Jump to content
POLITISTI.ro

Scaun copil 5 ani jumatate


mihai2895

Recommended Posts

Buna seara, domnilor!

De curand am vazut la televizor ca a intrat un Cod Rutier nou in viguare, foarte riguros in ceea ce priveste scaunele speciale pentru copii. (nu ai copilul in scaun, platesti mult)

O ruda cu un copilas de 5 ani si jumatate m-a intrebat daca poate folosi un inaltator de scaun de acest gen sau trebuie sa cumpere un scaun de acel gen. Fiind mai scump varianta a2-a de preferat este prima. Dar cum este legal? Nu am gasit articolul care sa specifice concis acest lucru.

 

Va  multumesc!

 

 

rsz_inaltator-jazz-booster-black-red-juju-77209-3.jpgrsz_scaun-auto-copii-junior-maxi-pop-art.jpg

Edited by mihai2895
Link to comment
12 minute în urmă, iav a scris:

Fiind în discuție siguranța copilului meu, aș renunța la pachetul de țigări zilnic precum și la cafea, dar aș lua opțiunea doi chiar dacă este mai scumpă.

"Problema" este ca al2-lea produs nu isi "scoate banii" deoarece se merge cu masina rar, maxim 20 km pe luna, iar parintii respectivi nu sunt dependenti de viciile enumerate mai sus.

M-ar interesa daca, d.p.d.v legal acel intaltator de scaun se incadreaza in normele noului cod rutier.

Multumesc!

Link to comment

Nu ai înțeles. Este vorba de siguranța copilului. Este posibil ca pe unul din acei 20km parcurși pe lună să se întâmple un accident, iar după părerea mea înălțătorul nu prezintă siguranță în ceea ce privește siguranța copilului.

HG 11/2015 pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin HG 1391/2006: La articolul 97, dupa alineatul (1) se introduc zece noi alineate, alineatele (1^1)-(1^10), cu urmatorul cuprins: 
"(1^1) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul transportului in autovehicule destinate transportului public de persoane, precum si in taxi, daca in acesta din urma copilul ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata. Transportul copilului in varsta de pana la 3 ani, in acest caz, se realizeaza sub supravegherea unei persoane, alta decat conducatorul de autovehicul.


(1^2) Copiii cu o inaltime de peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul. 
(1^3) Prin dispozitiv de fixare in scaun pentru copii, in sensul prezentului articol, se intelege un ansamblu de componente capabil sa fixeze un copil in pozitia sezut sau culcat, care poate cuprinde o combinatie de chingi ori elemente flexibile cu o catarama de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere si, in unele cazuri, un scaun suplimentar si/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv partial de fixare in scaun utilizat impreuna cu centura de siguranta cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi, fara a se limita la acestea, scaun de siguranta pentru copii, perna de inaltare, care poate fi folosita impreuna cu o centura de siguranta pentru adulti, portbebe-cosulet pentru sugari, scaun pentru sugari, chinga de ghidare, precum si centura si sisteme de centuri pentru copii.

 Mai jos scrie că aceste dispozitive trebuie să fie omologate.

Lămurit?

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.