Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0

Dosar penal pentru conducere sub influenta alcoolului


Raola

Question

Prietenul meu a fist oprit de politie conducand, si in aerul expirat a avut 0.72. Ce se poate intampla! Multumesc anticipat.

Am inteles ca se poate dosar penal dar ce consecinte are?

Link to comment

7 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Membru

Legea e publica si accesibila tuturor:

Art 336 al 1. CP:

Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de catre o persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice, are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani sau cu amenda.

 

Daca a avut 0,72 in aerul expirat, in sange o sa vina cam dublu, prin urmare fapta savarsita de el va avea caracterul infractiunii descrise mai sus.

In functie de conduita lui, de cazier, de alte eventuale infractiuni pe care le are in concurs, pedeapsa poate fii mai mare sau mai mica, cu suspendare sau cu executare.

 • Upvote 1
Link to comment
 • 0
 • Moderator

Beţivanul riscă închisoare de la unu la cinci ani sau amendă, plus anularea permisului de conducere.

 

 • Upvote 2
Link to comment
 • 0

nu stiu, dar intrebarea mea a fost despre cat poate fi amenda in astfel de situatie, in caz ca se primeste amenda si nu inchisoare. si ce se intampla cu permisul, daca se anuleaza, suspenda, daca mai poti obtine, sau daca totul depinde de la caz la caz. singura informatie despre amenda pe care am gasit-o este de maxim 20 puncte dar nu sunt sigura daca se aplica si in cazul cand alcoolemia a fost gasita peste 0.8, banuiesc ca doar pentru cand a fost gasita sub 0.5

Link to comment
 • 0
 • Moderator

Citeşte art. 61 - 64 din Codul penal. Spre exemplu:

Art. 61 - Stabilirea amenzii
(1) Amenda constă în suma de bani pe care condamnatul este obligat să o plătească statului.
(2) Cuantumul amenzii se stabilește prin sistemul zilelor-amendă. Suma corespunzătoare unei zile-amendă, cuprinsă între 10 lei și 500 lei, se înmulțește cu numărul zilelor-amendă, care este cuprins între 30 de zile și 400 de zile.
(3) Instanța stabilește numărul zilelor-amendă potrivit criteriilor generale de individualizare a pedepsei. Cuantumul sumei corespunzătoare unei zile-amendă se stabilește ținând seama de situația materială a condamnatului și de obligațiile legale ale condamnatului față de persoanele aflate în întreținerea sa.
(4) Limitele speciale ale zilelor-amendă sunt cuprinse între:
a) 60 și 180 de zile-amendă, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită numai pedeapsa amenzii;
b) 120 și 240 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii de cel mult doi ani;
c) 180 și 300 de zile-amendă, când legea prevede pedeapsa amenzii alternativ cu pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani.
(5) Dacă prin infracțiunea săvârșită s-a urmărit obținerea unui folos patrimonial, iar pedeapsa prevăzută de lege este numai amenda ori instanța optează pentru aplicarea acestei pedepse, limitele speciale ale zilelor-amendă se pot majora cu o treime.
(6) Fracțiile stabilite de lege pentru cauzele de atenuare sau agravare a pedepsei se aplică limitelor speciale ale zilelor-amendă prevăzute în alin. (4) și alin. (5).

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.