Jump to content
POLITISTI.ro

Înştiinţare pt suspendarea permisului de conducere


mfdunhill

Recommended Posts

buna dimineata,

 

imi cer scuze daca problema mea a mai fost prezentata pe forum, dar nu am gasit.

In decembrie 2014 am avut un accident pe trecerea de pietoni soldat cu victima, din fericire cu probleme f mici, dar fapta ramane.

Am primit de la parchet hartia prin care se accepta recomandarea politiei rutiere si nu va incepe urmarirea penala. Intrebarile sunt urmatoarele :

1. Ar trebui sa primesc o hartie oficiala de la Politia Rutiera prin care mi se aduce la cunostinta sanctiunea si amenda? Pot prelungi dovada in lipsa acestei instintari ofciale?

2. Am posibilitatea de a da testul13/15 pentru reducerea perioadei de suspendare?

va multumesc,

Marius

 

 

Link to comment
 • 3 years later...

Buna ziua! Sunt foarte confuza in ceea ce priveste situatia urmatoare: in data de 20.07.2019, sotului meu i.a fost suspendat permisul de conducere pentru o perioada de 90 de zile cu dovada de circulatie de 15 zile, pentru depasirea limitei de viteza, moment in care politistul ne-a spus ca putem beneficia de o reducere a perioadei de suspendare de la 30 la 90 de zile prin sustinerea examenului. Toate bune si frumoase, valabilitatea dovezii a expirat pe data de 04.08.2019, iar pe data de 07.08.2019 a sustinut examenul de reducerea perioadei de suspendare pe care l-a aprobat cu 14/15, am mers si am depus actele necesare la politie impreuna cu cererea si nimic mai mult. Astazi, la o zi dupa sustinerea examenului, primim acasa o instiintare prin care este informat ca nu trebuie sa se prezinte la examenul pentru verificarea cunostiintelor, instiintarea trimisa pe data de 24.07.2019 ajunsa astazi la o zi dupa sustinerea examenului. Ar putea cineva sa ma lamureasca si pe mine la ce se refera defapt aceasta instiintare, si cam ce ar insemna, iar daca faptul ca a dat examenul este egal cu 0 si nu se va reduce perioada de suspendare? Va multumesc frumos. O zi minunata!

IMG-20190808-WA0007.jpg

Link to comment
 • Marius changed the title to Înştiinţare pt suspendarea permisului de conducere
 • Moderator

@TCatalina22, sunt două aspecte diferite, care nu trebuie confunate.

Prima se referă la situaţiile în care conducătorul auto al cărui permis este reţinut de poliţie, este obilgat de lege să susţină şi să promoveze testarea privind cunoaşterea regulilor de circulaţie, conform prevederilor art. 106 alin.1 din OUG 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice. În următoarele situaţii este obilgatorie testarea privind cunoaşterea regulilor de circulaţie:

 • nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
 • conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;
 • când fapta a fost urmărită ca infracţiune contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea ori renunţarea la urmărirea penală sau instanţa a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei ori amânarea aplicării pedepsei;

Iar o a doua situaţie este atunci când conducătorul auto solicită reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art.104 din OUG 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Dacă o persoană se încadrează la ambele situaţii, aceasta v-a susţine o singură dată testarea.

PS: Nu am citit documentul din fotografie pentru că e inserat strâmb.

Link to comment

Multumesc frumos pentru raspuns, nu se incadreaza la niciuna din cele 3 puncte care il obliga sa sustina examenul de verificare a cunostiintelor, deci sa inteleg ca ramane valabil examenul sustinut de el si cererea de reducere a perioadei de suspendare? Dar oare pentru ce mai trimit aceste instiintari acasa si iti spun ca nu estr nevoie sa te prezinti? Mai rau te induc in eroare...

Link to comment
 • Moderator

Da, testul rămâne valabil pentru reducerea perioadei de suspendare. 
Înştiinţările se trimit către absolut toţi conducătorii auto ale căror permise sunt reţinute, fără excepţie, pentru că există o prevedere în lege care obligă poliţia să facă lucrul ăsta. Scopul lor e să-l înştiinţeze pe cetăţean care este perioada de suspendare a dreptului de a conduce şi faptul că dacă conduce în respectiva perioadă riscă dosar penal şi o pedeapsă cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Link to comment

Uite instiintarea intoarsa poate iti spune ceva

IMG-20190808-WA0007.jpg

Iti multumesc frumos pentru raspunsuri! Crezi ca ar mai fi cazul totusi sa treaca pe la politie sa intrebe?

