Jump to content
POLITISTI.ro

Conducerea unui vehicul rominesc in Spania

Postare recomandată

Publicat (modificat)

Cit timp ma pot deplasa cu o masina inmatriculata in RO in Spania cu permis eliberat in spania ?

Fiind rezident in Spania mai esti rezident si in RO ?

Ce pot face ca sa evit problemele inafara de a nu circula cu vehiculul....

Multumesc anticipat...

Modificat de geo0deck
  • Moderator
Publicat

90 zile sau 120 zile de la intrarea in tara.

In Spania ai resedinta sau domiciliu?

• Membru
Publicat

este un anumit numar de zile ? eu am stat cu masina mea (inscrisa in Romania) in Spania vreo 10 luni ... si am venit in tara ca imi expira asigurarea... nu mi-a zis nimeni nimic ca am o anumita perioada de stat ... totusi ... suntem in UE.

PS: rezident in Spania inseamna cetatean roman cu domiciliul in Spania... in cazul nostru, ca romani :)

• Displace 2
Publicat

si daca te opreste un nene politist pe strada si te intreaba de cat timp esti in tara ii spui si tu ca acum 2 sapt ai venit din spania

cine si cum poate demonstra ca ai venit acu 2 sapt sau acum 2 ani ?

• Displace 1
  • Moderator
Publicat

In legislatia europeana nu exista diferenta intre domiciliu si resedinta, asa cum este in Romania. Se foloseste termenul de resedinta pentru a definii locul in care individul isi duce viata domestica mai mult de 120 de zile (cu unele exceptii, cum ar fii cei aflati la studii, dar nu cred ca este cazul).

De asemenea, fie ca aveti pasaport CRDS (cetatean roman cu domiciliul in strainatate) sau doar carte de identitate romaneasca/pasasport turistic, in UE, nu produce nici un efect juridic diferit. In afara UE, face diferenta intre cei cu rezidenta temporara si permanenta.

Astfel, chiar daca dvs. aveti carte de identitate romaneasca care atesta domiciliul in Romania dar sunteti si titulari ai certificatului de rezidenta pentru cetateni comunitari (in cazul Spaniei, NIE - numero de identificacion para extranjeros), autoritatile din statul respectiv vor presupune ca locuiti efectiv acolo si nu in Romania.

Atat legislatia europeana, dar in unele cazuri si cea nationala, cum este cazul Spaniei, obliga ca toti rezidentii care poseda autoturisme pe care le folosesc pe teritoriul national sa le inmatriculeze dupa 120 de zile, indiferent cu ce fel de permis se conduce respectivul autovehicul. Explicatia este una simpla, pentru a controla parcul auto care efectiv circula in statul respectiv (amenzi, noxe etc.), dar si pentru a beneficia de impozite (circuli in Spania, platesti pentru drumurile de acolo).

Cu privire la modul de a face proba ca circulati in statul respectiv mai mult de 120 de zile, depinde de la caz la caz, dar de cele mai multe ori, cu 2-3 amenzi de radar este suficient ca sa va ridice autovehiculul si sa va oblige sa-l inmatriculati in Spania. Pentru cei care aveti rezidenta in Peninsula Iberica stiti foarte bine cam cat costa depozitarea la Primarie si amenzile de circulatie.

Singura exceptie de la aceasta regula este cazul autoturismelor cumparate in sistem leasing, pt ca proprietarul de drept este o persoana juridica din Romania, cu sediul social in alt stat UE, altul decat unde circula in fapt.

In concluzie, va sfatuiesc sa lasati "românismele", să intrați în legalitate si sa nu va lasati la mila politistilor de prin UE si sa sunati plangand pe la ambasade/consulate. Stiu ca aveti impresia ca nu o sa primiti amenzi la viteza pt ca circulati in Spania cu numere romanesti (gresit !), dar nu uitati ca daca va prind si nu platiti pe loc, se imobilizeaza masina.

Iar inmatricularea in Spania a unei masini aduse din Romania sau oricare stat UE (transito comunitario) costa vreo 200 de euro (ITV / impuesto de matriculacion), adica cam cat o amenda de viteza.

• Apreciez 1
  • 8 ani mai târziu...
Publicat

BUNA ZIUA 

I MI CER SCUZE PENTRU DERANJ 

MA POATE AJUTA SI PE MINE CINEVA SUNT INTR O SITUATIE FOARTE URATA SI NU STIU CUM SA FAC SA NU AM PROBLEME 

AM O MASINA CU NR DE RO SI AM MAI MULT DE 6 LUNI IN SPANIA SI PANA ACUM NU M A OPRIT POLITIA IN TRAFIC DAR AM AUZIT CA DACA DEPASESTI 6 LUNI SI TE OPRESTE TI O POATE CONFISCA MENTIONEZ CA MASINA NU ESTE PE NUMELE MEU CI AL MAMEI MELE SI AM FACUT PROCURA LEGALIZATA PE O PERIOADĂ DE 3 ANI 

SE POATE CIRCULA CU ACEASTA PROCURA CU NR DE RO PE O PERIOADA MULT MAI MARE DECAT ACESTE 6 LUNI "LEGAL VORBIND"

V A MULTUMESC ANTICIPAT 

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.