Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Nelamuriri privind compensarea orelor suplimentare cu timp liber

patriotul

Question

eu lucrez la circulatie unde suntem doar 8 politisti pe un schimb si avem de acoperit 5 D.N. in lungime de 550km....efectiv suntem doar 4 maxim 6 politisti pe zi la lucru, restul au concediu sau liber de drept, din cauza ca suntem prea putini, nu se poate forma si un echipaj de politie care sa lucreze noaptea, in schimbul 3. Fapt pentru care facem permanenta la domiciliu (in cazul in care intra un accident noaptea , ne suna dispecerul si plecam de acasa) orele cat stam pentru solutionarea accidentului ni se considera ore suplimentare de munca. Dar cum nu au bani pentru a platii orele suplimentare, ne acorda o zi libera de serviciu la acumularea a 8 ore suplimentare, cu toate ca ar trebuii sa beneficiem de 16 ore libere fiindca stiu ca orele suplimentare se platesc dublu.

In medie pe luna acumulam de persoana circa 24-32 de ore suplimentare si primim pe langa liberele de drept cam 3 sau 4 zile libere suplimentar, care sa compenseze orele lucrate suplimentar.

Pana aici totul pare cat de cat Ok...dar am observat in fluturas ca iau mai putin salar decat unul care lucra la birou fix 8 ore pe zi plus sambata si duminica este liber, fapt ce ma facut sa sap mai adanc si sa aflu ca de fapt, cat eu primesc acel liber suplimentar pe care mi-l iau la cumularea a 8 ore lucrate suplimentar peste programul normal de lucru, eu nu mai apar pontat ca am lucrat ci apar doar liber. Nu se ponteaza fiindca sefii nu ma pot trece in buletinul posturilor atata timp cat eu am liber suplimentar si sunt acasa, dar nici nu ma poate trece in buletinul posturilor cand lucrez suplimentar si in concluzie eu intr-o luna daca servesc patria cu 200 de ore lucrate, ei imi platesc doar 152 de ore, cu toate trebuie sa imi plateasca minim 176 de ore, plus orele lucrate suplimentar...la cest calcul inseamna ca eu luna aceasta pana in data de azi am pierdut plata a 48 de ore lucrate (200ore lucrate efectiv - 152 de ore cat sunt pontat = 48) Ma rog sa nu mai intre nici un accident, fiindca atunci voi aduna mai multe ore suplimentare si voi primii si mai putin la salar. Nu pot sa inteleg cum vine asta: Lucrez mai mult! dar sunt platit mai putin!!!

Pe aceasta cale vreau sa va cer sfaturi cum trebuie procedat in asemenea caz, in restul tarii cum aveti recompensate orele suplimentare??? Si ce mi se poate intampla daca refuz sa mai lucrez suplimentar???

10 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Patriotul, sefii tai put de prostie.

Orele pe care ti le dau liber pentru orele lucrate suplimentar trebuie trecute in grafic ca recuperate.

Adica in loc de L sa treaca, incompetentii, R ( recuperare).

Vei pierde sporul de antena pe ziua respectiva , o alta anomalie pe care nu am putut-o rezolva pana acum , dar trebuie sa te plateasca ca si cum ai fi la serviciu, pentru ca pentru R ai lucrat suplimentar conform registrului de ore suplimentare.

Dar tu trebuie sa urmezi niste pasi pentru a respecta legea si ordinele in vigoare.

Registrul de ore suplimentare trebuie sa stea la poarta, dispecer, etc un loc unde sa aiba toata lumea acces la el, iar evidenta orelor suplimentare sa se tina sub semnatura.

Adica treci data si intre ce ore ai lucrat suplimentar, semnezi ,iar cand ai facut 8 ore soliciti prin raport , la care ai grija sa faci xerox si sa-l pui pe cel care ti acorda recuperarea sa semneze de primire sau ii dai nr de inregistrare.

Poti solicita recuperarea in ce zi doresti.

Apoi urmaresti graficul de lucru sa vezi daca ai trecut in ziua respectiva R.

Nu te lasa in grija altora ,urmaresteti interesul.

Cu respect. :emo-yessir:

• Upvote 1
  • 0

Patriotul , iti spun cum procedam noi. Lunar se intocmeste situatia orelor lucrate pentru plata sporului de antena( care este baza de calcul), situatia prezentei zilnice si unde situatia impune situatia pentru plata Normei 12B. Pentru a preveni ce ai patit tu, avand in vedere ca si noi am patit la inceput, situatia cu prezenta zilnica prezinta realitatea: daca lucrezi intr-o zi 16 ore , se trec 16 ore, cand iti iei liber pentru orele lucrate suplimentar, se trece liber, pentru a exista o situatie programului real de lucru. In situatia cu orele pentru plata sporului de antena, cand lucram mai multe ore decat cele 8, trecem doar 8 ore, iar cand ne luam liber pentru orele lucrate suplimentar ne trecem tot cu 8 ore, la fel procedam si pentru Norma 12B, astfel in fiecare luna in aceasta situatie aparem cu maximul de ore platite in luna respectiva.Nu se scad de la plata decat zilele de CO, CM sau invoiri platite .In plus se tine de seful de birou si registrul cu orele suplimentare, pentru a aproba liberele pentru orele suplimentare. Uneori, in special pentru zile de Paste, Revelion etc., luam si noi doua zile libere pentru 8 ore lucrate suplimentar, insa nu si pentru cele lucrate in zilele obisnuite de sambata si duminica. Aceasta situatie este cunoscuta si aprobata si de financiar, pentru ca altfel, asa cum ai spus si tu pierdeam de doua ori : daca treceai mai multe ore decat maxim legal dintr-o luna nu se plateau, iar cand iti luai liber nu erai pontat si deci nici platit. :emo-yessir: Explica-le sefilor tai aceste lucruri.

