Jump to content
POLITISTI.ro

O nouă modificare a Legii 61 din 1991 republicată


Paul90

Recommended Posts

Da, insa elementele constitutive ale infractiunii nu mai sunt aceleasi. Spre exemplu, daca gasesti o persoana mergand cu cutitul in mana pe strada, ori intr-un local public, nu mai este infractiune. Trebuie sa il gasesti in parc ori alta zona de agrement,  la adunari publice, manifestatii sportive, mijloace de transport in comun, ori in  institutii publice etc.. Mi se pare o tampenie, nici macar contraventie nu mai este. Nu avem decat sa-l urcam in autobuz daca il gasim pe strada sa ne putem lua de el, ori sa-l conducem pana intr-un parc :))  :))

Link to comment

Legea nr.24/2000 rep.

Publicarea actelor normative
Art. 10. - (1) În vederea intrării lor în vigoare legile şi celelalte acte normative adoptate de Parlament, ordonanţele şi hotărârile Guvernului, actele normative ale autorităţilor administrative autonome, precum şi ordinele, instrucţiunile şi alte acte normative emise de organele administraţiei publice centrale de specialitate se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Legile se publică imediat după promulgare, însoţite de actul prin care au fost promulgate. Celelalte acte cu caracter normativ, adoptate de Parlament, se publică sub semnătura preşedinţilor celor două Camere.

(3) Ordonanţele şi hotărârile Guvernului se publică numai după ce au fost semnate de primul-ministru şi contrasemnate de miniştrii care au obligaţia să le pună în executare.

(4) Celelalte acte normative se publică după ce au fost semnate de emitent.


Intrarea în vigoare
a actelor normative

Art. 11. - (1) Legile şi ordonanţele emise de Guvern în baza unei legi speciale de abilitare intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau la o dată ulterioară prevăzută în textul lor. Termenul de 3 zile se calculează pe zile calendaristice, începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, şi expiră la ora 24,00 a celei de-a treia zi de la publicare.

(2) Ordonanţele de urgenţă ale Guvernului intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sub condiţia depunerii lor prealabile la Camera competentă să fie sesizată, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară.

(3) Actele normative prevăzute la art. 10 alin. (1), cu excepţia legilor şi a ordonanţelor, intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară. Atunci când nu se impune ca intrarea în vigoare să se producă la data publicării, în cuprinsul acestor acte normative trebuie să se prevadă că ele intră în vigoare la o dată ulterioară stabilită prin text.

  • Upvote 2
Link to comment

azi am avut ocazia sa intru pe intralegis....caut legea 61, curios si eu de modificari, sa o scot la imprimanta ca sa o am...

 

am gasit-o, am citit-o, am dat-o jos. vin si citesc aici postul lui blue1gardian care spune frumos "ATENȚIE !!! Contravențiile sunt prevăzute acum la ARTICOLUL 2 și se sancționează conform ARTICOLULUI 3."   ete na...GRESIT

 

s-a abrogat art 2. dar contraventiile sunt in continuare prevazute de art 3 si sanctionate de 4, si s-au adaugat 2 articole noi 35 si 36. si cica blue1gardian e si politist.


Modificarea Legii 61/1991 a intrat in vigoare imediat dupa publicarea in Monitorul Oficial?

pe intralegis zice ca schimbarile la actul normativ sunt in vigoare de la 1.02.2014   deci, iarasi nu stiu cum de a aparut in MoF doar in 06.02.2014 dupa spusele lui bluegardian, deoarece tot pe intralegis spune ca legea 61 republicata si actualizata a fost publicata in 31.01.2014

 

cine are acces la intrapol are si la intralegis si stie ca nu vorbesc prostii

 

 

ps: daca vi ciuda ca indrept o greseala dati va rog amenzi dupa legea 61 postata de blue1gardian - cu dedicatie pentru cei care dau -(minusuri) la acest post

Edited by RaresM
  • Upvote 2
  • Downvote 14
Link to comment
  • Member

@RaresM : Uite aici sursa mea. Am aflat asta întâmplător în timp ce căutam altceva în materie de legislație. Nu m-am uitat pe intralegis, s-ar putea să ai dreptate. Nu am putut zice exact nici de la ce dată intră în vigoare, a postat ulterior drAGO5 baza legală, însă din câte știu eu, publicarea în Monitorul Oficial face dovada publicității și implicit opozabil faptul că ,,nimeni nu se poate prevala de necunoașterea legii".

  • Upvote 4
Link to comment

@blue, de aceea am explicat eu cum trebuie facut, pentru ca linkul catre e-monitor nu ne lasa (You don't have permission to access /emonitornew/emonviewmof.php on this server).

