Jump to content
POLITISTI.ro

Permis italia suspendat in romania

Postare recomandată

Publicat

Buna ziua

Mi-a fost retinut si suspendat permisul pe 30 zile, cu dovada pe 15 zile. Permisul a fost obtinut in italia, eu avand resedinta si in italia (cu permis de munca si sedere) si in romania pe baza cetateniei. As avea cateva nelamuriri

- Dupa cele 15 zile politia romana va trimite permisul in italia? Pot sa fac o cerere sa ramana ori la ambasada ori la politie, ca sa nu mai pierd timpul in momentul redobandirii? am inteles ca procedura de retrimitre ar dura aproximativ o luna.

- Suspendarea se face pe teritoriul UE, inclusiv romania, nelamurirea mea este urmatoarea, daca agentii de circulatie nu pot verifica veridicitatea permisului meu intr-o baza de date, ma rog se poate face dar nu pe moment, cum si unde figurez eu cu a mea contraventie in baza de date a politiei romane? In momentul in care sunt oprit de catre politie, in dreptul numelui meu din CI si a adresei din romania apar cu suspendarea permisului?

- cum trebuie procedat cu ridicarea permisului dupa expirarea suspendarii?

Vroiam sa vad in ce punct/daca legile romaniei se contrazic.

Va multumesc anticipat

Codrin

• Moderator
Publicat

Raspunsul la prima intrebare il gasiti in HG 1391 din 2006:

Art. 212. – (1) Permisul de conducere eliberat de o autoritate straina, retinut ca urmare a încalcarii, de catre titular, a unei norme rutiere pentru care legea prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce si pentru care s-a eliberat dovada înlocuitoare cu drept de circulatie, împreuna cu o copie a procesului-verbal de constatare a contraventiei, se trimit politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, în termen de 15 zile de la aplicarea sanctiunii contraventionale complementare.

[...]

(3)Pâna la împlinirea termenului prevazut la alin.(1) titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, poate solicita ca, pâna la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, documentul sa fie pastrat la serviciul politiei rutiere pe raza caruia a fost savârsita fapta pentru a-i fi restituit. Despre aceasta posibilitate titularul permisului de conducere va fi informat odata cu comunicarea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce.

Suspendarea dreptului de a conduce se dispune pe teritoriul Romanei, iar autoritatile italiene hotarasc pe ce perioada va suspenda dreptul de a conduce pe teritoriul lor. Marea majoritate a abaterilor la regimul rutier sunt reciproc recunoscute si sanctionate de statele membre UE.

Art. 220. – (1) Titularul permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, împotriva caruia s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce, poate solicita sefului politiei rutiere pe raza careia a fost constatata fapta, restituirea documentului, înainte de expirarea perioadei de suspendare, cu cel mult o zi lucratoare înainte de data parasirii teritoriului României.

(2) În situatia restituirii permisului de conducere potrivit alin.(1), seful politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române comunica sanctiunea aplicata autoritatii straine care a eliberat documentul.

Daca nu solicitati in scris conform art. 212 alin. 3 ca permisul de conducere sa fie pastrat aici, acesta va fi trimis autoritatii straine, urmand sa-l ridicati de acolo.

Art. 190.

(3) Raportul de retinere, precum si documentele sau placutele cu numarul de înmatriculare retinute unui conducator de autovehicul care poseda permis de conducere sau certificat de înmatriculare eliberate de o autoritate straina, se trimit politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române pentru a fi trimise autoritatilor emitente.

Publicat

Multumesc Marius

Eu tot nu inteleg daca permisul nu poate fi identificat rapid de catre agentii de politie, cum pot vedea ei contraventia pentru care sunt sanctionat? In momentul in care introduc numele din buletin le apare contraventia si suspendarea mea? Adica trebuie sa am o rubrica introdusa undeva pentru ca eu avand permis italian nu figurez ca sofer in baza lor de date.

• Moderator
Publicat

Pe acest forum se promoveaza respectarea prevederilor legale si sper ca ai auzit vorba romaneasca: "incearca sa vanda varza gradinarului".

Ceea ce vrei tu sa stii, e daca poti sa conduci fara sa fii prins, dar pot sa te asigur ca vei avea surprize foarte neplacute, daca vei fi depistat la volan.

Publicat

Nu am zis ca am sa fac nimic, din respect pentru lege am si intrat pe acest forum si am cerut sfaturi. Vreau doar sa stiu exact procedura si pasii urmati, ca sunt surprize neplacute sunt absolut convins.

Multumesc

• Moderator
Publicat

Procedura completa se afla in primul meu post, iar daca pana acum nu ai auzit, exista SIS - Sistemul de Informatii Schengen, in care a intrat si Romania.

In Europa, SIS este cea mai mare baza de date comuna privind mentinerea securitatii publice, sprijinirea cooperarii politienesti si judiciare si gestionarea controlului la frontierele externe. Aceasta este imediat si direct accesibila tuturor agentilor de politie care actioneaza in interventiile stradale si altor functionari si autoritati de aplicare a legii care au nevoie de informatiile respective pentru a-si indeplini sarcinile de aparare a legii si ordinii si de combatere a criminalitatii. Baza de date acopera cea mai mare parte a Uniunii Europene, la care se adauga Norvegia, Islanda si Elvetia.

Vizitator
Acest subiect este închis acum şi nu mai pot fi adăugate alte postări.
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.