Jump to content
POLITISTI.ro

Dimensiuni anvelope


tiberiucostea

Recommended Posts

Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns. In civ am trecute urmatoarele dimensiuni 205/60/15 si as vrea sa pun anvelope ceva mai inguste 195/60/15. Intrebarea mea este daca ar fi in regula, nu as vrea sa am probleme cu politia doar pentru atat. Am inteles ca anvelopele mai inguste sunt recomandate iarna. Cu stima.

Link to comment
  • Moderator

Pentru a completa în cartea de identitate a vehiculului (C.I.V.) alte anvelope şi jante ce pot fi montate opţional pe un anume tip de autovehicul, trebuie să mergi cu maşina echipată cu anvelopele respective la una dintre reprezentanţele R.A.R.

  • Upvote 1
Link to comment
  • 2 years later...

Buna ziua,

In speranta ca pot primi un raspuns care sa ma lamureasca, intreb aici:

Caz concret: detin o motocicleta mai veche a carei anvelopa fata este trecuta in carte cu urmatoarea dimensiune in sistem imperial: 3-18. Aceste anvelope se gasesc dar ceva mai greu si nu intotdeauna de cea mai buna calitate. 

Aceste anvelope nu au un marcaj de desemnare a raportului de aspect (in speta 120/70 - 17 unde 120 este latime anvelopei 70 reprezinta inaltimea procentuala din latime iar 17 diametrul jantei in inch). La aceste anvelope inaltimea pneului reprezinta 100% din latime.

Intrebare: in loc de anvelopa cu dimensiunile 3-18 se poate monta una cu dimensiunea de 80/80 - 18? Nu vorbim de anvelope mai late ci de aceleasi dimensiuni insa convertite la sistemul metric.

Link to comment

Nu am inteles de ce intrebarea mea a fost mutata aici intrucat nu are legatura cu intrebarea pusa de catre userul tiberiucostea.

Pe scurt, eu am intrebat daca pe cei de la RAR ii intereseaza ca anvelopa montata sa fie inscriptionata pe lateral cu dimensiunile in sistemul imperial sau daca se poate monta o anvelopa ce are stantate pe lateral dimensiunile exprimate in sistem metric insa acestea sa fie echivalentul dimensiunilor sistemului imperial.

E.G. Unei anvelope 3-18 ii corespunde una cu dimensiunile 80x80 - 18. Eu in cartea CIV am trecuta dimensiunea 3-18 insa as dori sa aflu daca pot sa montez 80x80-18 (echivalentul anvelopei 3-18) fara ca aceasta dimensiune sa fie trecuta in carte intrucat fizic vorbind nu exista diferente.

Link to comment
  • 1 month later...

Buna ziua, 

Numele meu este Claudiu si am o intrebare in legatura cu legalitatea montarii unor anvelope. Stiu ca trebuiesc puse doar dimensiulie trecute in C.I.V., dar am urmatoarea speta si mi-ar fi de ajutor un sfat:

Urmeaza sa restaurez o masina mai veche, care are specificate dimensiunile 205/60/r15 pentru anvelope. Fiind vorba de o masina relativ puternica si cu o stabilitate extrema (practic masina nu se inclina deloc (xantia activa) ) as avea nevoie de niste anvelope destul de performante. La aceasta clasa, sunt sesizabil mai ieftine anvelopele cu dimensiunea 205/55/r16, deoarece sunt mai comune. Diferenta de diametru efectiv ar fi de 5mm (0.8% diferenta procentuala). Avand in vedere ca diferenta de diametru este insesizabila si ma indoiesc ca ar afecta in vreun fel functionalitatea masinii, pot exista probleme in cazul unei inspectii tehnice sau unui control RAR? Adica... dansii iau in considerare exclusiv dimensiunile din CIV, sau daca diferenta e extrem de mica se considera masina ca fiind in parametri normali?

Citeam pe undeva ca se accepta o diferenta de pana la 2.5% a diametrului, dar nu era citat vreun articol de lege asa ca nu pot pune prea multa baza pe procentul asta.

In alta ordine de idei, stiu ca este posibila si o omologare individuala a noilor anvelope, dar nu stiu cat ar costa asta, banuiesc ca nu ar fi fezabil financiar.

Multumesc pentru eventualele raspunsuri, 
Seara frumoasa!

 

Link to comment

Pentru a afla răspunsul trebuie sa mergeți la sediul Registrului Auto Roman din județul dvs. Aceasta instituție se ocupa cu omologarea autovehiculelor.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.