Jump to content
POLITISTI.ro

Diferente de dimensiuni anvelope intre talon si masina

Postare recomandată

Publicat

Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca este permis sa se circule cu anvelope de 185/60 r14 (toate rotile) daca in talon este trecuta dimensiunea 185/65 r14. Se poate retine talonul la vreun control ? Va multumesc.

• Membru
Publicat

Se va retine certificatul de inmatriculare. Anvelopele 185/60/14 sunt mai joase, avand o circumferinta mai mica, fapt care duce la o eroare de vitezometru si la posibile deficiente de rulare.

Verifica la RAR daca pe autoturismul tau a fost omologata dimensiunea de anvelopa pe care vrei sa o pui.

• 1 an mai târziu...
Publicat

Buna ziua, am cumparat o masina care are trecute in CI urmatoarele marimi pentru roti: 205/55/R16 si 225/45/R17. Momentan rotile din fata sunt 225/45/R17, iar cele din spate 235/45/R17. In cazul unui control, imi poate fi retinut talonul (si care este sanctiunea pentru acest lucru) pentru diferenta de marime de pe partea din spate? Totodata, pot fi adaugate marimi noi in CI, pentru a evita eventuale probleme? Precizez ca am cumparat masina cu cauciucurile precizate. Multumesc anticipat!

Publicat (modificat)

Vezi că dimensiunea 235/45R17 nu e compatibilă cu celelalte. Nu cred că RAR va accepta să ți-o treacă în carte. Eu zic să scapi de cele de pe spate. Acum ai roțile din spate mai mari în diametru decît cele din față, ceea ce nu e în regulă nici din punct de vedere tehnic, nu doar legal. Lățimea ca lățimea, dar diametrul e problema.

Modificat de VladSoare
  • 1 an mai târziu...
Publicat

Buna ziua,

In CIV am mentionate mai multe dimensiuni de anvelope de 16 si de 17.
Sa presupunem ca din diverse motive obiective circul pe fata cu un tip si pe spate de alt tip, ambele trecute in carte.
Scenariu ipotetic:
Le-am rupt pe cele de 17 fata intr-un crater.
Pana cand imi vin alte gume si se indreapta jantele decid sa imi pun cele de iarna de 16 pe axa fata ca sa pot circula avand anvelope identice pe aceeasi axa.
Ajung astfel cu 16 pe rotile fata, 17 pe spate, ambele omologate in CIV, iar in talon nu am trecuta vreo mentiune cu privire la anvelope.

Pot avea probleme cu un control ad-hoc? Sau e la latitudinea politistului de serviciu amenda.
Exista o portita in lege care sa ii permita aplicarea amenzii?
La o statie ITP mi-au spus ca imi accepta deoarece sunt trecute in carte.

Dar in teren socoteala poate fi diferita.
Dvs. cum aplicati legea?

Aceeasi intrebare ramane pt masinile care vin din fabrica cu gume mai late pe spate, ambele variante trecute in CIV in dreptul rubricii corespunzatoare axei pentru care vin montate.

Multumesc!

• 2 ani mai târziu...
Publicat

Salut,

Dupa indelungi cautati pe forumuri si tot felul de site-uri, aleg sa postez aici nelamurirea mea (am cautat si aici pe forum, dar nu am gasit ceva concret)

1. Detin auto VW Bora, 2005, 1.9 tdi. In carte sunt trecute 2 seturi de anvelope: 195/65 r15 care sunt echipate acum pe masina cu anvelope de iarna; apoi mai am 205/55 r16. Nu am jante si nici cauciucuri pt. dimensiunea de 16, vreau sa cumpar, oem (dar cu greu am gasit pe la dezmembrari) sau aftermarket (bbs, aez, borbet etc). Legea spune ca nu poti monta anvelope mai mari decat cele trecute in carte. Eu vreau sa cumpar jante pe 16, pe care o sa fie exact 205/55, doar ca jantele o sa fie aftermarket. Adica vreau sa respect dimensiunile din carte, dar...mi s-a zis de la un service ca jantele aftermarket nu sunt omologate si daca ma opreste politia, mi se ia talonul, chiar daca dimensiunile echipate coincid cu cele din carte. Deci pana la urma daca iau jante aftermarket omologate si de la distribuitori consacrati/legali, o sa am vreo problema? Trebuie mers si la RAR pt alta omologare desi eu respect dimensiunile din carte?

2. Eleron portbagaj e legal? Pe forumuri lumea zice ca da...atata timp cat e montat si nu se depaseste cadrul caroseriei.

3. Tips-urile pentru evacuare sunt legale? Fara schimbat toba, fara sunet, fara nicio modificare a evacuarii in sine, ci efectiv un tips acolo unde iese teava de la toba prin/pe sub bara spate. Repet aici: nu se modifica evacuarea in niciun fel, traseul sau alte chestii ca sa se auda sau mai stiu eu ce.

