Jump to content
POLITISTI.ro

Permis de port-arma pentru politisti


BogdanC93
Go to solution Solved by Anadir,

Recommended Posts

Salut! Dunt elev in anul II la SAPVLC si vreau sa merg in Bucuresti sa trag intr-un poligon cu un Glock 17. Imi trebuie permis de port-arma pentru a trage in poligon daca "sunt" politist? Daca da, politistii obtin permisul ca orice persoana fizica sau printr-un alt mod?

Link to comment
 • Solution

Vad ca unii dintre colegii nostri nu vor sa raspunda la o intrebare simpla. Nu iti trebuie permis de port arma ca sa poti sa mergi intr-un poligon privat. Oricine poate sa mearga si sa traga cu orice pistol cu glont (si in unele poligoane si cu arme de asalt) pe care il au acolo. Tot ce trebuie sa ai la tine este buletinul si aproximativ 150-200 de lei. In Bucuresti sunt mai multe poligoane unde o sa gasesti instructori pregatiti, multi dintre ei fosti sau actuali politisti. Spor!

 • Upvote 2
Link to comment
 • 1 year later...

Buna ziua. As dori sa ma ajutati in legatura cu permisul de port arma.eu am lucrat in MAI la politia de frontirmera din 2005 pana in 2011. M-ar interesa daca ma puteti ajuta in legatura cu, daca imi cumpar o arma de autoaparare pistol cu gaz, daca am nevoie din nou sa obtin un permis de port arma,avand in vedere ca pe timpul angajarii mele in MAI detineam.

Multumesc

Link to comment
 • 1 year later...
 • Active member

S-a schimbat legislația si acum au nevoie chiar si politistii aflați în activitate de cursuri pt obtinerea permisului de port armă

Link to comment
 • 1 year later...

Modificarea legislativa este o mare porcarie

De ce spun asta?

Sa vedem exact ce spune legea

Persoanele fizice care doresc sa detina armament si munitie sunt obligate sa urmeze cursul pentru initiere arme. De asemenea, persoanele care executa serviciul inarmate, altele decat cele din cadrul institutiilor de ordine publica (ex. societati de paza, insotitori valori monetare, etc.) sunt obligate sa faca acest curs.

Dupa incadrare, acestea vor detine armament si munitie de serviciu in baza unui ordin de serviciu.

Politistii, jandarmii, militarii, in baza carui curs detin armament si munitie?

Foarte simplu.......curs pe care l-au parcurs in tematica cursurilor din scolile cu specific militar, absolvite cu diplome.

Revin si arat, daca au dreptul sa detina armament si munitie in baza unor legi, de ce sunt obligati sa urmeze cursul de initiere arme daca vor sa achizitioneze arme personale?

Mai ales ca legea le permite atat celor activi cat si celor trecuti in rezerva la termen, sa achizitioneze arme de aparare si paza (arme scurte militare, care sunt interzise altor categorii de persoane)

Poate cineva sa-mi explice acest lucru?

Hotărârea nr. 130/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, prevedea ca persoanele enumerate mai sus se excepteaza de la obligativitatea absolvirii cursului, dar in Hotărârea nr. 11/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor nu mai prevede acest lucru.

Oare studiile absolvite nu mai sunt recunoscute sau valabile?

Va rog sa-mi raspundeti la aceste intrebari

Link to comment
 • Moderator

Astfel de explicații și răspunsuri trebuie să le soliciți în altă parte, nu aici, pentru că nu noi suntem inițiatorii legii respective.
La vremea respectivă în anul 2016, când legea era doar o propunere legislativă și s-a aflat în faza de dezbatere publică (faza în care orice cetățean poate trimite propuneri, obiecții etc.) noi am discutat aici și chiar eu am trimis propuneri. Mai mult, am fost chiar şi la Bucureşti, unde am participat la sedinţa de la MAI referitoare la proiectul de HG, am trimis propuneri şi am solicitat inclusiv aici pe forum sprijin, dar nimeni nu a fost interesat.
Din păcate, cei care "reprezintă interesele poliţiştilor" (CNP ori sindicatele) și nici alți colegi “mari luptători pă facebook etc.” ce sunt interesați doar de drepturile bănești, NU au fost interesaţi de aceste nedereptăţi și absurdităţi, care nu fac altecva decât să umilească şi să desconsidere profesia de poliţist. Toate derogările ce existau în vechiul act normativ referitoare la poliţişti au fost eliminate de iniţiator (Direcţia Juridică din MAI) motivându-se că nu toţi poliţiştii au studii/scoală specifică de poliţie (într-un cuvânt din cauza polițiștilor încadraţi direct).
Aşa se întâmplă când mulţi dintre noi se scaldă în indiferenţă şi nepăsare.
Mai mult:

