Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Folie auto pe geamuri la vehicule din strainatate


Variante

Question

 Exista vre-un text de lege care sa prevada ca, vehiculele aflate in trafic international, atunci cand intra pe teritoriul romaniei sa se adreseze reg auto roman pentru o asa zisa omologare a foliilor existente pe geamurile vehiculului respectiv ? Folii care au fost aplicate in tara de origine a vehiculului si aici nu vb de posesorii romani de vehicule inmatriculate in Bulgaria. Vorbesc de cetatenii romani care au rezidenta si domiciliaza legal in strainatate si sunt proprietari in certificatul vehiculului unde este mentionata si adresa posesorului autovehiculului din tara respectiva. Ma indoiesc de acest aspect, ar constitui un abuz din partea statului roman si un mod de-a face bani pe seama turistilor insa solicit un raspuns oficial.

Daca da, daca exista un asemenea text de lege, atunci care este termenul legal in care trebuie sa te adresezi Reg Auto Roman si sa soliciti sa-ti omologheze foliile existente pe vehicul ?

Constituie un abuz al politistului rutier in cazul in care esti sanctionat pentru lipsa acelui timbru de omologare eliberat de catre RAR ? Si aici ma refer la faptul ca, vehiculul respectiv nu are de ce sa se supuna legislatiei interne din Ro, deoarece, este inmatriculat intr-un alt stat iar eu in calitate de proprietar, am rezidenta in acel stat astfel ca, atunci cand merg in ro, ma aflu in trafic international.  Rog raspunsuri oficiale, nu doar pareri. Articole din legislatie.  Va Multumesc !


Tin sa precizez faptul ca, transparenta geamurilor in ansamblu geam folie indeplineste conditiile impuse de catre legislatia europeana, insemnand ca, transparenta geamurilor este mai mare de 70% . Doresc sa stiu doar ce penalitati risca un sofer al carui vehicul nu are omologate foliile auto cu o transparenta legala de catre RAR.

Link to comment
Share on other sites

23 answers to this question

Recommended Posts

  • 1
  • Moderator

Dacă nu-ţi convin răspunsurile şi atitudinea membrilor, singura opţiune e să nu mai accesezi site-ul. Mergi şi plăteşti un avocat care să-ţi ofere consiliere. Aici nu e nimeni obligat să-ţi răspundă şi mai ales să-ţi facă pe plac. Te sfătuiesc să-ţi temperezi pretenţiile şi ifosele de cetăţean plin de drepturi, pentru că aici nu suntem la serviciu şi nici nu avem absolut nicio obligaţie faţă de voi. Dacă nu reuşeşti să înţelegi, nu-i nicio problemă, îţi putem bloca foarte uşor accesul.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Care e "tara de origine"?

Ce scrie pe certificatul de omologare al foliei?

De unde stii ca gradul de transparenta depaseste 70%?

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator
On 27.07.2015 at 2:26, Variante a scris:

Exista vre-un text de lege care sa prevada ca, vehiculele aflate in trafic international, atunci cand intra pe teritoriul romaniei sa se adreseze reg auto roman pentru o asa zisa omologare a foliilor existente pe geamurile vehiculului respectiv ? Folii care au fost aplicate in tara de origine a vehiculului si aici nu vb de posesorii romani de vehicule inmatriculate in Bulgaria.

Pe timpul şederii în România ori a tranzitării teritoriului acestui stat, străinii sunt obligaţi să respecte legislaţia română. Exact la fel cum şi cetăţenii români sunt obligaţi să respecte legislaţia altor state în care călătoresc ori le tranzitează. Nu e nimic nou, e o chestiune elementară de drept internaţional.
Prevederile legislaţiei rutiere din România se aplică corespunzător şi în mod nediscriminatoriu tuturor persoanelor, indiferent dacă sunt cetăţeni români sau străini.

