Jump to content
POLITISTI.ro

Furt de pe proprietate privata

Postare recomandată

Publicat

Buna ziua.

Vin si eu cu o intrebare la Dumneavoastra. Locuiesc in Drobeta Turnu Severin si am un teren la 2-3km de oras, nu foarte departe de un sat predominant de tigani. Proprietatea initial era asigurata decat cu gard de imprejmuire si mi-au fost furate diverse chestii din garaj si de pe langa. Cand m-am dus la politie mi s-a spus ca daca depun plangere iau eu amenda ca nu mi-am asigurat paza terenului. Bun, am zis ok, ce-i drept era cam subtire treaba si am decis sa cumpar doi caini. Am luat un maidanez si un ciobanesc caucazian care sunt inca micuti. Dupa ce am luat cainii hotii au spart gardul si au tarat afara un motor prin gaura din gard, cainii i-au lovit si s-au speriat fiind mici. M-am dus iar la politie si mi s-a spus iar pe un ton foarte ridicat ca nu se poate face nimic. Nici macar nu s-a deranjat sa vina la fata locului sau sa faca ceva, orice. Mi-au sugerat sa-mi iau paznic... Zilele astea m-am trezit ca mi-au otravit unu' dintre caini, celalalt fiind in garaj nu au reusit. Acum ce e de facut? Ce sa fac sa ma ajute si pe mine politia cumva? Sau ce sugerati ca sa-i indepartez pe hoti? 

• Moderator
Publicat

Îţi sugerez să respecţi legea.

În primul rând trebuie să depui o plângere, pentru ca poliţia să poată face ceva.

În al doilea rând trebuie să începi să respecţi legea, respectiv Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor. Aceea lege obligă proprietarii să ia măsurile necesare pentru a-şi asigura paza bunurilor. Gard mai înalt, camere de supraveghere, sisteme de alarmă, firme de pază, etc, etc în funcţie de caz. Nu poţi lăsa bunurile în câmp deschis împrejmuite cu un gărduleţ şi să te miri sau să te scandalizezi dacă nu le mai găseşti. Practic i-ai invitat pe bronzaţi. Făcând acest lucru, nu ai respectat legea de care aminteam mai sus, deci contravenţia ai comis-o şi nu e nimic anormal în ce ţi-au spus acei poliţişti. Este la fel ca şi în cazul în care îţi ia foc casa, suni la pompieri, ăia vin şi sting focul, după care te sancţionează contravenţional pentru că nu ai luat toate măsurile prevăzute de lege pentru prevenirea incendiilor.

Publicat

Nu ma intelegeti gresit, gardu' nu e de jucarie, are peste doi metri inaltime si e facut pe stalpi de beton. Garajul la fel e solid si are doua porti metalice cumparate din comert cu incuietori. Problema e ca acolo inca nu sunt racordat la curent deci supravegherea video cam iese din schema cel putin momentan, la fel sistemele de alarma. 

Deci, daca nu am: Gard foarte inalt, supraveghere video, sistem de alarma, caine de paza si contract cu o firma de paza politia nu ma poate ajuta cu nimic? Nu ma intelegeti gresit, nu e o intrebare ironica, intreb ca sa stiu ce conditii minime trebuie sa indeplinesc pentru a putea fi ajutat de politie.

• Moderator
Publicat

Depinde ce înţelegi prin ajutorul de la poliţie. Poliţia nu are atribuţii de pază, deci nu îţi poate păzi proprietatea. În schimb dacă vei depune plângere, poliţia va efectua cercetări pentru a găsi autorii furtului. 

Chiar dacă nu ai respectat legea privind paza bunurilor, poliţia va face tot ce este posibil să găsească hoţii. Dar dacă prin ajutorul poliţiei înţelegi să-ţi păzească proprietatea, acest lucru nu se va întâmpla, pentru că prin lege, poliţia nu are astfel de atribuţii. Pentru a vedea condiţiile ce trebuie îndeplinite, trebuie să citeşti legea respectivă cu atenţie.

• Moderator
Publicat

Care parte nu se întelege din fraza asta: "În primul rând trebuie să depui o plângere, pentru ca poliţia să poată face ceva"?

• Apreciez 1

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.