Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0
GGavan

Însemne pentru incepator şi pozitionarea acestora

Question

GGavan

Buna ziua,

Am cateva intrebari legate de semnele de incepator si as dori raspunsuri avizate deoarece "google" ofera mult prea multe raspunsuri diferite si neavizate:

1. Baiatul meu are permis categoria B1 de la 16 ani timp in care a condus vreo 10.000 km in oras o masina din categoria respectiva. Acum a facut 18 ani si a luat permis categoria B. intrebarea este daca trebuie sa mai poarte semnele de incepator daca conduce o masina din categoria B sau se se considera ca permisul are 2 ani vechime?

2. Unde se pun insemnele? Varianta cea mai vehiculata pare sa fie fata dreapta jos si spate stanga jos. Este correct?

3. Ce optiuni corecte legal am pentru a avea semn de incepator in spate atunci cand am folie inchisa la culoare pe luneta?

Multumesc frumos!

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
Sache

1. Este incepator pentru categoria B. Dupa ce a obtinut si aceasta categorie i s-a eliberat un nou permis de conducere si trebuie sa poarte semnul de incepator.

2. Regulamentul de aplicare a  OUG 195/2002, privind circulatia vehiculelor pe drumurile publice:
Art. 149 (1) Conducătorul de autovehicul sau de tramvai cu o vechime mai mică de un an de la data obţinerii permisului de conducere are obligaţia de a aplica semnul distinctiv sub forma unui disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm şi diametrul punctului de 10 mm, după cum urmează:
a) la motocicletă, în partea din spate lângă numărul de înmatriculare;
b) la autovehicul, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe lunetă, în partea stângă jos;
c) la autovehiculul care nu este prevăzut cu lunetă, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe caroserie în partea din spate stânga sus;
d) la tramvai, pe parbriz în partea din dreapta jos şi pe luneta ultimului vagon în partea din spate stânga sus;
e) la autovehiculul care tractează o remorcă, pe parbrizul autovehiculului în partea din dreapta jos şi pe caroseria remorcii în partea din spate stânga sus.

3. Exista autocolante cu semnul de incepator, cu dimensiunea de 100 mm.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
GGavan

Multumesc pentru raspunsul rapid!

Problema la autocolant ar fi ca si eu conduc masina si am mai multi ani de condus.

Intrebarea ar fi daca este vreo problema daca eu care conduc de mai multi ani merg cu semne de incepator... Altfel spus, este ilegala folosirea semnelor dupa un an de vechime a permisului?

Varianta cu punerea semnului cu ventuze pe exteriorul lunetei este acceptata? Probabil nu arata la fel de bine dar ar putea fi acesta o solutie?

Cu stima

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Marius

Nu există o sancţiune pentru situaţia în care un conducător auto cu experienţă are montate la autoturism semnele specifice începătorilor.  Le puteţi monta şi conduce maşina fără nicio problemă şi nu e necesar să le demontaţi de fiecare dată când conduceţi dvs. maşina.

Discuţii similare:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • Mate98
   By Mate98
   Buna ziua. Săptămâna trecută,mai precis marți,am provocat un accident de circulație pe fondul neacordării de prioritate și ne oprire la stop. Mi s-a suspendat permisul pe 60 de zile și amenda de rigoare pentru aceasta fapta.
   Am permis de aproximativ 2 luni,deci sunt începător.
   Acum am mai multe întrebări:
   1.daca sunt începător m-as putea duce la reexaminare (după o luna,așa știam)? 
   2.permisul mi l-as redobândi dacă nu este plătită amenda? 
  • Catalin
   By Catalin
   Dragi colegi, se pare că a devenit un sport național impostura în țara asta. Toată lumea aruncă cu noroi în polițiști și Poliția Română, toată lumea vorbește despre imaginea noastră negativă în societate, dar toți vor să fie confundați cu polițiștii.
   După ce jandarii au copiat ținutele polițiștilor, comunitarii la fel, acum chiar și Garda Financiară și-a modificat anul trecut ținuta și însemnele astfel încât să fie confundați cu polițiștii.

   Anul trecut, pe 01.06.2011, domnul prim-ministru Boc care îndeplinea și funcția de Ministrul muncii, familiei și protecției sociale, împreună cu Ministrul finanțelor publice, Gheorghe Ialomițianu, adoptau o hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.324/2009 privind organizarea și funcționarea Gărzii Financiare.
   Până aici nimic ieșit din comun, dar prin această hotărâre s-a stabilit și noua uniformă a Gărzii Financiare.
   Priviți aici cum arată:

   După cum puteți vedea și ăștia și-au tras niște însemne și uniforme foarte asemănătoare cu ale polițiștilor.
   Și ăștia vor să fie confundați cu polițiștii de către omul de rând. Asta în condițiile în care toți ne spun că avem o imagine nasoală, dar nu ezită să se bucure de autoritatea polițiștilor prin imitare și impostură.

   Documentul complet din monitorul oficial îl puteți vedea aici:
   http://www.scribd.com/doc/98684652/hotărare-pentru-modificarea-și-completarea-Hotărarii-Guvernului-nr-1-3242009-privind-organizarea-și-funcționarea-Gărzii-Financiare
  • ovaghe
   By ovaghe
   Buna ziua,
    
   Ma numesc Ovidiu si vreau sa cumpar o motocicleta din Italia.
    
   Acolo am un prieten care poate sa-mi trimita motocicleta cu un camion . Doresc sa stiu daca trebuie sa merg obligatoriu in Italia pentru perfectarea actelor  sau pot sa imputernicesc pe prietenul meu  sa faca actele, prin trimiterea unei copii de pe buletin.
    
   Multumesc,
    
    
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.