Jump to content
POLITISTI.ro

Autorităţile discută restricţionarea centralelor de apartament


Catalin

Recommended Posts

  • Moderator

Am găsit un articol interesant pe un site de ştiri cu profil economic (profit.ro). Fiţi şi voi atenţi cum s-au trezit "specialiştii lu' peşte prăjit" din demagogia şi prostia în care se scaldă.

Citat:

Autoritățile discută reducerea TVA la căldură, dar și restricționarea centralelor de apartament

Reducerea cotei de TVA la energia termică, restricționarea utilizării centralelor termice de apartament și subordonarea tuturor sistemelor locale de termoficare unei autorități centrale unice au fost concluziile unei dezbateri organizate de Ministerul Energiei cu experți din sectorul energetic, administrația publică centrală, mediul academic, companii, asociații profesionale și autorități de reglementare.

Deci avem de-a face cu specialişti adevăraţi, citez: experţi din sectorul energetic, administraţie, mediul academic, etc. Adică spuma, spumelor din domeniu ... ce s-o mai lungim. Oare unde au fost toţi deştepţii ăştia până acum, în anii trecuţi? Probabil că or fi fost adormiţi lângă vreo zână prin pădure ... iar acum s-au trezit şi fac măreţe şi grozave constatări de genul: pământul e rotund, apa e udă, cerul e albastru, etc.
Fiţi atenţi, cum s-au strâns ei toţi la un loc, ca să-şi dea seama că preţurile la căldură, după măreaţa şi salvatoare DESCENTRALIZARE au ajuns prea mari pentru omul de rând. Citiţi şi vă minunaţi:

Citat:

Dezbaterea a avut ca temă energia termică și cogenerarea și a avut loc săptămâna trecută la Universitatea Politehnică București, ca parte a procesului de elaborare a noii strategii energetice a României de către ministerul de resort.

Printre concluziile dezbaterii, reținute și consemnate de Ministerul Energiei, s-a numărat ideea reducerii TVA la energia termică, pe modelul altor țări din UE, cum ar fi Ungaria (cotă generală TVA de 27%, 5% la energia termică), Franța (cotă generală TVA de 20%, 5,5% la energia termică), Grecia (23% și 13%) Irlanda (23% și 13,5%), Letonia (21% și 12%), Lituania (21% și 9%) sau Luxemburg (15% și 12%).

"Se impune demararea unui program de reabilitare/modernizare a SACET-urilor (Sisteme de Alimentare Centralizată cu Energie Temică – n.r.), concomitent cu restricționarea treptată a surselor individuale de încălzire, care sunt mai poluante, cu un grad mai scăzut de eficiență, în multe cazuri reprezentând un pericol, atât de incendiu, cât și de intoxicații", a fost altă concluzie a dezbaterii, potrivit minutei acesteia. Programul de reabilitare și modernizare ar urma să dureze între 6 și 8 ani.

De altfel, conducerea RADET a anunțat pentru 6 aprilie o conferință de presă, în cadrul căreia este programată prezentarea unui studiu privind avantajele sistemului centralizat  de termoficare, în comparație cu costurile unei centrale termice de apartament. La conferință va participa și primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava.

La dezbaterea organizată de Ministerul Energiei s-a mai semnalat necesitatea trecerii tuturor SACET-urilor sub o singură autoritate, precum și a coordonării la nivel central a dezvoltării, finanțării și operării lor, cu păstrarea, totodată, a acestor sisteme de încălzire în proprietatea administrațiilor locale. În plus, s-a propus contorizarea totală a consumului de energie termică și renunțarea la repartitoare.

O altă concluzie a dezbaterii a fost necesitatea acordării de facilități fiscale operatorilor de sisteme de încălzire centrală locale, pe motiv de impredictibilitate a producției, afirmându-se că cei mai mulți astfel de operatori care au intrat în insolvență au ajuns în blocaj financiar din cauza rigidității reglementărilor fiscale. 

În traducere liberă, după ce ani la rândul ne-au spus că descentralizarea = salvarea, acum o dau la întors. Brusc, după ce gospodarii aleşi ai neamului (mă refer desigur la primari) au primit pe mână şi sistemele de încălzire centralizată a localităţilor ... că doar ei ştiu cel mai bine şi se pricep la absolut orice şi au reuşit să le pună pe butuci, prin managementul de mare clasă prestat de acoliţii numiţi în funcţie de numărul de afişe lipit, acum, deştepţii/specialiştii vin şi ne spun că descentralizarea a pus pe butuci un sistem pus la punct de comuniştii ăia proşti. Şi s-ar impune o recentralizare.
Dar asta nu e tot. Să mai continuăm să citim:

Citat:

"A fost subliniată necesitatea înființării unei entități guvernamentale responsabile cu serviciile publice, care să se ocupe în mod clar de sistemele de alimentare cu căldură. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a fost propus ca instituție adecvată, având în vedere faptul că toate sistemele de încălzire centralizate intră în responsabilitatea autorităților locale. Reglementarea acestor autorități trebuie să fie independentă de factorul politic", se mai precizează în minuta dezbaterii, concluzia fiind propunerea înființării unui departament responsabil cu serviciile publice de încălzire, coordonat de un secretar de stat din MDRAP. 

Potrivit unor date prezentate de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) în toamna anului trecut, numărul de localități din România care se alimentează cu energie termică prin sisteme centralizate de încălzire s-a redus cu 79% din 1989 până în 2015, de la 315 la doar 67, anul trecut renunțând la încălzire centrală 3 orașe importante, respectiv Turnu Măgurele, Băile Felix și Năvodari.

Dintre cele 67 de localități care se mai încălzeau centralizat, 55 erau municipii și orașe, iar 12 reprezentau localități din mediul rural, preciza ANRSC.

Datele ANRSC arătau că, în 2009, care a fost și anul de vârf al crizei economice în România, s-au consemnat cele mai multe renunțări la sistemele de încălzire centrală, un număr de 194 localități abandonând termoficarea centralizată.

Cam aşa arată un domeniu ce înainte a funcţionat brici, iar după DESCENTRALIZARE şi după ce a fost dat pe mâna primarilor s-a ales praful de el.

Iar acum după ce oamenii au făcut sacrificii şi au investit într-o centrală de apartament, s-au trezit specialiştii că nu sunt bune, că sunt un pericol şi trebuie interzise.

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.