Jump to content
POLITISTI.ro

Ce este Hollow-point ? Particularitatile munitiei de tip Hollow-point.

Postare recomandată

• Moderator
Publicat

Sunt convins ca majoritatea dintre voi stiti ce este si care sunt particularitatile munitiei de tip Hollow point.
Totusi am deschis acest topic pentru eventualitatea in care se vor mai gasi colegi mai tineri ori mai batrani (asta ca sa nu fiu acuzat de prejudecati tongue.gif ) interesati de acest subiect.

hallowpointvsroundpoint.jpg

Publicat

Din cite stiu, la noi este in curs (de foarte mult timp) de omologare, insa cum la noi, drumul cel mai scurt dintre 2 puncte nu-i niciodata o linie dreapta (pe vremuri se folosea termenul de linia trasata de partid) mai este de asteptat.

Este bine de stiut/cunoscut si alte varietati de munitie, insa va recomand (ma adresez la modul general) sa nu cumva sa va treaca prin gind nastrusnicia de a folosi in timpul serviciului munitie din alte loturi sau producatori, altele decit cele "din uz" de la magazie. In eventualitatea unui uz "cu racituri", daca expertiza balistica constata utilizarea altei munitii .... nu e de bine, dar cred ca stiti deja lucrul asta.

Publicat (modificat)

E mult mai buna si pentru armele de aparare cu glont, tot din acelasi motiv:

- fara eventuale victime colaterale;

- agresorul este incapacitat mult mai rapid decat cum s-a intamplat in cazul lui Fane Spoitorul.

La noi am vazut doar SELLIER & BELLOT 9X19 LUG.TEILMANTEL/6,5G.

post-574-008618900 1307308116_thumb.jpg

Modificat de videosuzy
  • 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

Poate fi considerata ca munitie expansiva? Intreb pt ca in cest caz, ar face parte din munitia interzisa, regasita in anexa A.

Astept preri. Poate avem colegi ce incadreaza compartimentul AEST.

Publicat

Tehnic, da, asta si este principiul de functionare. Stiu ca ceva conventii interzic munitia expansiva in actiuni de razboi, dar in nici un stat din lumea civilizata nu e interzisa folosirea sa pentru autoaparare. N-am pretentia sa includ si Romania in randul statelor civilizate.

• Membru
Publicat

Nu ti se pare cam ciudat sa ai voie sa o folosesti pentru autoaparare dar nu pentru actiuni de razboi? Care ar fi rationamentul. Totusi, eu nu cred ca face parte din categoria de munitie expansiva, consider ca in aceea sectiune ar trebui incadrate cartusele explozive, asa numitele dum-dum.

Publicat

Pai cum ai descrie un hollow point? Un proiectil avand varful concav, proiectat pentru a-si mari dimensiunile la contactul cu o tinta solida. Suna destul de mult a munitie expansiva, nu esti de acord? Diferenta fata de un proiectil frangibil e poate mai mult de forma gaurii, altceva nu vad, ca efect final.

De ce in autoaparare si nu in razboi? E simplu. Cand tragi in autoaparare esti obligat dupa sa oferi primul ajutor ranitului, sa facilitezi acordarea de ingrijiri medicale sau transportul la o unitate sanitara. Pe front... nu prea exista luxul asta. Si daca mai socotesti si diferenta de calibru (nu prea s-au purtat razboaie la pistol), proiectilele expansive au mari sanse sa mutileze, chestii care ar provoca suferinte oribile in conditii de spital de campanie, asa ca partile probabil au convenit pur si simplu sa lupte ceva mai curat.

• Membru
Publicat

Este exact munitie expansiva(nu confunda cu exploziva). Probabil ca in urmatoarele sute de ani, cand astea vor fi depasite, vor fi legale si la noi...

Nu are rost sa comentam legile razboiului... Nu folosim hallow point dar folosim arme nucleare, sau rachete ghidate electronic si alte arme mult mai periculoase.

• Moderator
Publicat

Eu sunt de părere ca hollow-point intră în categoria muniţiei expansive. unsure.gif
Glonţul expansiv prin modificarea formei şi dimensiunilor produce la impact leziuni mult mai grave decât proiectilele blindate.
Proiectilele blindate sunt singurele acceptate pentru uzul militar printr-o convenţie internaţională de la Haga, dar forţele de poliţie au libertatea de a opta şi pentru utilizarea glonţului expansiv.
"Dreptul de la Haga” (aşa se numeşte convenţia de care am amintit) codifică cele mai importante aspecte privind desfăşurarea conflictelor armate.

Publicat

Deci e in A sau nu e in A? Daca contracarez cu hollow-point actiunea unor agresori, risc sa ajung "coleg"cu ei si chiar sa stau mai mult decat acestia in "concediu prelungit"?

• Membru
Publicat

Cred totusi ca trebuie sa cerem parerea unor colegi de la B.A.E.S.P.

• Membru
Publicat

Foarte clar, in anexa spune ca aceasta munitie nu se poate detine cu permis de arma letala pentru paza si aparare. Culmea e ca aceasta anexa catalogheaza aceasta munitie ca fiind pentru uz militar contrar Conventiei de la Haga.

Uitati-va la casutele bifate cu "X" din anexa.

