Jump to content
POLITISTI.ro

Însemne pentru incepator şi pozitionarea acestora


GGavan
Go to solution Solved by Sache,

Recommended Posts

Buna ziua,

Am cateva intrebari legate de semnele de incepator si as dori raspunsuri avizate deoarece "google" ofera mult prea multe raspunsuri diferite si neavizate:

1. Baiatul meu are permis categoria B1 de la 16 ani timp in care a condus vreo 10.000 km in oras o masina din categoria respectiva. Acum a facut 18 ani si a luat permis categoria B. intrebarea este daca trebuie sa mai poarte semnele de incepator daca conduce o masina din categoria B sau se se considera ca permisul are 2 ani vechime?

2. Unde se pun insemnele? Varianta cea mai vehiculata pare sa fie fata dreapta jos si spate stanga jos. Este correct?

3. Ce optiuni corecte legal am pentru a avea semn de incepator in spate atunci cand am folie inchisa la culoare pe luneta?

Multumesc frumos!

Link to comment
  • Solution

1. Este incepator pentru categoria B. Dupa ce a obtinut si aceasta categorie i s-a eliberat un nou permis de conducere si trebuie sa poarte semnul de incepator.

2. Regulamentul de aplicare a  OUG 195/2002, privind circulatia vehiculelor pe drumurile publice:
Art. 149 (1) Conducătorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mică de un an de la data obţinerii permisului de conducere are obligaţia de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm şi diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează:
a) la motocicletă, în partea din spate lângă numărul de înmatriculare;
b) la autovehicul, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe lunetă, în partea stângă jos;
c) la autovehiculul care nu este prevăzut cu lunetă, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe caroserie în partea din spate stânga sus;
d) la tramvai, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe luneta ultimului vagon în partea din spate stânga sus;
e) la autovehiculul care tractează o remorcă, pe parbrizul autovehiculului în partea din dreapta jos şi pe caroseria remorcii în partea din spate stânga sus.

3. Exista autocolante cu semnul de incepator, cu dimensiunea de 100 mm.

Link to comment

Multumesc pentru raspunsul rapid!

Problema la autocolant ar fi ca si eu conduc masina si am mai multi ani de condus.

Intrebarea ar fi daca este vreo problema daca eu care conduc de mai multi ani merg cu semne de incepator... Altfel spus, este ilegala folosirea semnelor dupa un an de vechime a permisului?

Varianta cu punerea semnului cu ventuze pe exteriorul lunetei este acceptata? Probabil nu arata la fel de bine dar ar putea fi acesta o solutie?

Cu stima

Link to comment
  • Moderator

Nu există o sancţiune pentru situaţia în care un conducător auto cu experienţă are montate la autoturism semnele specifice începătorilor.  Le puteţi monta şi conduce maşina fără nicio problemă şi nu e necesar să le demontaţi de fiecare dată când conduceţi dvs. maşina.

Discuţii similare:

Link to comment
  • Marius changed the title to Însemne pentru incepator şi pozitionarea acestora

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.