Jump to content
POLITISTI.ro

Contactat telefonic de un politist


qwerasdf

Recommended Posts

Buna ziua,

Am fost sunat de un oarecare Xde la o sectie de politie, care mi-a spus ca s-a facut o plangere impotriva mea si ca trebuie sa vin la sectie.

Cf art 31 c) /218/2003 politistul are obligatia sa invite la sediul politiei persoanele a caror prezenta este necesara pentru indeplinirea atributiilor politiei, prin aducerea la cunostinta, in scris, a scopului si motivului invitatiei;

Este normal sa fiu anuntat telefonic ca s-a depus o plangere impotriva mea?  De cineva care mi-a spus un nume si o sectie? Nu trebuie sa spuna ce grad are, ca doar suna in interes de serviciu si pentru exercitarea functiei publice. nu mi se poate transmite telefonic despre ce este vorba?Daca eu nu mai locuiesc la adresa de pe buletin, cum primesc hartiile?

 

 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator

Da, este perfect normal. De fapt este o practică firească ca iniţial să-l suni pe om şi să-l chemi la poliţie, prin care se reduce din birocraţie şi formalităţi. Acel poliţist nu te-a chemat în târg, la vreo cârciumă sau în cine ştie ce locaţie obscură, ci ai fost chemat la sediul poliţiei. Dar nu e nicio problemă, cel mai probabil că vei fi citat prin poştă, iar dacă spui că nu mai locuieşti la adresa din buletin (în mod normal ar fi trebuit să schimbi cartea de identitate pe noul domiciliu) nu vei fi găsit, iar ulterior se va emite şi un mandat de aducere, în baza căruia poţi fi săltat şi condus cu forţa.

La fel de normal este şi să nu-ţi spună prin telefon ce conţine plângerea. Pentru că aşa cum tu poţi avea dubii privind identitatea celui de la celălalt capăt al firului, nici poliţistul nu poate avea certitudinea că stă de vorbă chiar cu persoana în cauză. Acesta este şi motivul pentru care e bine să mergi la sediul poliţiei şi să-ţi lămureşti problemele acolo.

 • Upvote 5
Link to comment
 • Member

Pe de-o parte ne plangem ca politistul nu e procedural si formal ca ne invita prin telefon la sectie, recunoscand totusi ca ar face-o degeaba pt ca oricum nu mai stam la adresa declarata, dar in schimb daca se poate sa ne spuna totul prin telefon? :blink:Pai, cum vine asta?

Vorba aia, ori suntem deontologi ori nu mai suntem?

Edited by Ben
 • Upvote 6
Link to comment
 • Member

Conform Codului de Procedura Penala, citarea se poate face si prin intermediul telefonului de catre organul de urmarire penala (procurorul sau politistul) sau instanta de judecata, incheindu-se un proces-verbal in sensul acesta.

 • Upvote 4
Link to comment

Buna ziua, am fost sunat luni de un domn politist sa ma prezint la sectie pentru ca s-a facut o plangere impotriva mea. Am fost de acord si am stabilit intalnirea pt a doua zi dimineata(marti). In aceeasi zi m-a sunat si m-a anuntat ca nu mai poate, sa amanam peste alte doua zile. A revenit cu telefonul (miercuri) si m-a invitat din nou la sectie. I-am spus ca doresc ca vin cu un avocat si tb sa iau legatura cu acesta, pentru a putea fi de fata la sectie impreuna. Dl politist m-a intrebat de ce nu vin vin singur, sa vad mai intai despre ce este vorba, si apoi sa vin cu avocatul. I-am spus ca am avocat si i-am spus dlui politist ca ii dau numele si nr de tel al avocatului sa stabileasca personal o intalnire cu el. A refuzat acest lucru si mi-a sugerat din nou sa vin mai intai singur sa vad despre ce este vorba. Pana la urma a fost de acord sa il anunt cand pot veni cu avocatul, insa dl politist m-a anuntat ca nu poate el. A ramas sa luam legatura saptamana urmatoare. L-am intrebat pe dl politist daca se poate recomanda ( mi-a spus doar un nume de familie). Dlui mi-a spus numele, dar nu si gradul. Intrebarile mele:

- de ce a insistat dl politist sa vin fara avocat la sectie?

- daca suna in interes de serviciu, nu este obligat sa spuna cine este si ce grad are?

- exista un termen legal in care politistul tb sa ia legatura cu partea impotriva careia s-a facut plangerea? 

- pot face plangere impotriva individului care m-a hartuit(banuiesc ca acesta este cel care a facut plangerea impotriva mea)?