• 0

Salut. Vreau sa ma lamuresti un lucru. In zilele de simbata si duminica sau a sarbatorilor legale , cind normal suntem liberi , daca lucrezi, iti treci si atunci orele lucrate suplimentar pt. zilele respective ?

• 0

Nu, asa cum am spus trec ca am lucrat doar in fisa de prezenta.In cea cu sporul de antena, singura care se ia in calcul de catre financiar trec , toate sambetele, duminecile si alte libere legale pe care le lucrez, le trec libere. Dar si daca am de recuperat trei zile si le iau consecutiv, ma trec prezent. Cei care lucreaza in ture, cum ar fi agentii de siguranta publica, nu prea au ore suplimentare, iar pentru alte libere legale prin lege, isi iau si ei in plus liberele respective. Ce-i drept, acesti colegi lucreaza si cate trei sambete si dumineci intr-o luna si nu iau libere suplimentare pentru acestea.Din pacate aici cam pierd ei.

Edited by drAGO5
  • 0

Exista la financiar grafice lunare care atesta ca tu ai lucrat in zilele de sambata, duminica si sarbatorile legale.

Insa in contencios nu poti sa-ti urmaresti interesul decat pe ultimii 3 ani.

Daca nu exista grafice din care sa rezulte ca ai fost la serviciu, sa fi sanatos. :emo-yessir:

• 0

Corect, Elvis asa cum spuneam si eu acestea sunt fisele de prezenta , dar care nu sunt luate in calcul pentru plata orelor, pentru ca avem de pierdut.Acest lucru pentru ca legea noastra nu da voie in acest moment sa fi platit intr-o luna mai multe zile decat cele care sunt lucratoare.

• 0

Elvis si la noi se urmeaza exact pasii pe care i-ai spus (registru , raport, dar in loc de recuperare se trece liber suplimentar). Eu pana acum am zis ca totul e bine, dar ti-am spus ca am constatat ca nu sunt pontat la lucru cand am liber suplimentar, cei de la financiar te trec liber, Verifica te rog la tine la financiar sa vezi cum procedeaza cand ai trecuta zi de recuperare. La mine au spus clar ca daca esti liber, ei nu pot sa te treaca la lucru. Iar registrul cu orele suplimentare pentru mine pare o mare vrajeala, Cei de la Financiar nici pe ala nu il iau in calcul si nici fisa de pontaj, fiindca in ea nu ne pot trece mai mult de 8 ore pe zi la lucru deoarece asa avem contractul.

Poate este cineva care lucreaza la financiar si ne poate lamurii mai bine! Elvis te rog sa urmaresti si la tine, fiindca cred ca esti exact in situatia mea!

• 0

Pe cuvant?

Ia pune mana si solicita prin raport serviciului financiar sa iti comnunice in scris ce ti-au spus verbal.

Dupa ce stampileaza hartia de raspuns mai vorbim.

Asa pe vorbe...........

• 0

Elvis daca nu este adevarat ce mi-au spus cei de la financiar , atunci de ce am mai mic salariul decat unul care nu face ore suplimentare, nu lucreaza in teren, ci lucreaza la birou 8 ore pe zi, iar sambata si duminica este liber.

Eu am facut raport exact cum ai spus tu, am fost pontat in registru exact cum ai spus tu, am primit liber, dar am fost notat cu liber suplimentar in loc de recuperare, numai ca la salar sunt platit mai putin decat cum spui tu....Eu atata timp cat voi lua salariul mai mic decat al unuia care nu lucra ore suplimentare, nu mai vreau sa lucrez suplimentar! Spune-mi te rog ce pot pati daca refuz sa mai prestez ore suplimentare? Eu sincer cand ajung acasa vreau sa imi inchid telefonul ca sa nu ma mai poata contacta cei de la lucru pentru a lucra suplimentar...ganestete ca acum de la noi mai vor sa dea afara doi agenti, iar atunci voi face o gramada de ore suplimentare, iar in momentul de fata nu imi convine sa lucrez suplimentar!

• 0

Patriotul nu cumva iei spor de dispozitiv?

Nu cumva esti operativ?

Iti repet trebuie sa sti sa iti urmaresti interesul.

Te platesc mai putin?

Exista instanta de contencios.

Te sfatuiesc sa folosesti toate mijloacele legale.