On 27.07.2015 at 2:26, Variante a scris:

Vorbesc de cetatenii romani care au rezidenta si domiciliaza legal in strainatate si sunt proprietari in certificatul vehiculului unde este mentionata si adresa posesorului autovehiculului din tara respectiva. Ma indoiesc de acest aspect, ar constitui un abuz din partea statului roman si un mod de-a face bani pe seama turistilor insa solicit un raspuns oficial.

Chiar dacă te dezamăgesc şi cu siguranţă nu îţi convine, eu te informez că cetăţenii români care au rezidenţă şi domiciliază legal în străinătate NU sunt mai speciali, trebuie şi ei să respecte legislaţia la fel cm o respectă toţi cetăţenii. Faptul că o parte dintre aceşti cetăţeni se consideră mai deosebiţi ori cu mai multe drepturi, nu are absolut nicio legătură cu realitatea, e doar o dovadă a infatuării şi a lipsei de educaţie.

On 27.07.2015 at 2:26, Variante a scris:

Constituie un abuz al politistului rutier in cazul in care esti sanctionat pentru lipsa acelui timbru de omologare eliberat de catre RAR ? Si aici ma refer la faptul ca, vehiculul respectiv nu are de ce sa se supuna legislatiei interne din Ro, deoarece, este inmatriculat intr-un alt stat iar eu in calitate de proprietar, am rezidenta in acel stat astfel ca, atunci cand merg in ro, ma aflu in trafic international.  Rog raspunsuri oficiale, nu doar pareri. Articole din legislatie.  Va Multumesc !

Pentru răspunsuri oficiale trebuie să te adresezi instituţiilor române tot pe cale oficială, cu sesizări scrise, asumate şi semnate. Aici primeşti doar răspunsuri de la poliţişti.
Nu este niciun abuz, aşa cum am precizat şi mai sus, stimabilul cetăţean european plin de drepturi, chiar dacă trăieşte cu o falsă impresie, nu este absolut deloc mai deosebit şi nici mai special, trebuie să respecte legislaţia românească atât timp cât se află pe teritoriul României.
În plus, faptul că un cetăţean indiferent de statutul său, primeşte o sancţiune contravenţională de la poliţie, NU întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, aşa cum este prevăzută în legislaţia penală, pentru că respectivul cetăţean are dreptul şi posibilitatea legală să conteste măsura respectivă în justiţie. Accesul la justiţie e gratuit şi garantat în România prin legea fundamentală.
Nu mai intru în detalii pe acest subiect cu "abuzul" pentru că sunt aspecte mai tehnice / mai profunde, care cu siguranţă exced nivelului tău de cunoaştere şi ar fi doar o pierdere inutilă de timp.

On 27.07.2015 at 2:26, Variante a scris:

Doresc sa stiu doar ce penalitati risca un sofer al carui vehicul nu are omologate foliile auto cu o transparenta legala de catre RAR.

Studiază Codul Rutier în care vei găsi precizat foarte clar:

Art.112.
l) autovehiculul sau tramvaiul are aplicate pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale afişe sau reclame publicitare, folii neomologate şi/sau nemarcate corespunzător ori accesorii care restrâng sau estompează vizibilitatea în timpul mersului, atât din interior, cât şi din exterior;

Pentru această faptă legea prevede o sancţiune contravenţională cu amendă şi reţinerea certificatului de înmatriculare până la remedierea deficienţelor şi intrarea în legalitate.

În plus, dacă căutai pe forum discuţii similare despre folia auto aplicată pe geamuri găseai deja aceste informaţii. 

Exemple:

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Multumesc pt raspunsuri. Pt Cezar1. Tara de origine este Marea Britanie, iar in legislatia din Regatul Unit, nu este prevazut nici-un text de lege in care foliile aplicate sa necesite timbre de omologare. Singura conditie asa cum este prevazuta si de celelalte state membre UE, transparenta sa fie mai mare de 70%. Stiu ca transparenta este in conditiile admise deoarece, a fost verificata de catre specialisti.

