Jump to content
POLITISTI.ro

O nouă metodă de analiză a amprentelor ce spune de când datează


Catalin

Recommended Posts

  • Moderator

Un profesor de la o Universitate din UK, a dezvoltat o metodă de captură şi analiză a amprentelor prin studierea unei cantităţi mici de energie statică lăsată în urmă atunci când un deget ia contact cu o suprafaţă izolatoare, ca de exemplu plasticul sau sticla.

Cu un electrod trecut pe deasupra unor amprente lăsate pe o bucata de plastic, a măsurat modificarile de voltaj din timpul procesului. In 75 de minute, cercetătorii au identificat amprente de o calitate comparabilă cu cele obţinute prin tehnici clasice. Prin repetarea acestui procedeu timp de 14 zile, echipa a fost capabilă să demonstreze cum energia emisă de câmpul electrostatic a scăzut în timp.

Metoda trebuie testata intensiv, în diferite condiţii, însă profesorul este de părere că noua tehnică va da roade. El este de părere că tehnica descoperită de echipa lui va putea fi folosită pentru a oferi indicii despre momentul în care o crimă a fost săvârşită sau pentru a exclude o serie de suspecţi, în cazul în care amprentele gasite la locul faptei au fost lăsate înaintea evenimentului. Iar acesta reprezinta un avantaj pe care multe dintre tehnicile de identificare a amprentelor actuale nu le au.

Dezavantajul acestei tehnici este faptul că amprenta poate fi identificată doar în cazul în care a fost lăsată pe un material cu proprietăţi izolatoare. Dacă amprenta a fost făcută pe un material conducator, cum ar fi carcasa metalică a unui glonţ, energia imprimată pur şi simplu va dispărea.

sursa: newscientist.com

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.