Jump to content
POLITISTI.ro

Politistul obligat sa plateasca cheltuielie de judecata pentru contraventiile anulate de instante

Recommended Posts

• Moderator

Dupa propunerea privind domnul senator PD-L Urban Iulian iese la rampa cu o alta propunere de modificare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice:

Dupa Art. 129 se introduce Art. 1291 cu urmatorul cuprins:

“Art. 1291. (1) Ministerul Administratiei si Internelor se va indrepta impotriva agentului constatator pentru recuperarea prejudiciilor constand in cheltuieli de judecata sau despagubiri acordate de instanta de judecata prin hotarare judecatoreasca, in situatia in care plangerea contraventionala formulata de contravenient este admisa de instanta de judecata pentru vicii de forma la intocmirea procesului verbal de constatare a contraventiei.”

Ce parere aveti?

Cea mai mare prostie posibila!Sa traim in fiecare zi cu frica ca ne vom descotorosi de niste bani din buzunar din cauza lui"nepotu lu' cutarica"?

Cea mai mare prostie posibila!Sa traim in fiecare zi cu frica ca ne vom descotorosi de niste bani din buzunar din cauza lui"nepotu lu' cutarica"?

as nuanta in ce conditii sa suporte aceste cheltuieli, in sensul de a preciza pentru care vicii ale procesului verbal (in baza carora s-a anulat respectivul pv) sa existe acea raspundere. sunt de acord ca nu ptr orice anulare in instanta sa existe aceasta raspundere. De exemplu in cazul procurorilor, achitarile nu sunt automat imputabile procurorului de caz ci se analizeaza fiecare dosar si daca se constata ca respectiva achitare este imputabila atunci se declanseaza si raspunderea disciplinara.

intrebarea mea ptr cei care sunt de la Rutiera - exista o analiza oficiala pentru fiecare politist referitor la cite amenzi sunt anulate si datorita caror vicii?

• Moderator

Este o aberatie aceasta propunere si dovedeste lipsa de pregatire juridica a senatorului.

Politistul in exercitarea atributiilor de serviciu reprezinta interesele institutiei din care face parte. Nu constata si nu intocmeste documentele de constatare pentru interesul sau personal ci in interesul institutiei pe care o reprezinta.

Pai atunci sa mai astepte sa dau eu amenzi, adica daca cutarescu are relatii la judecatorie si din nustiu eu ce chichite sau ca n-am pus eu virgula unde trebuie sa-mi anuleze pv si apoi eu sa platesc cheltuielile de judecata, pai atunci eu sigur nu mai dau o amenda.

Daca totusi se vrea acestu lucru. trebuie schimbate pv-urile in sensul: sa nu mai fie descrierea faptei sa se specifice doar articolul abaterii si gata, atunci nimeni nu mai greseste cu nimic (mai sunt mici completari dar aici in functie de abatere).

PD -listii astia parca sunt nebuni cu totii.Parca sunt suciti cu totii.Nu am auzit de un lucru normal sau de bun simt care sa-l faca pentru societate sau pentru a imerge ceva bine.Cum sa discriminezi oamenii in functie de avere si cum sa imputi agentului conatatator cheltuielile de judecata.Daca intra in viguare acest proiect voi mai da amenda cand o avea Boc 1,90 metri inaltime fara scara.

• Moderator

intrebarea mea ptr cei care sunt de la Rutiera - exista o analiza oficiala pentru fiecare politist referitor la cite amenzi sunt anulate si datorita caror vicii?

Din moment ce nu exista o comunicare intre cele doua institutii nu va fi posibila niciodata o astfel de analliza. Instanta cand anuleaza un proces verbal nu comunica politiei acest fapt. De aceea e nevoie ca tot cetateanul sa mearga cu hotararea judecatoreasca ramasa definitiva pt a-si clarifica situatia in baza de date (stergerea punctelor de penalizare, sau restituirea permisului de conducere).

Daca va trece aceasta modificare, oare aceasta ordonanta 195 nu va intra in contradictie cu ordonanta 2?

In cazul procurorilor raspunderea este disciplinara, e o diferenta pana la a-ti baga mana in buzunar.

Va aduc la cunostinta ca toate hotararile judecatoresti cu privire la plangerile la contraventii sunt comunicate atat la IPJ-uri cat si la subunitatea din care face parte agentul constatator asa ca se pot analiza motivele care au dus la anularea procesului-verbal.Trist este faptul ca de cele mai multe ori procesele-verbale sunt anulate pentru motive puerile care nu au nimic in comun cu legalitatea.Se fac recursuri dar ... corb la corb nu-si scoate ochii !!!