 


Pt Marius ! Tin sa-ti multumesc pt parerile tale insa tin sa te contrazic. Si anume. Nu ma cred mai cu motz. am solicitat raspunsuri oficiale . Art de lege privind vehiculele aflate in trafic international. Nu am primit nici un raspuns oficial. De ce tin sa te contrazic Marius ? Pt ca, consideri ca incerci sa duci lumea in eroare. Si anume: Tu cand pleci cu masina in concediu in Spania sa zicem, unde este mentionat ca, trebuie sa te supui omologarilor din tarile de transit, si anume, Ungaria, (Slovenia) Austria, Germania, Franta si in final Spania ? Tu ai datoria de-a respecta gradul de transparenta nicidecum sa te adresezi Reg Auto din tarile respective. Corect ?

 

Atunci eu de ce ar trebui sa ma adresez RAR-ului ? Nu inseamna asta ca este o discriminare si un mod abuziv de-a face bani ? Din moment ce, tranzitezi jumatate de Europa pana in Ro, si nimeni nu te sanctioneaza pt lipsa unei omologari de catre Statul respectiv. Corect ? Atunci de ce Romania este mai cu motz sau agentii romani mai cocosi ? Nu incerc sa jignesc, insa mi se pare ca aberezi .

 

Sunt deacord cu tine Marius, sa respecti legislatia tarii in care te afli , insa, ce grad de pericol poate prezenta o folie de 70% sa spunem, insa care nu are timbrul de omologare eliberat de catre Reg Auto Roman pt ca, vehiculul respectiv este inmatriculat in alta tara ? Multumesc !

  • Upvote 1
  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

Eu NU am scris niciunde că trebuie să te adresezi RAR-ului. Asta e doar o obsesie a ta peste care nu reuşeşti să treci şi e clar că ai o fixaţie cu chestia asta. În plus, reţine că eu nu dezinformez absolut deloc.

Tu trebuie să cunoşti şi să respecţi legislaţia tării în care te afli. Chiar dacă nu îţi convine şi nu recunoşti asta, dovedeşti cu fiecare rând pe care îl scrii aici că te consideri mai special şi mai cu moţ, că ai mai multe drepturi când conduci o maşină înmatriculată în străinătate şi ai impresia că nu eşti obligat să respecţi legea aşa cum sunt obligaţi să o respecte cetăţenii români.

Te asigur că nu este deloc aşa cu crezi tu.  Oricum nu mă aştept să înţelegi prea multe, din moment ce tu aştepţi "răspunsuri oficiale" pe forum. E o vorbă care spune că atunci când nu ai capacitatea să înţelegi, nici nu ai cum să realizezi chestia asta şi e greu doar pentru ceilalţi.

Îţi doresc succes!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Marius, nu sunt cu motz, si respect legea, tocmai de aceia ma si informez, insa asa cum am mentionat ceva mai sus, nu am gasit nici un text de lege care sa prevada ca vehiculele aflate in trafic international sa se supuna omologarilor eliberate de RAR. omologarile RAR din pct meu de vedere sunt strict interne.Daca ar trebui sa se supuna Rar-ului, atunci ar sta politistii cu limba scoasa la 50m de pct de trecere frontiera si ar amenda tot ce intra in tara. Daca gresesc, te rog sa ma luminezi tu.

 

  Permite-mi sa-ti adresez o intrebare ..Tu daca treci frontiera in Bulgaria sau in Ungaria etc,cu masina inscrisa in Ro,  crezi ca, vei fi amendat ca nu ai omologare la diverse parti ale caroseriei eliberate de catre unguri sau bulgari ? Nu cred Marius . Asa ca, nici politistii romanii nu pot sa isi faca de cap.  Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus ..   Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem .  Insa eram curios daca exista si un asemenea art destinat special pe aceasta tema. Neexistand ceva concret, inseamna ca, o astfel de sanctiune este abuziva fara dor si poate drept pentru care nu as ezita sa intentez proces impotriva celui care nu stie sa faca diferenta intr-e un vehicul inmatriculat in Ro si unul aflat in trafic international.   Cu respect !

  • Downvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Pe parbriz si geamuril;e laterale fata nu se aplica in nici o tara pe care o cunosc (nici in Canada, Mexic sau State, alaturi de toate statele europene parte din conventia de la Geneva}, folie care obstructioneaza vizibilitatea.
Geamurile vin din fabrica deja cu o transparenta micsorata.

 

Ceea ce stii tu cu 70% se aplica parca dupa cate imi mai aduc aminte, pentru vehicule cu anul de fabricatie 1985 sau mai vechi.
Din 1985 se aplica 75%.

 

Politia verifica si se vede daca pe parbriz si geamurile laterale sunt aplicate folii.
In UK nu te lasa sa mai pleci cu vehiculul de acolo pana nu cojesti folia. Diferenta este ca in UK ti se masoara pe loc transparenta, polita de acolo are in dotare aparate omologate care pot face lucrul asta.

 

Te-am intrebat o chestie pe care o eviti:
DE UNDE STII CA GEAMUL TAU ARE O TRANSPARENTA DE 70%???
Cine ti-a spus asta?

 

Si o precizare, sper sa te lumineze.
Politia Romana nu actioneaza dupa ureche.
Sunt proceduri.
In acelasi mod

 


In acelasi mod, RAR nu actioneaza dupa ureche.
OMOLOGAREA RAR este valabila in toata Europa.
Romaniei i-a fost atribuit un numar de omologare recunoscut universal, E19.
Tot ce vezi tu cu E19 este omologat in Romania si recunoscut in toata Europa.

 

Daca circuli cu parbriz vopsit in negru si cu omologare RAR in UK ramai si fara talon si fara masina.

 

Revenim la problema ta.
Ai o masina, la care ai aplicat folie si tu vrei ca politistii romani sa te creaza ca asa poti circula legal cu ea in toata Europa (UK inclus)
Ghinion, te inseli.

 

Parerea mea, scoate foliile

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

Vă chinuiţi în zadar să-i explicaţi. Nu are capacitatea să înţeleagă. Nu poate.

El o tot dă înainte cu prevederi legale separate pentru "traficul internaţional", deşi i s-a spus cât se poate de clar că nu există diferenţieri de acest gen, tocmai pentru că maşinile înmatriculate în alte state ce circulă pe teritoriul României trebuie să respecte prevederile legii româneşti. El ar vrea o prevedere separată, pentru că el trăieşte cu impresia că ar fi mai cu moţ. Atât poate el. 

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Am citit postarea lui de ieri, de pe alt forum :))

Va salut pe toti ! Numele meu nu cred ca e relevant pt inceput. Am 40 de ani si sunt cetatean Roman cu rezidenta in Marea Britanie unde sunt plecat de 18ani iar din cand in cand merg cu masina acasa in Ro . Va scriu din motivul ca,am avut o experienta destul de neplacuta cu doi agenti rutieri si sunt dezamagit si scarbit de abuzurile poliei romane si a justitiei din Romania care creiaza un scut de protectie in jurul acestor doi agenti rutieri pt a nu fi demisi din politie, iar poate ca, cu ajutorul dv vom reusi sa tragem un semnal de alarma prin care sa iasa adevarul la iveala iar cei care comit astfel de abuzuri sa plateasca pentru ele. Voi incerca sa fiu cat mai scurt posibil in explicatii insa ma indoiesc ca ma voi putea exprima doar in cateva cuvinte. Sper sa aveti rabdarea si bunavointa de a-mi citi toate randurile. Va Multumesc !