  • Upvote 3
Link to comment
  • Member

am cumparat ncp si ncpp si tot aici am gasit Lg 187/2012 pentru punerea in aplicare a Legii 286/2009 privind Codul Penal iar la art.39 zice ca Legea 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, replublicata in MO al Romaniei, Partea I, nr.77, din 31.01.20011 se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. art.2 se abroga.

2. la art.3, dupa pct 34 ) se introduc doua noi puncte, punctele 35) si 36) cu urmatorul cuprins:............

3. la art.4 alin.1 , dupa lit.e) se introduce o noua litera, litera f), cu urmatorul cuprins.........

  • Upvote 3
  • Downvote 4
Link to comment
  • Member

Vinetu varianta aceea este veche, o găseşti în prima postare a topicului (varianta din ianuarie 2011).

Acum, după intrarea în vigoare a noilor coduri, s-a modificat din nou şi a fost republicată (caută şi vezi ce presupune republicarea unei legi, nu constă într-un copy/paste) în M.Of. nr. 96 din 07.02.2014. Nu te mai lua după "deşteptul" RaresM, colegul habar nu are pe ce lume trăieşte dar în schimb mai şi spune ironic "si cica blue1gardian e si politist."

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment

Vinetu, si tu vrei sa fii "Gica contra"? Nu-ti mai dau articolul din legea nr.187/2012, ca sa cauti singur, insa o sa gasesti un articol in care se prevede expres ca Legea nr.61/1991 trebuie republicata in monitorul oficial si renumerotata, ceea ce s-a intamplat la data de 07.02.2014 in M.0f. nr.96 .Nu va inteleg, cu totii gresim, insa cand vi se ofera totul pe tava, de ce trebuie sa contraziceti pe cineva si fara argumente? Cel putin nu dati stirea ca certa si puneti-o sub semnul intrebarii pana aveti toate datele! Este foarte important in acest moment sa acumulam cat mai multe date, insa sa fie cele legale, pentru ca le vom pune in practica multi ani de acum incolo si ii vom indruma si pe altii. Daca chiar vreti sa va convingeti Legea nr.61/1991 rep. a fost postata inclusiv pe INTRAPOL. 

  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
  • Member

n-am nici o treaba cu RaresM si nici nu sunt ,,Gica contra,,. Multumesc pentru - uri dar eu mi-am spus parerea fiind astfel si eu intr o dilema cand am citit postarile dvs si precizarile postate mai sus. In fine....

  • Upvote 1
Link to comment

Dupa ce am citit postarea nr. 2 a lui blue1guardian am verificat si Monitorul Oficial nr. 96 din 07.02.2014 si am constatat ca cele postate sunt corecte. Multumim pentru postare. La structura noastra nu stia nimeni ca s-a modificat aceasta lege. Noroc cu acest site!

RaresM, verifica din mai multe surse inainte de a face afirmatii. Ceea ce ai gasit tu nu mai este de actualitate!

drAGO5, multumesc mult pentru raspuns!

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
  • Active member

Sunteti prea duri cu RaresM. Omul inca e suparat ca l-au cotropit oltenii si i-au ocupat functiile de sef.

Cred ca tot din cauza lor nu a putut face diferenta in ceea ce priveste importanta Monitorului Oficial al Romaniei si cea a unei aplicatii informatice de la serviciu.

Dar in schimb ne arata ca nu e destul daca nu e si fudul.

  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link to comment
  • Member

M-am uitat și eu azi pe intralegis. Erau 5 variante ( am văzut fugitiv, a trebuit să plec de urgență de la birou ), iar primele 2 erau cele 2 variante despre care se vorbește aici ( prima republicată pe 07.02.2014 în Monitorul Oficial nr. 96 și a doua republicată pe 31.01.2011 în Monitorul Oficial nr. 77 ).

 

@RaresM, nu știu ce vechime ai în muncă sau în ce structură lucrezi și sincer chiar nu e relevant. Eu sunt polițist, e adevărat, la început de drum și știu că pot greși. Dar te rog să mă contrazici în argumente, nu atacuri la persoană. O să consider că a fost o scăpare de moment. Mulțumesc de înțelegere !

  • Upvote 3
Link to comment

Chestia e ca eu introduc in SNRI iar acolo ART au rămas nemodificate pt prevazut si sanctionat respectiv 3 si 4 de aici si dilemă cum e corect ca sunt multe variante

Edited by Mayer2020
Link to comment

Mayer2020, te-ai gandit ca in SNRI nu s-au facut actualizarile? Legea 61/1991 s-a modificat si a intrat in vigoare!

Citeste postarile anterioare, nu este nicio dilema!

Edited by Sache
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.