4. Cat procentaj din suprafata masinii poate fi de alta culoare, fara sa fie nevoie de reomologare RAR? De ex. sunt multe masini care au plafonul negru si nu e mentionat nicaieri in carte/talon.

In cazul celor 4, ma intereseaza daca modificarile facute (intr-un service omologat RAR) trebuiesc omologate RAR. Sunt mai mult curios, pt. ca din cate stiu eu, nu e legal sa faci modificarile astea, si orice faci la masina trebuie sa omologhezi RAR. Altii zic ca legea nu e foarte clara in sensul asta deci...

Multumesc anticipat.

• Moderator
Publicat

Cei mai în masura sa iti răspundă sunt cei de la RAR.

1.Daca repsecti dimensiunile jantelor si ale anvelopelor, din carte, nu ar trebui sa ai probleme.

2.da

3.da

4.stiam ca min 50% trebuie sa fie culoarea principala (trecuta în certificat)

Publicat (modificat)

Salutare,

M-am interesat la RAR.

Pt jante nu trebuie nicio omologare atata timp cat respecti marimile din carte, rotile nu depasesc linia caroseriei (nu ies in afara aripilor)

2. Eleronul trebuie omologat. Nu ai nevoie de omologare doar daca masina in cauza a avut eleron echipat pe alta versiune/motorizare.

3. Da, e legal, nu trebuie omologat. Din nou, nu trebuie sa depaseasca linia caroseriei, sa nu fie prea mult iesit in afara.

4. Undeva la 30 - 40%. Se poate face plafonul de alta culoare + oglinzile (pe exterior) si eventual capota.

Modificat de Marius
Nu mai cita postarea anterioară pentru că e inutil și interzis de regulament.
  • 3 ani mai târziu...
Publicat

Buna ziua,

Am un BMW 320 2004, producatorul recomanda anvelope cu dimensiuni 205/55R16. In carte la mentiuni scrie asa:

Anv. optionale fata:225/40zr18/8jx18
Anv. optionale spate:255/35zR18./8.5JX18
205/50 R17 93W ; 205/55 R16 91V
225/50 R16 92W; 225/45 R17 91W

Momentan pe masina am anvelope de vara pe fata cele de 225 si spate 255, R18

Intrebarea mea este, pot pune anvelope 205/55R16 m+s si fata, daca in carte apar doar la anvelope spate?  

Multumesc.

• Moderator
Publicat

@Marco27, verifică ce este scris în certificatul de înmatriculare. Când te oprește și te verifică, polițistul nu îți solicită Cartea de Identitate a Vehiculului - CIV, îți va solicita să-i prezinți certificatul de înmatriculare.

Publicat

@Marius
Astazi am fost sa o inmatriculez si am predat certificatul. Pe certificatul vechiului proprietar nu scria nimic la observatii. Pe alta masina am vazut ca pe certificat scrie acelasi lucru ca mentiunile din carte. 
"Anvelopele optionale" sunt in plus pe langa ceea ce recomanda producatorul sau dimensiunile obligatorii pe care ai voie sa le folosesti? 

• Moderator
Publicat

Dacă se eliberează un nou certificat de înmatriculare, iar în CIV sunt trecute și anvelopele opționale, cu siguranță acestea vor fi consemnate la rubrica Observații și în noul certificat de înmatriculare.

4 minute în urmă, Marco27 a scris:

Anvelopele optionale" sunt in plus pe langa ceea ce recomanda producatorul sau dimensiunile obligatorii pe care ai voie sa le folosesti? 

La întrebarea asta inginerii de la RAR îți pot răspunde.

Publicat

Am inteles. Deci daca nu scrie clar anvelope fata 205/55 R16 in certificatul de inmatriculare, doar pe spate aceste dimensiuni, doar cu cele de 225/40zr18/8jx18 pot merge? 

Publicat

In certificat se trece exact cum este trecut in CIV. Daca in CIV sunt mentionate mai multe dimensiuni, asa vor fi si in certificat. 👍

Publicat

Am inteles acest lucru, dar intreb, pot pune anvelope 205/55 R16 M+S, daca in certificat scrie:

Anv. optionale fata:225/40zr18/8jx18
Anv. optionale spate:255/35zR18./8.5JX18
205/50 R17 93W ; 205/55 R16 91V
225/50 R16 92W; 225/45 R17 91W

Primele doua randuri, anv optionale, sunt un lucru, si celelalte dimensiuni se aplica la ambele anvelope, si fata si spate? 

• 1 an mai târziu...
Publicat

Buna seara Am și eu o întrebare dacă in talon am 195/55/16 și pe stiloul mașini am o serie de alte mărimi cu ar fi 205/45/17 e vreo problema

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.