Publicat (modificat)

Concluzia care este atunci, ca se gaseste de vinzare in mai toate magazinele de profil . Se poate folosi doar in poligon ? :hmmmt:

Modificat de Daniel
Publicat

Cu toate ca atat forma cat si specificatiile te pot determina sa le clasifici ca fiind hollow-point, cartusele de la Selliot&Bellot cu glont conic nu fac parte din categoria mai sus amintita. Varful nu este gol (cum il au gloantele cartuselor Hollow-point) ci este umplut cu un material mai moale decat compozitia glontului, material care, totusi, permite o latire a acestuia (glontului adica) la impactul cu tinta.

Cele comercializate la noi (prezentate mai sus de catre mine) fac parte din categoria soft point (nu hollow-point), forma glontului ajutand la un tranfer mai rapid al energiei cinetice (comparativ cu FMJ la care forma glontului ii confera acestuia capacitatea de perforare mult mai mare). Cu alte cuvinte, seamana (cu hollow-point) dar nu rasare... :naughty: (insa are un efect asemanator asupra tintei, nu atat de distrugator ca al HP dar suficient cat sa-l incapaciteze pe agresor mai mult decat FMJ-ul).

Prezint mai jos doua fotografii Hollow-Point, mai sus (in postul #3) avand, prin comparatie, si Soft-Point.

Stima

post-574-049117400 1309088308_thumb.jpg post-574-017510900 1309088320_thumb.jpg

• Apreciez 1
Publicat (modificat)

Acum am priceput ce este cu munitia aceasta, care se gaseste si in magazinele noastre . Multumim pentru informatie si date tehnice lui ” videosuzy „ :emo-yessir:

Modificat de Daniel
  • 11 luni mai târziu...
  • Moderator
Publicat

Am găsit și citit un articol interesant referitor la munția hallow point, scris de către Dave Grossi, locotenent de poliție pensionat, ce a lucrat în nordul statului New York. El face o scurtă istorie a muniției hallow point și spune câteva lucruri interesante despre cele mai importante mituri ce circulă cu privire la acest tip de muniție.

Mitul 1: Muniția Hollow-point a fost scoasă în afara legii de către Convenţia de la Geneva.

În realitate: Convenţia de la Geneva, a fost de fapt o serie de conferinţe ce au avut loc la Geneva, Elveţia, între 1863 şi 1864, și care nu au avut absolut nimic de-a face cu muniția expansivă. Convenţia de la Geneva s-a ocupat cu formarea a Crucii Roşii Internaţionale, printre alte lucruri, iar una din preocupările sale principale a fost tratamentul prizonierilor de război şi uniformizarea asistenţei medicale în general pentru îngrijirea soldaţilor răniţi.

Mitul 2: Gloanțele Hollow-point ("dumdums") sunt interzise de dreptul internaţional.

În realitate: Muniția expansivă nu au fost niciodată interzisă de dreptul internaţional, în niciun război sau conflict în care SUA a participat. Problema folosirii muniției expansive a fost abordată pe scurt la conferinţa internaţională pentru pace ce a avut loc la Haga, în Ţările de Jos, atât în 1889 şi 1907. Cu toate acestea, SUA nu a ratificat niciodată alineatul 12 al documentului (Declaraţia de la IV, 3) care făcea referire la muniția expansivă. De fapt, mai puțin de 25 de ţări au semnat acea declaraţie şi în realitate declaraţia nu și-a produs efectele niciodată, de la ratificarea sa în 29 iulie 1899.

articolul complet îl găsiți aici: A Short History of Hollow Points

Publicat

Intradevar face un damage foarte mare munitia HP dar este, dupa parerea mea, cea mai sigura pentru ca se opreste, de regula in primul obstacol sau tinta :naughty: . NO COLLATERAL DAMAGES!

• 5 luni mai târziu...
Publicat

Avantajul principal este puterea ce o are la impactul cu organismele vii.

Dezavantajul major: nu va penetra aproape niciun fel de mijloace defensive.

Deci da, sunt foarte bune impotriva golanilor care alearga pe strada, dar complet nefolositoare intr-o situatie de conflict cu combatanti echipati corespunzator pentru un schimb de focuri.

• 2 ani mai târziu...
  • 2 ani mai târziu...
Publicat

Ciudat si confuz! Stiu sigur ca politia USA si Australiana folosesc munitie hollow point (expansiva nu exploziva - dum-dum) pentru a evita ca glontul sa treaca prin "tinta", ricosee (pericol mai redus) etc. Politisti nu au voie sa foloseasca decat hollow point -  in acelasi timp legea spune ca in momentul cand tragi, tragi sa opresti infractorul (nu ai voie sa tragi sa-l ranesti - picior etc deoarece se considera ca poti sa nu nimeresti si pericolul de colateral damage e mare).  Asta inseamna ca si infractorii devin mult mai "ascultatori" cand un politist a scos pistolul din teaca!

• 2 ani mai târziu...
Publicat

In legea 295/2004 este folosit cuvantul expansiv in dreptul munitiei interzise. Conform DEx al limbii romane, expansiv=care isi mareste volumul. In cazul munitiei hollow point  sau soft point,avem de a face cu o modificare a formei,nu cu o marire de volum. Chiar daca dupa lovirea tintei glontul ia forma de ciuperca,volumul final nu se modifica, ci doar forma glontului.

In concluzie,interzicerea folosirii munitiei expansive se adreseaza armelor incadrate la cat.A din lege si anume munitiei explozive,care intr-adevar este interzisa si de legile si cinventiile internationale,la care Romana este parte.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.