 

Link to comment
 • 2 weeks later...
 • 6 months later...
 • Active member

Haideți sa va povestesc cu ce problema m-am confruntat 

De curând mi-am schimbat domiciliul, din municipiu, intr-o comuna învecinată (este o chestie temporara, probabil pana la sfârșitul anului o sa revin cu domiciliu în municipiu, altul decat cel pe care îl aveam)

A doua zi după ce am făcut demersurile pt noua carte de identitate, am mers și la un armurier si am lăsat arma de apărare și paza, încheind un contract pe durata nedeterminata, întrucât nu vreau sa o țin la noul domiciliu. 

Ulterior, în termenul legal, am mers și la IPJ la BAESP si i-am notificat ca mi-am schimbat domiciliul si ca începând cu data respectiva voi pastra arma la armurier.

M-au pus sa completez o cerere în care sa solicit trecerea noului domiciliu în permisul de port arma, in care am menționat,  de altfel, ca arma nu doresc sa o țin acolo, ci o păstrez la armurier, lasandu-le si o copie a contractului încheiat.

Azi, când am fost sa imi iau permisul inapoi, mi s-a spus ca "in mod normal ei pot sa refuze sa mi-l dea pana nu se asigura ca la noul domiciliu am conditii de pastrare" 

Le am explicat ca arma mea e la armurier, insa mi s-a spus sa citesc nu stiu ce articol 42 din normele de aplicare a legii, sa ma conving ca au dreptate. 

Mi se pare absurd sa imi ceara sa creez condiții de pastrare la noul domiciliu atat timp cât eu am optat sa o pastrez la armurier pana când imi iau casa și imi stabilesc din nou domiciliul în municipiu...

Voi ce părere aveți?

 • Upvote 1
Link to comment
 • Member

   Pai si ti-au dat permisul pana la urma? Cred ca rationamentul e ca tu poti oricand sa iei pistolul de la armurier, iar una din conditiile pentru a detine arma e sa ai unde sa o pastrezi. Au putina dreptate si ei.

 • Like 1
Link to comment
 • Active member

Pai da, asta mi s-a spus :

"Ce garantie are ca eu nu ma duc oricand sa iau pistolul de la armurier, iar eu nu am conditii de pastrare la noul domiciliu" 

Da, mi-au dat permisul !

Le-am spus ca oricând il pot lua și il port permanent asupra mea, ca am acest drept. Nu sunt condiționat sa il tin in cutie închis.

Mi s-a motivat ca este obligația lor sa treacă în permis noul domiciliu doar după ce s-au asigurat ca acolo îndeplinesc condițiile de pastrare, in caz contrar, ei răspund.

Edited by Roby
Link to comment
 • Moderator

Eu sunt de părere că nu au deloc dreptate. Legea a fost modificată în noiembrie anul trecut (2019) şi este prevăzută foarte clar excepţia cu privire la armele de apărare şi pază. Chiar nu-i înţeleg pe aceşti colegi de la serviciile de arme, pentru care motive adoptă astfel de atitudini lipsite de logică.

Art. 31 - Condițiile de păstrare și port ale armelor letale
(1) Titularul dreptului de a purta și folosi arme letale are obligația de a păstra arma și muniția înscrisă în permisul de armă în condiții de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acestea al persoanelor neautorizate.
(2) Păstrarea armei şi muniţiei prevăzute la alin. (1) la domiciliul sau reşedinţa deţinătorului se face în locuri special destinate, în condiţiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, exceptând armele de apărare şi pază, care se pot regăsi asupra acestuia.
(3) Arma de apărare și pază poate fi purtată numai de către titularul permisului, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
a) trebuie să fie asigurată și să nu fie armată;
b) să nu prezinte defecțiuni, cu excepția situației în care este transportată la armurier;
c) trebuie să stea în permanență introdusă în toc și ascunsă vederii, cu excepția situațiilor în care persoana este autorizată, potrivit legii, să o utilizeze;
d) să se afle în permanență numai asupra sa și să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane, cu excepția armurierilor, intermediarilor, organelor de poliție competente, precum și personalului abilitat prin lege să păstreze și să asigure securitatea temporară a armelor, la intrarea în instituțiile publice, în mijloacele de transport naval sau aerian, precum și în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;
e) deținătorul să nu se afle sub influența băuturilor alcoolice, produselor sau substanțelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau să nu sufere de afecțiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol, în condițiile în care poartă arma asupra sa.

