul de față. Nu ai timp să faci complet virajul la dreata că apare un „piton” pe trecere și trebuie să oprești ca să-i dai prioritate și rămâi cu mașina oblic pe sensul de mers.

Link to comment
  • 6 years later...

Buna ziua,

Am o dezbatere cu sotul meu referitoare la virajul la dreapta. Mie mi se pare bun simt, el zice ca nu se specifica nicaieri.

Intr-o intersectie semaforizata, cand efectuezi virajul la dreapta pe verde intermitent (nu e neaparat relevant asta pentru intrebare, dar specific totusi contextul), dupa efectuarea virajului la dreapta, pe care din benzi trebuie sa te incadrezi? Eu stiu ca pe cea mai apropiata de marginea din dreapta a drumului si apoi semnalizezi si schimbi benzile daca vrei sa te incadrezi pe banda din mijloc sa spunem.  Nu cred ca e corect ca dupa ce faci dreapta, sa te duci direct pe banda din mijloc sau pe cea de langa ax. 

Unde este asta specificat in legislatie? 

 

Multumesc pentru raspuns

Link to comment
  • 4 weeks later...
  • Active member

Este ca tine, sa ii spui soțului sa mai citească regulile privind "schimbarea direcției de mers".

Se poate duce pe ce banda vrea el, dupa ce a vitat dreapta "pe intermitent", dar cu condiția sa se asigure și sa acorde prioritate. Logic, se va încadra pe banda de lângă trotuar, după aia va începe manevrele amintite(asigurare și acordare prioritate)

Edited by Roby
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.