 

 • Downvote 3
Link to comment

Va multumesc pentru raspuns. Intrebarea a fost adresata nu pentru ca sunt nemultumit, ci pentru a fi informat.Eu am acceptat sa vin la sectie chiar a doua zi, nu am refuzat.

 • Downvote 2
Link to comment
 • Member

Daca ai avocat, de ce ne mai intrebi pe noi despre dilemele juridice pe care le ai? :hmmmt:

Adica, daca tot dai un ban...

Edited by Ben
 • Upvote 5
Link to comment
 • Member

Maestre, @qwerasdf ! Citarea unei persoane, prevazute de Codul de procedura penala, se face, printre altele, de catre organele de cercetare penala ale politiei judiciare. Colegul care ti-a solicitat sa binevoiesti a te deplasa la sediul politiei, cu siguranta are aceasta calitate si mai mult decat atat si-a prezentat si numele. 

In concreto, nici nu poti sti de ce natura este plangerea. De aceea, te poti duce linistit si iti promit, ca politistul care te-a chemat iti va aduce la cunostinta tot ce vrei si ce nu vrei. Asa sunt procedurile...

Ce crezi ca va face avocatul, pe langa faptul ca te va taxa?!

P.S. De obicei, de cate ori chem o persoana la politie, cu avocat vin doar jigodiile si cei care au facut ceva ori cei care au atatia bani, incat de corecti ce sunt nu merg nici la ... fara avocat.

 • Upvote 6
Link to comment
 • 2 years later...

buna ziua.

acum cateva minute am fost contact telefonic de un domn politist de la politia de municipiu (nu a precizat care) cum ca ar fi mai multe apeluri catre 112 de pe numarul meu de telefon. initial mi s-a parut ciudat ca a folosit un numar ascuns, dar dupa ce am rasfoit pe forum, am vazut ca e ceva normal. apoi mi-a zis ca sunt mai multe apeluri catre 112 de pe numarul meu de telefon si a inceput sa gaseasca posibile cauze pt acest lucru (daca am copii, daca am dat nr de tel cuiva etc). a mai precizat, de asemenea, ca e posibil ca cineva sa faca redirectionare prin numarul meu (dar din cunostintele mele, acest lucru nu e posibil - nu cu tehnica de care ar putea dispune cineva care ar vrea sa faca o farsa).

nu m-a invitat la sectie pentru a da declaratii, nu a insistat cand a vazut ca devin iritat de insistentele lui.

intrebarea mea e: oare am fost contactat de un politist? si daca da, ar trebui sa imi schimb nr de tel?

inca ceva: cand s-a prezentat, a folosit doar numele (fara functie sau ceva de genul). 

multumesc anticipat pt raspuns

Link to comment
 • Marius changed the title to Contactat telefonic de un politist
 • 1 year later...

"cu avocat vin doar jigodiile"

Exact gandire de politist. De aia sistemul de justitie e un rahat in Romania. 

Reprezentarea legala e un drept fundamental si refuzarea acestuia sau catalogarea persoanei pentru ca se foloseste de el reprezinta o incalcare a legii

Link to comment
 • Member
18 hours ago, BogdanC said:

Exact gandire de politist. De aia sistemul de justitie e un rahat in Romania. 

Da, maestre. Gândire de polițist!

Nu zicea nimeni ca nu este un drept fundamental sau ca acea persoana nu avea dreptul... Era o constatare din experiență. Tu de unde vorbești, excluzând faptul ca ai făcut o mare descoperire. Reprezentarea legala.

Ai vorbit ca să nu taci ori ești prea superficial în atenție sau gândire, ca să înțelegi ce scria mai sus. 

Link to comment
 • 2 years later...

Am fost contactat la un moment dat de un inspector de politie pentru a fi instiintat ca s-a depus in numele meu o plangere penala din partea unei firme.

Initial am spus ca nu este posibil deoarece nu cunosc firma. 

Am cerut mai multe informatii despre firma si eventual de unde are numarul de telefon.

In cele din urma, am aflat ca numele meu (o coincidenta de nume) era asociat cu un numar de telefon gasit in urma unei cautari pe internet - am facut si eu aceeasi cautare dupa discutia telefonica.

Norocul meu a fost ca acea persoana lucra sau detinea o firma si am fost intrebat daca stiu firma respectiva. Cand am raspuns "nu" categoric, atunci a fost inteleasa neintelegerea.

Aceasta confuzie ar fi generat in mod clar o pierdere de timp teribila si nu mi se pare normal. 

Este normal ca politia romana sa isi ia datele de contact de pe internet? acest lucru in conditiile in care datele de acolo pot fi eroanate sau pot genera tot felul de confuzii?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.