Va aduc la cunostinta ca toate hotararile judecatoresti cu privire la plangerile la contraventii sunt comunicate atat la IPJ-uri cat si la subunitatea din care face parte agentul constatator asa ca se pot analiza motivele care au dus la anularea procesului-verbal.Trist este faptul ca de cele mai multe ori procesele-verbale sunt anulate pentru motive puerile care nu au nimic in comun cu legalitatea.Se fac recursuri dar ... corb la corb nu-si scoate ochii !!!

exact, s-a modificat legea si se comunica inclusiv recursurile. Problema consta si in incompetenta unor juristi care reprezinta politia si este normal ca agentul constatator sa nu fie sanctionat daca procesul este pierdut datorita unei reprezentari necorespunzatoare in fata instantei - de exemplu nu se trimit pozele. Am avut destul de multe dosare unde juristul politiei nu a depus probele foto!!!

de aceea propuneam ca fiecare caz in parte sa fie analizat si sa se vada unde este greseala - a instantei, a dep juridic din cadrul politiei sau a agentului constatator.

Ca si contribuabil nu mi se pare normal ca "oalele sparte" sa le plateasca institutia (adica din banii mei) si cel care a gresit sa stea lejer la post. in firma mea cine greseste plateste - un principiu normal. de altfel, un coleg avocat din State imi spunea ca acolo politistul plateste din buzunar greselile facute INSA toti au asigurare care ii protejeaza, asigurare platita de Primarie (politia locala fiind in subordinea Primariei). poate ca ideea cu asigurarile nu ar fi chiar asa de greu de pus in practica, daca se vrea evident.

Sau probabil s-a facut aceasta propunere,pentru ca mai marii nostri ....... cred ca avem salarii fabuloase,si deh,avem de unde!

Sa ma scuzati,dar sa-i ia naiba....

• Moderator

maxu08, poti raspunde la intrebarile urmatoare:

Politistul aplica sanctiuni in interes personal sau pentru institutia din care face parte?

E normal sa plateasca politistul cheltuielile de judecata cand el nu participa la judecarea cauzei?

Eu zic ca, vina cea mai mare o au juristii, la noi la judet de exemplu jurista a inceput sa planga in instanta cand s-a rastit un avocat mai tare la ea, au trimis de la judecatorie si acomunicare la IPJ sa nu o mai trimita ca nu face fata. Dar din 2 in 2 ani este avansata si se intampla ca e si politistul anului. Dar ce sa-i faci "a prins" zeci de infractori si a ascultat toate aberatiile unor cetateni in strada.

Sper ca o astfel de prevedere legală să se concretizeze în lege, pentru că numai aşa poliţiştii vor fi mai atenţi când completează procesele-verbale!!!

Nu înţeleg de ce o astfel de frică din partea poliţiştilor?

Dacă s-a constatat o contravenţie şi se întocmeşte cu atenţie procesul-verbal de sancţionare, acesta nu va fi anulat din cauze imputabile poliţistului....

Cel puţin nu am auzit de astfel de cazuri... dar dacă atunci când completezi procesul-verbal te gândeşti la mai ştiu eu ce şi scrii prostii, este normal să ai suprize neplăcute... iar vinovatul este normal să plătească...să nu mai greşească altă dată!

:)

• Downvote 2
  • Moderator

Nu e vorba de frica aici. E vorba ca politistul nu se poate apara in fata instantei. Nu exista dotarile similare ca in alte tari etc etc

Ca sa nu mai spun ca exista si vor mai exista cazuri cand admiterea acelor contestatii se face pe baza prieteniilor, a traficului de influenta, a marturiilor mincinoase etc.

E o mare ipocrizie ca statul sa bage mana in buzunarul amaratului ala de pe strada, cand se platesc intr-o veselie de atatia ani in continuu atatea milioane de euro ca despagubiri in urma proceselor pierdude pe la CEDO. Daca ai avea macar sentimentul, nu garantia, ca sentintele judecatoresti sunt date in majoritatea cazurilor pe bune, da as mai zice.

• Moderator

Cei ce sustin aceasta propunere aberanta trebuie urgent sa puna mana pe carte, intrucat ori nu au pregatire juridica, ori le lipsesc principiile elementare ale dreptului.

