Jump to content
POLITISTI.ro

Platforma auto cu categoria B la permis

neaalecu

Recommended Posts

Buna seara! Am si eu o problema : am un autoturism de teren cu greutate proprie de 1785kg / greutatea totala max. autorizata de 2515 kg / remorcabila cu disp.de franare de 2300 si fara de 750 . Am gasit sa cumpar o platforma cu greutatea proprie de 500 kg si a zis respectivul ca total max 2000 kg ( este cu patru roti ) . Intrebarea mea este: pot sa o folosesc cu categoria B ? Pot sa o folosesc sa tractez si masini de categorie medie/mare ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

• Moderator

Categoria B:
1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;

• Marius changed the title to Platforma auto cu categoria B la permis

Daca masina mea are 1785 kg + 500kg platforma = 2285kg ...atunci pot urca pe platforma o masina de MAXIM 1215 kg ?

Scuze...as mai avea o intrebare: Ce acte trebuie sa aiba o platforma ( care este inmatriculata RO ) 

On 04.07.2016 at 21:31, neaalecu a scris:

am un autoturism de teren cu greutate proprie de 1785kg / greutatea totala max. autorizata de 2515 kg... Am gasit sa cumpar o platforma cu greutatea proprie de 500 kg si a zis respectivul ca total max 2000 kg ( este cu patru roti ) . Intrebarea mea este: pot sa o folosesc cu categoria B ?

Nu poţi să conduci dacă deţii doar categoria "B", dacă masa totală maximă admisă a remorcii este de 2.000 kg.
2.515+2.000=4.515 kg, deci masa totală maximă autorizată a ansamblului depăşeşte valoarea de 4.250 kg, valabilă pentru categoria "B".
În concluzie, în situaţia expusă de tine, ai nevoie de categoria "BE".

On 05.07.2016 at 19:04, neaalecu a scris:

Ce acte trebuie sa aiba o platforma ( care este inmatriculata RO ) 

- certificat de înmatriculare cu anexa pe care este menţionată data expirării ITP:
- o poliţă de asigurare de răspundere civilă auto RCA valabilă pentru o perioadă de 6 sau 12 luni.

Oare daca o sa gasesc o masina cu care sa trag cu greutatea totala max. autorizata de 2250kg este ok ?

Dar este adevarat ca daca platforma este cu doua axe este obligatoriu sa am BE?

Dacă din postarea lui Marius, dar şi din postarea mea, nu ai înţeles ce trebuie este clar că ne pierdem vremeam cu tine!

P.S. Propun ca topic-ul să fie închis!

Am inteles...multumesc frumos . NU cred ca este cazul sa "va pierdeti vremea". Oricum va multumesc frumos ( pt vremea pierduta cat mi ati explicat si mie - APRECIEZ ) !

• Downvote 1
  • 1 year later...

Buna ziua, am citi toate intrebarile cu aceasa problema dar eu tot nu pot sa inteleg, vreu o explicatie pentru astia mai "dumb" asa ca mine :)

Deci am o VW bora limuzina 4 motion la 1450 kg . Vreau sa pun o platforma de:

"4m lungime 2 m latime total maxim autorizat 2700 kg"

Ce e in ghilimele am copiat de pe olx la vanzarea unei platforme.

Deci daca cumpar acea platforma care este mentionata, CE MASINA POT PUNE PE PLATFORMA ?CE GREUTATE SA AIBA MASINA ? Si daca ma incadrez cu greutatea in categoria B. Poate duce Bora mea tot ansamblu ?

Nu am raru la masina, urmeaza sa il fac. Nu stiu exact ce greutate pot trage, deoarece din cate am inteles daca e 4x4 pot pune mai mult cu 100, 200 kg in plus fata de o bora cu tractiune fata.

Multumesc, astept sa ma lamuriti.

163715241_1_1000x700_inchiriez-platforma-noua-transport-auto-arad-.jpg

• Moderator

Categoria B:
1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;

Bora are 1450 kg., masă proprie, iar total maxim autorizat, undeva pe la 1900 kg.

Dacă după ea, legi  2700 kg, la prima pantă, cu tot cu 4motion, nu te văd bine.

Mai mult 1900+2700 =4600,deci cu mult peste categoria B.

Ai nevoie de cel puțin BE.

Edited by Bestiuta

Bestiuta deci masina mea are 1900 kg, dar platforma nu e asa grea, daca pun o masina de 1300 kg pe platforma de 750 de kg = 2050 kg cu tot cu masina meabora = 3950 kg. De ce nu m-as incadra?

Sau masina de pe platforma se calculeaza cu tot cu masa maxima cum e la bora mea, de la 1400 la 1900 ?

