Jump to content
POLITISTI.ro

Citatie dosar inselaciune


Andreeabanu

Recommended Posts

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu sfaturi intr-o problema pe care nu stiu cum sa o rezolv.

In urma cu 3 luni, o fosta colega de serviciu mi-a cerut IBANUL contului meu bancar sub pretextul ca trebuie sa-i trimita cineva niste bani. I l-am dat, am mers si am ridicat suma (650 lei) si i-am dat banii fara sa banuiesc nimicm acum, dupa 3 luni, primesc o citatie prin care sunt chemata la Biroul de investigatii criminale, politia municipiuluo Cluj Napoca, ca si suspect in cadrul unui dosar de inselaciune. Am aflat ulterior ca persoana respectiva a pus un anunt cu un telefon pe internet, a cerut banii in avans, trimitandu-i pagubitului un AWB fals si nu i-a mai trimit niciun telefon.

Singura mea implicare este faptul ca banii au fost trimisi pe cardul meu. Motiv pt care victima a depus plangere pe numele meu.Acum, persoana respectiva nu-mi mai raspunde la telefon si mi-a transmis sa ma descurc. Eu sunt din Craiova si nu pot ajunge la Cluj, nu-mi pot lua liber si stau cu parintii mei care sunt ambii paralizati, plus ca nici nu imi permit sa merg pana acolo.

Ce ar fi de facut? Ce se poate intampla daca nu ma prezint? Sunt nevinovata si singura mea implicare a fost naivitatea de a ajuta pe cineva fara sa-i cunosc intentiile.
Orice sfat este binevenit, va multumesc.

Link to comment
 • Member

Nu este doar un sfat, fă ce crezi de cuviință și prezintă-te la Poliție. Dacă nu te duci, să nu crezi că dispare problema, ba din contră, creezi anumite suspiciuni și mai riști să fi amendată cu suma de 500 până la 5000 lei, și tot ajungi la sediul poliției, cumva. 

Link to comment
 • Moderator

Costi, da-mi voie sa te contrazic. Suspectul nu se amendeaza conform CPP, insa poate fi adus cu mandat de aducere. Recomandarea mea este sa iei legatura cu politistul de caz si sa mergi la audieri, altfel risti sa fii dusa la audieri. Vezi ca deja spui lucruri contradictorii aici. Ai spus ca i-ai dat iban-ul sa trimita niste bani dar pana la urma ai ridicat tu banii. Ceva nu e in regula.

 • Upvote 2
Link to comment

Nu, din cîte înțeleg el i-a cerut IBAN-ul pentru că urma să i se trimită lui niște bani. "Cineva vrea să-mi trimită bani, dar eu n-am cont. Dă-mi IBAN-ul tău, să-i zic să-i trimită acolo, iar pe urmă îi scoți tu și mi-i dai". Sau ceva de genul ăsta.

Eu unul n-aș ignora citația. Nu se va rezolva de la sine, ci dimpotrivă, se va agrava. Du-te imediat și spune-le toată povestea.

Edited by VladSoare
 • Upvote 1
Link to comment

Multumesc pentru raspunsuri.

Am specificat clar ca mi-a cerut ibanul pentru a i se trimite niste bani. 

Pentru suma de 650 lei si avand in vedere ca nu am niciun fel de antecedent, credeti ca e posibil sa-mi emita mandat? Intreb penrru ca nu stiu, nu incerc sa ma sustrag insa sa plec o zi de la munca inseamna sa-mi pierd job-ul.

Astept un telefon de la doamna politist care se ocupa de caz. Ma gandesc sa ii propun sa ma puna in legatura cu victima, omul va vedea oricum ca nu cu mine a disxutat, ma ofer sa ii trimit eu prejudiciul si in acest fel poate voi scapa de aceasta plangere.

 

Dar nu stiu daca aceasta solutie este potrivita si dpdv legal.

