Jump to content
POLITISTI.ro

Protectia averilor ilicite - Modificarea Constitutiei


Marius

Recommended Posts

  • Moderator

Eliminarea din actuala Constitutie a textului care spune ca "averea se prezuma a fi licita" este unul din punctele asupra caruia sunt convins ca parlamentarii nu se vor pune de acord.

In prezent Romania protejeaza averile dobindite ilegal. Procurorii si judecatorii au dreptul sa puna sechestru doar pe bunurile obtinute in urma unei infractiuni. Pentru restul averii, Constitutia garanteaza ca a fost obtinuta legal, prezumand caracterul licit al dobandirii acesteia.

Organele de ancheta si organele fiscale nu au dreptul sa verifice din ce bani a fost construita ori cumparata o vila de un milion de euro. Vila nu face obiectul anchetei. Intereseaza doar garsoniera care a fost dobindita in urma unei infractiuni.

In urma cu cateva luni, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, declara ca se intampla deseori ca unui traficant de droguri sa i se poata confisca doar sumele obtinute la ultima tranzactie, sau unui functionar corupt sa i se confiste doar ultima mita si sa nu fie posibila confiscarea averii pe care, in mod vadit, nu o putea obtine din venituri legale.

Protejati de acest text din Constitutie, oamenii politici, oamenii de afaceri, sefi de institutii ori de companii de stat, generali de armata, sefi din politie, primari, consilieri, etc. au strans averi care vor ajunge si copiilor si nepotilor lor.

Cu mai multi ani in urma Ministerul de Interne a pornit o ancheta, in urma dezvaluirilor din presa, care s-a desfasurat sub denumirea "Vilele generalilor". Ancheta urma sa stabileasca daca o serie de generali (actuali chestori) din Politie si-au dobandit averile in mod legal.

Rezultatul anchetei era de asteptat. Da, generalii isi dobandisera averile in mod legal!

Desigur, nu doar din salariile lor de generali, marea parte a banilor necesari fusesera imprumutati de la parinti, bunici, matusi, frati si alte asemenea rude cu dare de mana.

Daca ancheta ar fi mers mai departe, s-ar fi putut constata ca multe din rudele generalilor nu aveau nici dupa ce bea apa. Ancheta s-a finalizat, ministerul si-a facut formal datoria, iar presa a tacut.

Cu un sistem de control fiscal bine pus la punct, averile ilicite ar putea fi dovedite chiar pe masura ce acestea incep sa apara. Ce nu poate fi dovedit ca a fost dobandit din venituri legale, fiscalizate, intra automat in zona ilicitului.

Rezistenta la acest punct din proiectul de revizuire a Constitutiei, la care Basescu nu vrea sa renunte, va fi inversunata si nu doar din partea clasei politice, ci si a oamenilor de afaceri, a inaltilor functionari si in general a clientelei politice.

Dupa ce Curtea Constitutionala a dat aviz negativ eliminarii acestui text, Basescu a declarat ca nu renunta la crearea cadrului legal pentru confiscarea averilor ilicite, dar nu e decat o strategie de acumulare a capitalului politic, o demagogie ieftina, intrucat "Dictachioru" e constient ca modificarea Constitutiei nu e posibila acum.

Link to comment

Hopa ,domnul Base vrea sa il intrebe cumva pe Blejner cum si-a dobandit averea?

Sau pe Cocos,Udrea, Turcan, Videanu,Berceanu,Blaga, Igas, etc?

Sau cum sta treaba cu ,,revanzarile succesive"?

Daca da , eu unul sunt de acord ca acest caracter licit al dobandirii averii sa fie modificat in Constitutie in interesul statului.

Cu toate ca si acum se pot dovedi averiile ilicite foarte usor.

Vorba unui coleg, sa le facem puterea instalata domnilor politicieni, oameni de afaceri, inalti functionari publici etc ,iar mostenirile matusii Tamara sa fie confiscate.

Parerea mea. :emo-yessir:

Edited by Elvis
Link to comment

Super.Deci tot ce avem se va prezuma a fi dobandit pe cai ilicite. :doh: Esti instarit si nu contribui unde trebuie,adio si praz verde muncii de ani sau decenii.Mergi sclavule si dovedeste ca nu ai furat.

Mult mai simplu e sa extinzi atributiile organelor patriei,decat sa-i vezi pe toti infractori.

In afara de lipsa de vointa,ce a impiedicat confiscarea averilor pana acum?

Link to comment

stie cineva cum era pe vechea lege a ilicitului? poate noi nu am patit-o, dar intrebat pe cineva care a fost cercetat in baza legii vechi.

avind in vedere stadiul actual al statului care se misca intr-o directie gresita dpdv al activitatii parchetelor si al implicarii politicului in justitie, in lipsa unei justitii corecte nu poti pune in pericol drepturile fundamentale.

este treaba statului sa faca dovada ilicitului, are mijloacele sa o faca insa il impiedica "profesionalismul" functionarilor fiscali. Poti face aceasta dovada si in conditiile legii de astazi, degeaba se agita atit procurorul general. insa fiscul este cel care nu este in stare sa aplice metodele de control indirecte asa cum trebuie. Iar asta nu o poate face decit daca va aplica o amnistie fiscala si declaratie de patrimoniu. Insa nu cred ca se va dori acest lucru :)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.