De exemplu, vreau sa aduc o masina din Germania, chiar nu am nici o posibilitate ? macar o corsa de o tona.

Ma intereseaza ce platforma am nevoie si ce masina ar trebui sa pun in asa fel incat sa ma incadrez cu greutatea.

Multumesc.

• Moderator

Nu are nicio legătură şi nici nu interesează pe nimeni ce greutate vei să transporţi pe remorcă (Corsa, Tabant sau mai ştiu eu ce). În lege scrie destul de clar că are relevanţă doar "masă maximă autorizată". Masa maximă autorizată nu trebuie confundată cu masa/greutatea maşinii ori a ansamblului de vehicule.

Masa maximă autorizată se referă la masa maximă stabilită prin omologarea autovehicului de instituţia ori autoritatea competentă. Valoarea masei maxime autorizate se găseşte menţionată clar în documentele auto (ex. certificatul de înmatriculare).

Cu categoria B poţi conduce ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg.

Drept urmare, poţi să verifici singur din documentele maşinii şi ale remorcii, dacă suma maselor maxime autorizate se încadrează în limitele legale.

• Upvote 1

Marius, cred ca am inteles, deci masina mea are 1900 kg masa maxima da? remorca are masa maxima de 2200 kg in acte da?  Deci pot pune ce masina vreau pe platforma? Deoarece 1900 + 2200 = 4100 kg NU ? Si sa zicem ca pe o platforma cu masa maxima de 2200 pot pune o masina a carei masa este de 1400 kg ? doar greutatea masini, nu cea totala.

Deci vreau doar o confirmare, daca cumpar o platforma cu masa maxima de 2300 kg si o trag cu o masina a carei masa toatala este de 1900 kg = 4200 kg, Pot pune pe platforma o masina de 1400 kg doar masa masini ?

• 5 years later...

Buna ziua!

Am cateva intrebari. In primul rand nu stiu daca am postat unde trebuie si imi cer scuze anticipat daca am gresit.

Cateva precizari si content:

Anul urmator intentionez sa imi achizitionez un SUV si o platforma in vederea punerii pe picioare a unei afaceri in sensul asta. Legea spune urmatorul aspect:

Citat:

Art. 30
c) CATEGORIA BE: ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg, iar masa totala maxima autorizata a intregului ansamblu depaseste 3.500 kg;

INTREBAREA 1: Pana la ce tonaj pot ajunge cu intregul ansamblu (tragator + platforma + masina de pe platforma) pentru a putea continua sa imi desfasor activitatea doar cu BE-ul ?

INTREBAREA 2: Care este tonajul aprox. la care poate ajunge o platforma goala? (spre ex in acest anunt nu imi dau seama daca platforma are 2,7 T sau se pot urca pe ea pana la 2.7T - *** link eliminat ***

INTREBAREA 3: In conditiile in care in CIV acestor SUV-uri ( *** link eliminat *** ) scrie:

Citat:

Masă maximă remorcă cu frâne (kg) : 1800

Masă maximă remorcă fara frâne (kg) : 750

Pot LEGAL sa "leg" o platforma pe care am urcata o masima si impreuna (platforma + masina de pe platforma) depasesc 1800 kg?

Astept cu interes raspunsurile si va multumesc anticipat !

Edited by Marius
Eliminare link-uri către site-uri de anunţuri

Salutare!

Am cateva intrebari. In primul rand nu stiu daca am postat unde trebuie si imi cer scuze anticipat daca am gresit.

Cateva precizari si content:

Anul urmator intentionez sa imi achizitionez un SUV si o platforma in vederea punerii pe picioare a unei afaceri in sensul asta. Legea spune urmatorul aspect:

Citat:

Art. 30
c) CATEGORIA BE: ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg, iar masa totala maxima autorizata a intregului ansamblu depaseste 3.500 kg;

INTREBAREA 1: Pana la ce tonaj pot ajunge cu intregul ansamblu (tragator + platforma + masina de pe platforma) pentru a putea continua sa imi desfasor activitatea doar cu BE-ul ?

INTREBAREA 2: Care este tonajul aprox. la care poate ajunge o platforma goala? (spre ex in acest anunt nu imi dau seama daca platforma are 2,7 T sau se pot urca pe ea pana la 2.7T - *** link eliminat ***

INTREBAREA 3: In conditiile in care in CIV acestor SUV-uri scrie:

Citat:

Masă maximă remorcă cu frâne (kg) : 1800

Masă maximă remorcă fara frâne (kg) : 750

Pot LEGAL sa "leg" o platforma pe care am urcata o masima si... impreuna respectiv platforma + masina de pe platforma sa depasesc 1800 kg?

Astept cu interes raspunsurile si va multumesc anticipat !

Edited by Marius
Eliminare lin-uri către anunţuri de publicitate