Domnilor politisti , sunt pe aici doi domni care mi-au facut ziua mai frumosa cu aberatiile din mintea lor [cenzurat].

Eu cred ca ar trebui sa li se restrictioneze dreptul de a respira pentru ca folosesc oxigenul degeaba. Auzi sa se analizeze ,,modul de completare".,,politistii ar fi mai atenti" etc.

Domnilor [cenzurat] care nu stiti cum arata un proces verbal din dunga, pai daca acum exista plan la amenizi si nr. lor este nesatisfacator pentru sefi , nr de accidente cu victime omenesti este alarmant, iar contraventia este un mijloc de prevenire cine credeti dumnevoastra ca fiind sanatos din punct de vedere al facultatilor mintale, nu ca dumneavoastra le-ati avea pe toate, ar mai da o singura amenda?

,,Te gandesti la nu stiu ce prostii" ,poate ma gandesc ca ati baut lapte de vacuta cand ati fost mici domnilor care comentati pe aici si nu aveti nicio treaba cu munca de politie.

Pai domnul politist aplica contraventii pentru ca asa doreste? Sau ii intra in buzunar salariul in functie de amenzi ,ori este avansat cum delireaza unii ? Politistul reprezinta o institutie de care domnii,,comentatori" mai sus amintiti incearca sa isi bata joc. Dar hai sa va descriu cum cred eu ca arata [cenzurat] care ne dau lectii pe aici. Bruneti ,slabi, poarta ochelari, 1,65m, 70 kg, frustrati ,[cenzurat], nu au avut treaba cu sportul niciodata, cand erau mici banii de cornuri le erau luati de unii mai mari etc.

Sincer ii inteleg, au avut o copilarie nefericita dar atunci cand vrei sa inveti si nu sti, pui intrebari, nu te dai balena cand tu esti o un pestisor de apa dulce.

,,Inteligentii se impart in doua: buni şi rai. Prostii se impart in una: rai." :emo-yessir:

Edited by Administrator
  • Upvote 2

Nu mi se pare corect, deoarece din experienţă pot să vă spun că încă nu am întâlnit procese verbale anulate pe motiv de nulitate absolută ci doar pe nulitate relativă (tertipuri avocăţeşti care profită de lacunele legislative).

Pe cei care cunosc doar partea teoretică a contravenţiei şi citează din fosile care stau în spatele catedrelor şi de 15 ani au pierdut contactul cu realitatea îi sfătuiesc să trecă la partea practică şi după 3 luni de experienţă să-şi dea din nou cu părerea.

Nu e vorba de frica aici. E vorba ca politistul nu se poate apara in fata instantei. Nu exista dotarile similare ca in alte tari etc etc

Ca sa nu mai spun ca exista si vor mai exista cazuri cand admiterea acelor contestatii se face pe baza prieteniilor, a traficului de influenta, a marturiilor mincinoase etc.

E o mare ipocrizie ca statul sa bage mana in buzunarul amaratului ala de pe strada, cand se platesc intr-o veselie de atatia ani in continuu atatea milioane de euro ca despagubiri in urma proceselor pierdude pe la CEDO. Daca ai avea macar sentimentul, nu garantia, ca sentintele judecatoresti sunt date in majoritatea cazurilor pe bune, da as mai zice.

De ce poliţistul nu se poate apăra în faţa instanţei?

Oricum în faţa instanţei nu se prezintă agentul constatator, ci, de regulă reprezentantul unităţii din care face parte acesta.

Agentul constatator nu este acuzat de nimic. Conform acestui proiect, agentul constatator va fi obligat doar la plata cheltuielilor judiciare numai în cazul în care procesul-verbal de sancţionare a contravenţiei este anulat dintr-o cauză imputabilă agentului.

Un proiect similar de lege se referă la răspunderea materială a magistraţilor din cauze imputabile lor!

Vi se pare normal?

Sau la fel veţi spune, cum că nu ştiu ce, sau nu ştiu cum, că le-ar fi încălcate nu ştiu ce drepturi?

Am văzut că că am fost combătut de cei care citesc şi scriu mesaje pe forum pentru că m-am declarat în favoarea acestui proiect de lege şi nu vreau să intru în polemică sterilă.

Edited by copjob
  • Moderator

Pentru ca nu i se permite, timpul cat sta pe culoarele judecatoriei ar trebui sa fie remunerat. Si e normal, pentru ca nu ar merge acolo in interes personal.