Link to comment
 • Member

Nu vreau sa arunc cu noroi în colegii de la arme (prietenii știu de ce), dar unii au rămas cu niște cutume peste care nu pot trece, indiferent câte modificari legislative ar apărea. Unii dintre ei ne omoară cu sintagma nu mi se pare normal. Normal ar fi sa aibă capacitatea de a înțelege un text de lege și de a-l aplica întocmai, conform principiilor de drept, nu altor principii. Am întâlnit multe cazuri în care, pentru colegi au privit și mai aspru legea, ca să le arate ei cine e jupanul.

Ca să revenim la speță, conform textului de lege menționat de Marius, nu numai ca aveai dreptul sa porți pistolul asupra ta oriunde în România, tu, de buna credință, ai predat arma la un armurier și i-ai și anunțat. 

 • Upvote 2
Link to comment
 • 8 months later...
 • Member

Ca sa vedeti cine mai poate obtine permis de port arma, la fel ca si noi:

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/diana-sosoaca-dupa-scandalul-din-parlament-imi-voi-lua-inclusiv-permis-de-port-arma-si-o-sa-solicit-paza-non-stop-1494841

"Diana Şoşoacă, după scandalul din Parlament: „Îmi voi lua inclusiv permis de port-armă.

Senatoarea Diana Şoşoacă a anunțat că a depus plângere împotriva preşedintelui Comisiei juridice din Senat, Iulia Scântei, deoarece ar fi fost băută. „Îmi voi lua inclusiv permis de port-armă şi o să solicit pază non-stop”, a mai spus ea.

„În acest context îmi voi lua inclusiv permis de port-armă şi o să solicit pază non-stop, dacă inclusiv în Parlamentul României eşti bătut ca senator. România nu e stat de drept. În România s-a instaurat dictatura. Păi în Rusia e mai multă democraţie decât în România de o mie de ori. Şi în China e democraţie”, a spus Diana Şoşoacă, potrivit Mediafax."

Link to comment
 • 1 year later...
On 08.01.2020 at 10:28, Marius a scris:

Astfel de explicații și răspunsuri trebuie să le soliciți în altă parte, nu aici, pentru că nu noi suntem inițiatorii legii respective.
La vremea respectivă în anul 2016, când legea era doar o propunere legislativă și s-a aflat în faza de dezbatere publică (faza în care orice cetățean poate trimite propuneri, obiecții etc.) noi am discutat aici și chiar eu am trimis propuneri. Mai mult, am fost chiar şi la Bucureşti, unde am participat la sedinţa de la MAI referitoare la proiectul de HG, am trimis propuneri şi am solicitat inclusiv aici pe forum sprijin, dar nimeni nu a fost interesat.
Din păcate, cei care "reprezintă interesele poliţiştilor" (CNP ori sindicatele) și nici alți colegi “mari luptători pă facebook etc.” ce sunt interesați doar de drepturile bănești, NU au fost interesaţi de aceste nedereptăţi și absurdităţi, care nu fac altecva decât să umilească şi să desconsidere profesia de poliţist. Toate derogările ce existau în vechiul act normativ referitoare la poliţişti au fost eliminate de iniţiator (Direcţia Juridică din MAI) motivându-se că nu toţi poliţiştii au studii/scoală specifică de poliţie (într-un cuvânt din cauza polițiștilor încadraţi direct).
Aşa se întâmplă când mulţi dintre noi se scaldă în indiferenţă şi nepăsare.
Mai mult:

 

Colegul a pus o întrebare retorică, desigur.

Pentru a bloca proiectul de act normativ, la ora respectiva, sindicatele ar fi trebuit să sară și să nu permită umilirea polițiștilor. De data aceasta ne-au umilit ai nostri, lăsând că presiunile făcute de proprietarii școlilor să facă jocurile. Cine sunt proprietarii? In marea majoritate foști colegi, care pe principiul castelor in breasla farmaciștilor, a psihologilor, etc. și au tras scoli pentru paza, arme și altele, iar de data aceasta ne obligă și pe noi să ingrosam rândurile cursanților.

Sunt curios daca la vremea respectivă, când propunerea legislativă a fost prezentată în dezbatere publică, acei colegi juriști au prezentat vreun studiu cu privire la incidentele cauzate de posesorii de arme letale din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională. Sunt convins că nici vorba de așa ceva.

Cum poți să ceri unei persoane careia îi încredințezi armament pentru executarea misiunilor și care este evaluată cel puțin anual, din punct de vedere al rezultatelor tragerilor, să facă un curs pentru a umple pusculita unor foști șefi care și-au tras firme după pensionare.

Sunt dispus sa sprijin la promovarea unei modificări al actului normativ, dar despre asta vom discuta in privat.

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.