 

Cand am ajuns in dreptul intersectiei cu DJ209D am observat in intuneric pe partea opusa a directiei mele de mers un echipaj al politiei rutiere care statea pitit la panda orientat cu fata catre directia de mers Suceava, directie din care veneam eu . Ulterior am fost urmarit de catre acest echipaj rutier, fara ca eu sa gresesc cu absolut nimic presupun ca pentru simplul fapt ca detin o masina inmatriculata in Anglia si am fost considerat o victima usoara . E bine cunoscuta atractia agentilor pt masinile din alte judete si cele cu nr straine.

 

Enervati de replicile mele si constienti ca, comit un abuz deoarece este interzisa oprirea vehiculelor in apropiere de curbe si in locuri cu vizibilitate redusa, deasemeni enervati ca am indraznit sa le solicit sa-mi prezinte un ordin de serviciu si de-a se legitima, refuzand acest aspect fiind avertizati ca, comit un abuz deoarece legea nu le permite sa opreasca masini in trafic fara a, avea un motiv, au trecut la acuzatii mincinoase . M-ai exact : 

Postul e prea mare sa-l postez aici, dar inca nu stiu daca e de ras sau plans. 

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Astora din strainatate le-ar trebui legi speciale, piste speciale, ca pentru biciclete.

Habar n-are de regulamentul din Romania, dar stie el cand se comit abuzuri.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Salut,

Am si eu nevoie de parerea voastra sau concret de confirmare.

Posed urmatoarea masina: https://en.wikipedia.org/wiki/Citro%C3%ABn_Berlingo_%C3%A9lectrique#/media/File:Berlingo.jpg

Masina are dubita, de marfa, cu doua locuri insa partea din spate a dubitei are geamuri. cate doua pe laterale si doua pe usile din spate.

Dubita in spate nu are bancheta si nici usi laterale. Deci nu a fost niciodata turism ci totdeauna a fost autoutilitara insa se pare ca prin Occident au existat astfel de masini pentru a se vedea in dubita.

 

Vreau sa pun folie pe geamurile din spate. Este necesara o autorizatie avand in vedere ca masina este autoutilitara?

Logic ma gândesc ca nu. Daca masina nu avea geamuri si avea tabla, atunci nu vad de ce ar fi o problema in a ii pune folie.

Si daca folie nu ii pot pune fara autorizatie...ii pon pune AUTOCOLANT pe geamuri direct si o fac "de tabla" ?

 

Astept raspunsurile voastra, la obiect conform legii si de asemenea, parerile voastre. Ce ati considera când m-ati opri in trafic.

 

P.S. Nu pun folie ca sa fiu smecher, ci pentru a evita spargerile din duba când las cutii goale in ea. Multumesc.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Putin mai sus pe aceasta pagina @Marius a postat si raspuns la o intrebare similara. Alternativ, te rog sa folosesti functia de cautare, disponibila in coltul din dreapta sus.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0

5166 , multumesc de intentie dar nu iti inteleg atitudinea si nici interpretarea de mai sus.
Plus ca mai sus nu este o situatie similara. Acolo din ce inteleg e vorba de un turism.
Eu am o autoutilitare care in mod normal era din tabla toata.

Vreau un raspuns concret daca tot suntem aici sa primim un ajutor.

Si daca legea spune ca orice geam acoperit cu folie necesita autorizatie, nu inseamna ca ea lege e prost gandita?

Si inca ceva. Voi, agentii de rutiera, cum ati reactiona daca ati intalni o masina ca cea din link-ul de mai sus cu folie "chioara" neomologata?