Niciun sef de la rutiera nu vrea ca agentii sai de circulatie sa-si petreaca cele opt ore, sau chiar si patru ori doua ore pe culoarele unei judecatorii. Si astfel se vor duce acolo jurstii, (daca se duc) care in cele mai multe cazuri ii doare-n cot de ce hotarare va lua istanta.

Domnule copjob chiar nu va dati seama ca ii iritati pe toti de pe acest forum cu elucubratiile dvs.

Sunteti pe langa subiect si intrati pe aici numai pentru a provoca disconfort si cearta.

Ca aveti complexe de inferioritate numeroase si fara rezolvare nu ma mira , dar de ce trebuie sa semnalizati . Frica despre care vorbeati va caracterizeaza si atunci cand respirati. Dar din spatele biroului pe care aveti un calculator se vede roz viata pe fereastra termopan. Vorbiti despre magistrati ca si cum nu ar mai avea niciun fel de secrete acest subiect pentru dumneavoastra. Daca nu sunt curios v-as intreba de cate ori ati fost parte intr-un proces de orice natura in instanta? Dar revin si sustin cu tarie ca nu desfasurati o activitate cu care sa va mandriti.

• Moderator

Conform acestui proiect, agentul constatator va fi obligat doar la plata cheltuielilor judiciare numai în cazul în care procesul-verbal de sancţionare a contravenţiei este anulat dintr-o cauză imputabilă agentului.

De unde ai tras aceasta concluzie?

Trebuie sa te documentezi mai mult, intrucat si in prezent incalcarea de catre politist, cu vinovatie, a indatoririlor de serviciu angajeaza raspunderea sa disciplinara, materiala, civila sau penala.

Constituie abatere disciplinara neglijenta manifestata in indeplinirea indatoririlor de serviciu si producerea de pagube materiale unitatii din care face parte.

maxu08, poti raspunde la intrebarile urmatoare:

Politistul aplica sanctiuni in interes personal sau pentru institutia din care face parte?

E normal sa plateasca politistul cheltuielile de judecata cand el nu participa la judecarea cauzei?

raspunsul este evident insa cine face constatarea unei fapte, cine decide daca acea fapta este sau nu contraventie si cine intocmeste pv? trebuie sa existe o raspundere ptr aceste fapte asa cum si eu am raspunderea mea fata de actele savirsite in timpul serviciului si in numele angajatorului meu. Asa cum stie toata lumea, Cod Cv reglementeaza raspunderea personala cit si ce a angajatorului ptr fapta angajatului deci de ce politisitii ( si alte organe de control) sa fie mai altfel?

Putem discuta aspecte care sunt specifice muncii de politist, sa discutam de legi care sa protejeze politistii inclusiv daca se foloseste arma insa odata cu aceste aspecte sa se reglementeze si o raspundere pe masura.

In privinta participarii la proces a agentului constatator aici ai dreptate - insa se poate reglementa. din cite cunosc (spuse si nu citite) doar in sistemul de drept de inspiratie sovietica agentul constatator nu participa la proces chiar daca instanta considera ca este necesar. In SUA judecatorul poate chema agentul sa depuna marturie daca considera ca este necesar. nu cunosc detaliile procedurale insa evident ca exista o asemenea posibilitate daca se va vrea acest lucru.

dar in conditiile legale actuale sunt si eu de acord ca aceasta propunere nu va face decit sa inrautateasca situatia politistului din teren iar cei mai slabi de inger chiar vor claca daca unii mai "pilosi" vor sari la gitul lui cind va fi cazul de permise suspendate. vom ajunge iar la dat telefon catre X care va suna agentul si ii va spune "auzi bah, stii tu cine este ta-su?".

• Moderator

Am scris in postul meu anterior, politistii raspund disciplinar pentru indeplinirea necorespunzatoare a sarcinilor de serviciu si in prezent.

Treaba cu "sistemul de drept de inspiratie sovietica" e o doar o aberatie, faci confuzie intre judecarea faptelor penale si cele contraventionale.

• 1 month later...

Bravooo ,bravoo pentru domnul senator... S-a făcut dreptate !!!

eu cred că vreo amantă a acetui senator a fost amendată ”abuziv” de vreun coleg și după ce ”nedreptatea” a fost” reparată”de justiție ce s-a gândit ” alesul neamului ” bine înteles după ”consultări cu alegătorii săi din colegiu ” ...ați ghicit ;să propună această lege .

Vă mulțumim din inimă ... :blink:

Edited by ghici