Jump to content
POLITISTI.ro
Marius

Cum procedaţi cu şoferii recalcitranţi, cei care vă filmează cu telefonul etc.

Recommended Posts

Cristi

Cel mai bine e sa ii ignori si sa iei masurile legale cu zambetul pe buze. Ii enerveaza si mai tare. Si permisele luate celor care nu respecta dispozitiile politistilor rutieri. Niciodata sa nu va timorati de o camera de luat vederi, le puteti chiar multumi ca va furnizeaza probe suplimentare cu privire la comportamentul de mahala pe care l-au afisat, numai bune sa le vada domnul judecator. Esentialul este sa va pastrati calmul, sa fiti fermi si sa luati masurile legale, sa nu dati inapoi, pentru ca atunci cercopitecii prind curaj. Ii puteti chiar incatusa daca se manifesta agresiv si refuza sa va respecte indicatiile, vin peste voi, se apropie mai mult decat e cazul etc. E o masura perfect legala penteu a-ti putea proteja integritatea fizica si a lua masurile legale in cauza. Ganditi-va ca noi suntem scutul dintre cetatenii onesti si lichele iar daca noi ne lasam timorati, cetatenii de rand ce fac? Va garantez ca o atitudine ferma din partea politistului, in limitele legii, beneficiaza de aprobarea majoritatii oamenilor, fiind in oprobiul doar al lichelelor si clientilor politistilor, un lucru bun de astfel pentru noi.

 • Upvote 9

Share this post


Link to post
Share on other sites
CITADELA

Eu l-as lasa sa ma filmeze si apoi, la sfarsit, l-as ridica ca mijloc de proba.....  :))

 • Upvote 9

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ecou

Art. 61 Actele încheiate de unele organe de constatare

(1) Ori de câte ori există o suspiciune rezonabilă cu privire la săvârșirea unei infracțiuni, sunt obligate să întocmească un proces-verbal despre împrejurările constatate:

a) organele inspecțiilor de stat, ale altor organe de stat, precum și ale autorităților publice, instituțiilor publice sau ale altor persoane juridice de drept public, pentru infracțiunile care constituie încălcări ale dispozițiilor și obligațiilor a căror respectare o controlează, potrivit legii;

b) organele de control și cele de conducere ale autorităților administrației publice, ale altor autorități publice, instituții publice sau ale altor persoane juridice de drept public, pentru infracțiunile săvârșite în legătură cu serviciul de către cei aflați în subordinea ori sub controlul lor;

c) organele de ordine publică și siguranță națională, pentru infracțiunile constatate în timpul exercitării atribuțiilor prevăzute de lege.

(2) Organele prevăzute la alin. (1) au obligația să ia măsuri de conservare a locului săvârșirii infracțiunii și de ridicare sau conservare a mijloacelor materiale de probă. În cazul infracțiunilor flagrante, aceleași organe au dreptul de a face percheziții corporale sau ale vehiculelor, de a-l prinde pe făptuitor și de a-l prezenta de îndată organelor de urmărire penală.

(3) Când făptuitorul sau persoanele prezente la locul constatării au de făcut obiecții ori precizări sau au de dat explicații cu privire la cele consemnate în procesul-verbal, organul de constatare are obligația de a le consemna în procesul-verbal.

(4) Actele încheiate împreună cu mijloacele materiale de probă se înaintează, de îndată, organelor de urmărire penală.

(5) Procesul-verbal încheiat în conformitate cu prevederile alin. (1) constituie act de sesizare a organelor de urmărire penală și nu poate fi supus controlului pe calea contenciosului administrativ.

Ceva de genu' asta...

 • Upvote 6

Share this post


Link to post
Share on other sites
Octavian

Foarte util topicul. Chiar am remarcat ca sunt destui colegi ce nu folosesc acest instrument pe care legea il ofera. 

 

Toti libidinosii, toti cocalarii, nespalatii si toti figurantii, ii vezi ca isi etaleaza aerele si figurile langa echipaj sau ameninta cu tot felul de pile, cunostiinte sau relatii. Sau cazuri in care vin cu telefonul mobil si ti-l baga-n fata, ca sa vorbesti cu cine stie ce sefulet, comandant ori baron local.

Daca nu-l lasi sa coboare din masina si sa vina langa tine la echipaj, eviti situatia in care isi etaleaza pilele si relatiile.

 

Asa ca nu-i lasati sa coboare din masina fratilor! Sa astepte acolo frumos in masina!

 

Foarte bun topicul! Bravo!

 • Upvote 4

Share this post


Link to post
Share on other sites
genessys30

În principiu, și perfect legal de altfel, unor astfel de indivizi este bine să le fie reținut permisul de conducere pentru nerespectarea prevederilor art. 31/A din OUG 195/2002 coroborat cu prevederile art. 183 din HG 1391/2006.

 

Conform art. 183 din HG 1391/2006 - Conducătorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al polițistului rutier, sau după caz, al polițistului de frontieră este obligat să rămână în vehicul, cu mâinile pe volan, iar ceilalți pasageri să nu deschidă portierele, respectând indicațiile polițistului rutier.-

 

Ori, coborârea din autovehicul și ”bobinarea” mașinii poliției, cu telefon sau nu, amenințând sau nu, filmând sau nu, fără ca polițistul să-ți permit asta sau să îți ceară să urci înapoi în mașină iar tu să refuzi, atrage după sine reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile. Conform legislație în vigoare.

