Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0
Sign in to follow this  
mfdunhill

Înştiinţare pt suspendarea permisului de conducere

Question

mfdunhill

buna dimineata,

 

imi cer scuze daca problema mea a mai fost prezentata pe forum, dar nu am gasit.

In decembrie 2014 am avut un accident pe trecerea de pietoni soldat cu victima, din fericire cu probleme f mici, dar fapta ramane.

Am primit de la parchet hartia prin care se accepta recomandarea politiei rutiere si nu va incepe urmarirea penala. Intrebarile sunt urmatoarele :

1. Ar trebui sa primesc o hartie oficiala de la Politia Rutiera prin care mi se aduce la cunostinta sanctiunea si amenda? Pot prelungi dovada in lipsa acestei instintari ofciale?

2. Am posibilitatea de a da testul13/15 pentru reducerea perioadei de suspendare?

va multumesc,

Marius

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
TCatalina22

Buna ziua! Sunt foarte confuza in ceea ce priveste situatia urmatoare: in data de 20.07.2019, sotului meu i.a fost suspendat permisul de conducere pentru o perioada de 90 de zile cu dovada de circulatie de 15 zile, pentru depasirea limitei de viteza, moment in care politistul ne-a spus ca putem beneficia de o reducere a perioadei de suspendare de la 30 la 90 de zile prin sustinerea examenului. Toate bune si frumoase, valabilitatea dovezii a expirat pe data de 04.08.2019, iar pe data de 07.08.2019 a sustinut examenul de reducerea perioadei de suspendare pe care l-a aprobat cu 14/15, am mers si am depus actele necesare la politie impreuna cu cererea si nimic mai mult. Astazi, la o zi dupa sustinerea examenului, primim acasa o instiintare prin care este informat ca nu trebuie sa se prezinte la examenul pentru verificarea cunostiintelor, instiintarea trimisa pe data de 24.07.2019 ajunsa astazi la o zi dupa sustinerea examenului. Ar putea cineva sa ma lamureasca si pe mine la ce se refera defapt aceasta instiintare, si cam ce ar insemna, iar daca faptul ca a dat examenul este egal cu 0 si nu se va reduce perioada de suspendare? Va multumesc frumos. O zi minunata!

IMG-20190808-WA0007.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Marius

@TCatalina22, sunt două aspecte diferite, care nu trebuie confunate.

Prima se referă la situaţiile în care conducătorul auto al cărui permis este reţinut de poliţie, este obilgat de lege să susţină şi să promoveze testarea privind cunoaşterea regulilor de circulaţie, conform prevederilor art. 106 alin.1 din OUG 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice. În următoarele situaţii este obilgatorie testarea privind cunoaşterea regulilor de circulaţie:

 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;
 • când fapta a fost urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea ori renunţarea la urmărirea penală sau instanţa a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei;

Iar o a doua situaţie este atunci când conducătorul auto solicită reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art.104 din OUG 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Dacă o persoană se încadrează la ambele situaţii, aceasta v-a susţine o singură dată testarea.

PS: Nu am citit documentul din fotografie pentru că e inserat strâmb.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
TCatalina22

Multumesc frumos pentru raspuns, nu se incadreaza la niciuna din cele 3 puncte care il obliga sa sustina examenul de verificare a cunostiintelor, deci sa inteleg ca ramane valabil examenul sustinut de el si cererea de reducere a perioadei de suspendare? Dar oare pentru ce mai trimit aceste instiintari acasa si iti spun ca nu estr nevoie sa te prezinti? Mai rau te induc in eroare...

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Marius

Da, testul rămâne valabil pentru reducerea perioadei de suspendare. 
Înştiinţările se trimit către absolut toţi conducătorii auto ale căror permise sunt reţinute, fără excepţie, pentru că există o prevedere în lege care obligă poliţia să facă lucrul ăsta. Scopul lor e să-l înştiinţeze pe cetăţean care este perioada de suspendare a dreptului de a conduce şi faptul că dacă conduce în respectiva perioadă riscă dosar penal şi o pedeapsă cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
TCatalina22

Uite instiintarea intoarsa poate iti spune ceva

IMG-20190808-WA0007.jpg

Iti multumesc frumos pentru raspunsuri! Crezi ca ar mai fi cazul totusi sa treaca pe la politie sa intrebe?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0
Marius

Nu, nu cred că mai e cazul. Eventual poate să telefoneze pentru confirmarea reducerii perioadei de suspendare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.