Link to comment
 • Moderator

Nu, nu cred că mai e cazul. Eventual poate să telefoneze pentru confirmarea reducerii perioadei de suspendare.

Link to comment
 • 1 year later...

Buna ziua, 

 

Readuc la viața acest topic, deoarece ma aflu in aceeași situație. Pe scurt: pe 1 Mai mi s-a reținut permisul pentru depășirea limitei de viteza, eliberând-mi-se o dovada cu drept de circulație pana pe 15 Mai. Pe 20 Mai m-am prezentat la examen, am trecut și am trimis prin posta cu confirmare de primire ( dar și pe mail...ca sa fiu sigur ca ajunge), cererea către Seviciul Rutier din județul unde s-a constatat contravenția. Pe 24 Mai mi-a sosit confirmarea de primire, dar și un plic, marcat cu aceiasi data poștala cu înștiințarea ca mi s-a suspendat permisul ( ceea ce știam deja), înștiințare datata pe 7 Mai. ( bănuiesc ca e vorba de o Înștiințare întârziată, pe care a luat-o poștașul cu el dacă tot era acolo).
 

In acea Înștiințare mi s-a comunicat ca dreptul de conducere e suspendat pe 90 de zile începând cu data de 17 Mai, care cade intr-o Luni, nu cu 16 Mai, care cade intr-o Duminica ( deși nu văd relevanta), adică a doua zi după expirarea dovezii cu drept de circulație. Acum ca am susținut examenul și sperând ca mi se va aproba cererea de reducere a suspendării, când trebuie sa ma prezint sa ridic permisul: la 31 de zile de la expirarea dovezii sau de la data suspendării dreptului de a conduce, adică 17 Mai? 

85E7F03B-D4DF-4A9F-B7D2-9CBE66F39025.jpeg

Edited by toffefe
Link to comment
 • Active member

Numeri 30 de zile de la prima zi de suspendare.

In mod normal, pe 16 iunie vei putea sa iti ridici permisul.

Edited by Roby
Link to comment
 • 2 months later...

Am plecat acum doua saptamani din romania si sunt in austria, azi a venit acasa o invitatie sa prezint permisul la politie, ca urmeaza a mi se suspenda permisul 30 de zile, iar daca in 5 zile de la primirea acesteia nu ma prezint cu permisul, mi se mai mareste perioada suspendarii inca 30 de zile! Intrebarea e in cazul asta eu fiind plecat din tara automat permisul il am cu mn, am dreptul de a conduce, daca in romania il am suspendat, dar eu am apucat sa plec din romania, pana sa mi-l suspende si eu la momentul actual permisul il am cu mn? Adica daca ma opreste politia si verifica aici documentele si ii arat permisul, poate in baza verificarii lui sa vada ca il am suspendat si mi-l poate retine aici?

Link to comment
 • 2 years later...

nu stiu daca aici trebuia sa vin dar Buna seara am si eu o intrebare!

Pe data de 27.06.2023 am produs un accident cu un motociclist, motociclistul cazand de pe motor cu o mica rana la mana nimic mai mult, a fost trasportata la spital pentru verificari. sa constatat culpa comuna, nu a patit nimeni nimic doar permis suspendatat atat!

trec la ce e mai important

am avut dovada 15 zile din data de 27.06.2023 pana pe 12.07.2023 permisul mia fost suspendat pe o perioada de 180 de zile adica 6 luni de zile mai am de stat 3 luni de zile dar nici pana in ziua de azi nu mia venit acea foaie zis sentinta, foaia aceia in cat timp iti poate veni, eu ma gandesc si la asta fiind o perioada de 6 luni suspendat ar avea timp sami ajunga exact in a 4 a 5  luna ma gandesc. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. 

nici in ziua de azi nu am primit aceea faoie!!!!

Edited by manigu
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.