 

Așa cum am mai spus, art. 31/A face referire la nerespectarea semnalelor, indicațiilor și DISPOZIȚIILOR polițistului rutier iar DISPOZIȚIA data de polițist, unui conducător auto, este pentru a respecta o prevedere legală, mai exact cea a art. 183 care te cam obligă, conform textului articolului din actul normative respectiv, să o respecți și nu îți cere să-i faci piața. Nerespectarea acestei dispoziții ce te îndreptățește să faci ca polițist? Să aplici legea și să vezi ce se liniștește ”operatorul”.

 

Ca atare...

 

Și da, nu trebuie să te dedai la discuții. Doar strictul necesar. Atât și nimic mai mult.

 

Salut inițiativa moderatorului pentru acest subiect și încurajez și eu toți colegii care au de-a face cu astfel de ”subiecte” să procedeze la reținerea permisului de conducere motivând aceste două articole de lege.

 

Nu este nimic abuziv. Este mai mult decât legal.

 

Eu așa procedez. Ori mergi în mașină în secunda doi ori îți susped dreptul de a conduce 30 de zile.

Vreau să zic că nu apuc să zic asta de trei ori că cel în cauză se conformează lăsându-mă liniștit să scriu.

 • Upvote 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
AdyMo

Bune remarci...din pacate in patria noastra credibilitatea politistului inca este pusa la indoiala de onoratele instante...in fata acestora fiind multe lucruri contestabile si admisibile "conform legii" ... cuvintele derbedeilor avand mai multa convingere decat constatarile noastre....oare printre "investitiile" cu fonduri UE ...nu erau utile si camere de luat vederi atasabile uniformei? Oare ar fi avut avut alte reactii cei care "ne platesc din banii lor"? Sau ar fi crescut prea mult autoritarea in strada....si era deranjant...

Share this post


Link to post
Share on other sites
catalin27smb

Să zicem că polițistul de de la Rutieră are un mijloc legal de a-l determina să înceteze cu ”agasarea”, prin suspendarea dreptului de a conduce autovehicule, dar ceilalți polițiști cum pot proceda?

Și mai este o întrebare esențială! Este sau nu este legală filmarea unei persoane în spațiul public? În Legea 677 scrie că sunt considerate date cu caracter personal imaginile ce surprind o persoană atâta vreme cât acea persoană poate fi identificată ca urmare a vizionării imaginilor. De asemenea, mai scrie și faptul că pentru filmarea în spații publice ai nevoie de autorizare, cu excepția situației în care ești jurnalist și filmezi în îndeplinirea atribuțiunilor de serviciu.

Referitor la persoanele fizice, scrie că nu ai nevoie de nicio autorizație, atâta vreme cât acele imagini la folosești în scop personal și nu le distribui.

Așadar dacă filmezi polițistul și păstrezi filmulețul în telefon să te mai uiți tu din când în când, teoretic este legal, dar dacă îl filmezi, după care încarci filmulețul pe Youtube sau pe Facebook, asta teoretic nu mai este legal.

Eu personal aș opta și pentru o plângere la Autoritatea Națonală pentre Administrarea Datelor cu Caracter Personal, iar aceasta se poate face și online.

Gândiți-vă câte probleme sunt la instalarea unei camere de supraveghe video într-o scară de bloc, pentru descurajarea infracționalității! Că trebuie să-și dea acordul absolut toți locatarii, că sunt date personale etc.și asta în condițiile în care există un scop legitim, dar când e vb de imaginea personală a unor poliiști aceștia de regulă nu mai au dreptul la imagine și nici nu le mai este încălcat dreptul la viață privată!

 • Upvote 8

Share this post


Link to post
Share on other sites
RPG

Fix asa trebuie procedat:

http://www.promotor.ro/masini-noi/accidente/vrei-sa-te-scot-pe-geam-interventia-in-forta-a-politistilor-din-braila.-video-14721911

M-am uitat rapid prin presa, articolul existand pe mai multe site-uri. Pe majoritatea e scris tendentios, fraza "vrei sa te scot pe geam?", fiind scoasa din context, si cuvantul "abuz" e in 3/4 din titluri :))

Totusi, daca va uitati la comentarii, o sa vedeti ca majoritatea celor venite din partea cetatenilor sunt pozitive, laudand interventia ferma.

Si aici ar fi fost utila o camera de filmat atasata la uniforma, sa aiba si Politia varianta "uncut", deoarece pe final se aude un "mars ma..." din partea conducatorului auto(care la momentul de fata sper ca e pieton :)) ).

Felicitari colegilor si sa speram ca nu dau de vreun sef cu mintea odihnita...

PS: Daca vreun moderator considera ca postul asta trebuie sa fie intr-o alta sectiune, il rog sa il mute acolo...

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
catalin27smb

http://www.legal-land.ro/nu-pot-fi-difuzate-fotografii-din-viata-privata-a-unei-persoane-fara-acordul-sau-chiar-daca-aceasta-este-o-figura-publica-si-este-surprinsa-intr-un-loc-public/

Luni, 27 iunie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a decis, definitiv, că nu pot fi difuzate fotografii din viaţa privată a unei persoane, fără acordul său, chiar dacă aceasta este o figură publică şi este surprinsă într-un loc public, anunță judecătorul Cristi Danileț pe blogul său.

Edited by catalin27smb
 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.