Jump to content
POLITISTI.ro

Asigurare remorca inmatriculata in alt stat membru


Manuel

Recommended Posts

Buna seara !

Am cumparat din Danemarca o remorca cu masa totala de 500 kg, pe care doresc sa o aduc pe propriile roti in Romania in vedera inmatricularii.

Problema este ca in Danemarca, pentru astfel de remorci usoare nu se face asigurare RCA, fiind incluse in asigurarea vehicului tragator.

Cum autovehiculul este imnatriculat in Romania, se poate face o polita RCA pentru remorca in Romania, care sa imi dea dreptul sa circul legal pana si in tara in vederea inmatricularii ?

Multumesc !

 

Link to comment

Dintr-o alta postare a dvs :

''Încheierea contractului RCA se poate face pentru o perioadă de 6 sau 12 luni, în funcţie de opţiunea solicitantului

Poliţa RCA se poate încheia şi pentru:  

  • vehiculele înmatriculate / înregistrate în alte state membre, pentru care se solicită asigurarea în vederea importului în România, pe o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii proprietăţii, dovedită cu documente justificative;
  • vehiculele care se înmatriculează temporar, după cum urmează:
  1. pentru vehiculele de provenienţă străină care beneficiază de regimul vamal de admitere temporară, anual ori semestrial, în perioada înmatriculării temporare, dacă proprietarul face dovada înregistrării fiscale a vehiculului respectiv pe numele său, mai puţin în situaţiile în care vehiculul este exceptat de la plata acestor taxe;
  2. pentru vehiculele destinate exportului, pe o perioadă de maximum 30 de zile.''

 

As putea sa inchei o polita RCA pe 30 de zile inainte de a pleca spre Romania, daca ma aflu in situatia de mai sus ? (textul ingrosat)

Link to comment
  • 1 year later...

Salutări, tuturor!

Deși există o lege în acest sens, recent publicată în Monitorul Oficial (au apărut și normele), acum în august 2017 încă nu se emite polița RCA pe max. 30 de zile în vederea importului în România de autovehicule înmatriculate în state membre, potrivit Legii 132/2017, cap. II, art. 5(2) lit. a).

Am trimis e-mail la Autoritatea de Supraveghere Financiară și la sediile din București ale companiilor de asigurări,  după ce am fost refuzat atât la birourile de asigurări din Craiova, cât și la sediile sucursalelor mai multor companii de asigurări tot din Craiova.

Personal, am cam fost "refuzat politicos", ba trimis la directori, ba la București.

La una dintre cele mai importante sucursale am fost refuzat direct, pe motiv că asigurarea respectivă este imposibil de emis ("nu pot să o emit, că e interesul meu să o emit, dar nu am cum").

Pa la alta sucursală (evit să dau nume) mi s-a răspuns că  sunt singurul care vrea așa ceva ("Nu am mai întâmpinat situații similare").

Așa că puteți concluziona singuri care este situația.

 

 

Link to comment
  • Moderator

În Legea nr. 132/2017 - privind asigurarea obligatorie auto e prevăzut destul de clar:

Art. 5. — (1) Contractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), contractul RCA se poate încheia pe o perioadă mai mică de o lună în următoarele situaţii:
a) pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în alte state membre ale Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene pentru care se solicită asigurarea în vederea importului în România, pe o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii proprietăţii, dovedită cu documente justificative;
b) pentru vehiculele destinate exportului, pe o perioadă de maximum 30 de zile;
c) pentru vehiculele care se autorizează provizoriu pentru circulaţie, pe perioade de 30 de zile, dar cumulat nu mai mult de 90 de zile.

M-am uitat rapid peste lege şi nu văd sancţiune pentru nerespectarea acestor prevederi, iar asta înseamnă că trebuie să-i acţionezi în judecată dacă nu îţi eliberează asigurarea RCA.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.