 

 

  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Art.112. – (1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se retine de catre politia rutiera în urmatoarele cazuri:

l) autovehiculul sau tramvaiul are aplicate pe parbriz, luneta sau geamurile laterale afise sau reclame publicitare, folii neomologate si/sau nemarcate corespunzator ori accesorii care restrâng sau estompeaza vizibilitatea în timpul mersului, atât din interior, cât si din exterior;

 

Turismul, nu e vehicul, e un sector al economiei. Legea se refera la "autovehicule". Si autoutilitara tot autovehicul este. Tu ai permis?
Daca vrei sa modifici ceva, mergi la RAR, e simplu, intreaba acolo si ai scapat de problema. In cel mai bun caz o sa ti se recomande locul in care ti se poate monta folia omologata si esti in regula, daca n-o faci, ai sanse sa fi oprit, amendat si sa ti se retina si talonul, dupa care urmeaza alte drumuri care implicit o sa te redirectioneze si pe unde ti-am recomandat eu mai sus. E asa de greu sa fim legali?

Edited by Cezar
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Da multumesc. Am inteles de prima data ce spune legea si oricum stiam ca am nevoie de autorizatie. 

Intrebarea era mai mult...neoficiala, ca pe forum. Tu, agentul constatator, imi dai amenda sau realizezi logic ca eu conduc o masina care in mod normal trebuie sa aibe carosieria din tabla si nu cu geamuri?

Incercati sa realizati ca astfel de masini in Romania sunt poate o suta si este un caz special, neprevazut concret in lege. 

Si da, e greu sa fim legali. Ma costa 450 de lei sa pun folie autorizata pe masina. Asa, cu 50 de lei imi pun eu folie in fata portii. Unii lucram o saptamana pentru 400 de lei. 

Va rog sa nu mai raspundeti inca odata cu articolul din lege. Raspundeti daca vreti sa dati un sfat prietenesc asa cum dau si altii pe forumuri. Daca va dati aere, mai bine nu.

Numai bine.

 

 

 

  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

Probabil că nu realizezi ce întrebare pui.

Tu întrebi aici cum va judeca un politist care te opreste în trafic, dacă constată că nu esti în regulă.

Uite un răspuns pe măsură:

Unii te vor întelege, altii nu. Multumit?

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Torro, nu te supara ca iti spun dar daca tu astepti un "sfat prietenesc" de la niste politisti, care sa fie in contradictie cu legile in vigoare (fie acel sfat si pe un forum) nu cred ca ai intrat unde trebuie.

In al doilea rand faptul ca tu consideri ca legea e prost facuta este dreptul tau (poate despre anumite legi si noi credem acelasi lucru, nu neaparat si in cazul de fata) dar topicul pe care l-ai deschis nu era despre cum sunt facute legile. 

Daca tu consideri ca raspunsurile pe care ti le dam aici nu sunt satisfacatoare atunci ia cea mai buna masura dupa judecata ta.

Ca oricare dintre noi sa iti spuna ce vei pati cand/daca te va opri un coleg in trafic ar insemna sa ghicim cum va evalua acel coleg situatia la momentul respectiv in timp si cate din argumentele date de tine vor fi crezute.

In rest, asa cum ai zis si tu, numai bine!

Link to comment
Share on other sites

  • 0

E, acum am primit doua raspunsuri multumitoare si la obiect.

Aveti dreptate, daca am argumentele bune la mine si agentul nu e suparat pe mine, ma intelege si ma lasa. Dar daca nu, aplica legea, asa cum este ea si va trebuii sa contest si sa merg mai departe.

In fine, voiam parerea voastra si voiam sa sa stiu daca existe si cale amiabila...chiar si cu voi cei care ati cititi deja situatia si aveti timp sa o ganditi la rece si sa intelegeti situatia.

Multumesc pentru ca m-ati suportat

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Cand ai marfa,

Pui perdele
Iti prinzi bucati de plexiglass de marimea geamului cu ventuze

Si scapi de probleme ieftin si fara riscul amenzii si alergaturii.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Salutare !

Am cumpărat un autoturism adus din Italia ce avea deja aplicate pe geamurile din spate şi pe lunetă folie neagră.