Link to comment
 • Moderator

Colega noastră care instrumentează acel dosar nu are de unde să ştie toate aceste aspecte pe care tu ni le-ai spus aici. De aceea trebuie să iei legătura cu ea şi să i le spui. Interesul colegei noastre este să afle ce s-a întâmplat cu adevărat, nu să-ţi facă ţie sau altcuiva rău ori probleme. Dacă vei ignora citaţiile sau nu te vei prezenta, colega noastră va fi nevoită să obţină un mandat de aducere, pentru că nu poate da o soluţie în acel dosar fără să te audieze şi pe tine. Deci ignorarea acestei probleme nu îţi va aduce decât neplăceri. Şi dacă ce spui e adevărat, atunci şi intereseul tău este să se afle adevărul, deci interesul tău este identic cu cel al colegei noastre.
Sfatul meu este să iei legătura cu ea. De obicei pe citaţii majoritatea colegilor trec şi un număr de telefon unde-i poţi găsi. Sun-o, explică-i şi cu siguranţă veţi găsi o soluţie. Tot ea îţi poate spune exact şi dacă merită să iei legătura cu păgubitul, deoarece ea ştie ce date sunt la dosar, ce doreşte păgubitul şi aşa mai departe.

Link to comment

Buna seara! Revin cu o intrebare.

Doamna politist m-a pus in legatura cu pagubitul, care a inteles ca nu am nicio implicare si doreste sa-si retraga plangrrea.

Intrebarea ar fi: daca retrage plangerea, voi mai fi cercetata? Va mai fi nevoie de prezenta mea la sectie?

Multumesc

Link to comment
 • Member

Pentru infractiunea de înselaciune impacarea inlatura raspunderea penala (nu este posibila retragerea plangerii), fiind unul din cazurile care impedica punerea in miscare si exercitarea actiunii penale.

Deci pentru a nu mai fi tu cercetata, trebuie ca sa intervina impacarea intre persoana vatamata si tine. Împacarea fiind un act bilateral, iar pentru consemnarea acestuia este necesara prezenta amandurora la organul de politie. Colegul care instrumenteaza cauza vă va audia pe amandoi in acest sens si va trimite dosarul cu propunere de clasare la procuror.

 

Link to comment
 • Moderator

Retragerea plângerii prealabile înlătură răspunderea penală a persoanei cu privire la care plângerea a fost retrasă. În cazul infracţiunilor pentru care punerea în mişcare a acţiunii penale este condiţionată de introducerea unei plângeri prealabile, dar acţiunea penală a fost pusă în mişcare din oficiu în condiţiile legii, retragerea plângerii produce efecte numai dacă este însuşită de procuror. Citeşte art. 158 din Codul Penal. 

Link to comment
 • Member
în urmă cu 23 ore, Cristi a scris:

Costi, da-mi voie sa te contrazic. Suspectul nu se amendeaza conform CPP, insa poate fi adus cu mandat de aducere. Recomandarea mea este sa iei legatura cu politistul de caz si sa mergi la audieri, altfel risti sa fii dusa la audieri. Vezi ca deja spui lucruri contradictorii aici. Ai spus ca i-ai dat iban-ul sa trimita niste bani dar pana la urma ai ridicat tu banii. Ceva nu e in regula.

Mea culpa, n-am fost atent, dar ideea era alta :clip:.

Edited by coosstti
Link to comment
 • Active member
On 3/24/2016 at 22:39, Andreeabanu a scris:

Acum, persoana respectiva nu-mi mai raspunde la telefon si mi-a transmis sa ma descurc. Eu sunt din Craiova si nu pot ajunge la Cluj, nu-mi pot lua liber si stau cu parintii mei care sunt ambii paralizati, plus ca nici nu imi permit sa merg pana acolo.


 

De curiozitate, spune-ne si noua ..
Cum ti-a transmis, prin ce mijloace si...  cunosti persoana respectiva ? nume, prenume, adresa etc.
De ce ai fi de acord sa ii achiti prejudiciul, tinand cont ca nu iti poti permite nici sa mergi pana la Cluj ?

Edited by Rober7
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.