Autoturismul arată aşa: https://i.ytimg.com/vi/maQubbcixpY/maxresdefault.jpg

Am trecut de RAR iar acum maşina circulă cu numere de înmatriculare româneşti.

Am sunat la un post de poliţie "orăşenesc" şi mi s-a spus că dacă nu e montată pe geamurile din faţă sau parbriz e ok iar pentru a fi convins total am sunat şi la judeţeană la rutieră. Cei din urmă au zis că am nevoie de acte indiferent unde e montată folia sau dacă am trecut sau nu de RAR.

Până la urmă ce e de făcut ?

Mulţumesc anticipat !

 

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Salut,

Am si eu o intrebare, stiu c-a fost pusa de mai multe ori insa n-am gasit un raspuns pana acum la cazul de fata si cu noile update-uri in materie de Folii montate in alta tara.

Locuiesc in UK unde lucrez ca inginer, iar pe perioada pandemiei pot lucra de acasa, asa ca am decis sa vin in Romania pe o perioada de 2 luni pentru a-mi vizita si familia si eventuale mici vacante. Problema este urmatoarea, am geamuri fumurii aplicate in UK pe Lateral Spate si Luneta, mentionez ca pe Lateral Fata si Parbriz nu este aplicata nicio folie. Stiu ca legea presupune ca pe campul vizual direct al soferului transparenta sa nu fie mai mica de 70% pe Lateral Fata si Luneta, iar 75% pe Parbriz. Insa de asemenea stiu ca Luneta este eliminata din campul vizual direct daca masina are oglizinzi retrovizoare exterioare, cum este si in cazul meu.

Acum intrebarile:

1.Se poate cere in continuare omologarea pentru Lateral Spate si Luneta? Stiu c-a fost o recomandare de la RAR cum ca ar trebui doar urmarit sa fie aplicat corect fara imperfectiuni, daca nu este in campul vizual, necontand transparenta. Stiu ca omologarea RAR certifica transparenta unei folii, pentru a fi usor de verificat de catre agentul rutier fara dispozitiv special.

link articol: https://www.auto-bild.ro/stiri/folii-geamuri-masini-rar-167091.html

"Geamurile aflate în câmpul de vizibilitate principal al conducătorului auto trebuie să asigure o transparenţă de cel puţin 70%. Câmpul de vizibilitate principal al vehiculului este format din parbriz, geamurile laterale faţă şi luneta. În cazul în care vehiculul este dotat şi cu oglindă laterală dreapta, luneta nu mai face parte din câmpul de vizibilitate principal. Pentru geamurile care nu fac parte din câmpul de vizibilitate principal nu există impusă o limită a gradului minim de transparență, însă dacă acestea au o transparență modificată față de cea stabilită prin marcajul inițial de omologare, se urmărește ca stratul aplicat ulterior să fie uniform și să nu creeze distorsiuni."

2.Daca sunt totusi in tranzit se aplica chestia cu omologarea? Inteleg situatia cu inmatricularea, unde da, ar trebui probabil omologate toate geamurile.

3.Ca agenti rutieri ati aplica amenda pentru folii neomologate pe spate si luneta, pe o masina cu numere de UK?

Edited by CStanciu
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Am vazut acum un video despre faruri/geamuri mătuite, care sunt ilegale in romania dar masina este inmatriculata in alta tara unde sunt legale(in titlu am zis UK dar in general orice alta tara fara talon de hartie sau in care ai doar actul de proprietate masina fiind bun propriu).

Multi zic ca nu au voie sa iti retina numerele, si chiar daca o fac, rezolva ei acasa pe motivul "mi-am pierdut cartea masinii" sau chiar cu permisul auto.

Prin ce metoda se pedepsesc contraventiile de felul asta? 


 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

Prevederile legislaţiei rutiere din România se aplică corespunzător şi în mod nediscriminatoriu tuturor persoanelor, indiferent dacă sunt cetăţeni români sau străini.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.