Jump to content
POLITISTI.ro

Comedia "Blonda, chiorul şi piticul", interzisă


Dan

Recommended Posts

sursa jurnalul.ro

Ne amintim cu toţii de cazuri clasice de cenzură. Filmul "Noiembrie, ul­ti­mul bal" (Dan Piţa) a fost interzis ime­diat după premiera de la Scala, pentru că cineva "de sus" a făcut le­gă­tura cu cel de-al 14-lea Congres al Par­tidului, care urma să se desfăşoare tot în noiembrie. Dar asta se întâmpla în 1989, înainte de Revoluţie. Lucian Pin­tilie a montat la Teatrul "Bulandra" piesa "Revizorul" după Gogol. După doar trei reprezentaţii, regimul co­­munist a interzis spectacolul din ca­u­za aluziilor la fra­ţii de la Răsărit. Dar asta se în­tâm­pla în 1972, cu mult înainte de Re­voluţie.

Bucureşti. Anul 2011. La Sala Dal­les are loc premiera comediei "Blon­da, chiorul şi piticul". Regizorul este ameninţat că, dacă nu schimbă numele piesei, aceasta nu se va mai ju­ca. Şi chiar asta se întâmplă. Suntem la 21 de ani de la Revoluţie. Culmea este că "Blonda, chiorul şi piti­cul" nu are nici o legătură cu cine credeţi voi...

"E urât, nu mă aşteptam să se ajungă aici", ne povesteşte Ştefanis Lupu, regizorul piesei şi iniţiatorul proiectului. Ştefanis Lupu afirmă că sâmbătă, 14 mai, înainte de premiera piesei a avut o discuţie absolut halucinantă cu directoarea Sălii Dalles, Iustina Cornel, care i-a spus că trebuie să schimbe titlul piesei sau aceasta nu se va mai juca. "Eu sunt pusă de ei, cu spectacolul ăsta m-aţi terminat", afirmă regizorul că ar fi spus directoarea. Mai mult, regizorului i s-a pus în vedere "să-l schimbe pe ăla, că prea seamănă cu...". "Doamnă, dar rolul lui este un profesor de geografie, nu e preşedintele", a fost replica lui Ştefanis Lupu.

Ulterior, chiar când sala începea să se umple de lume, de la intrare au fost luate şi depozitate într-o debara toate afişele şi banerele care anunţau piesa. În cel mai pur stil orwellian.

Culmea este că "Blonda, chiorul şi piticul" nu este o piesă politică. Nu există personajele Udrea, Băsescu sau Boc – aşa cum poate v-aţi putea gândi. Spectacolul este o satiră a socie­tăţii de astăzi la care se râde foarte mult. Însuşi regizorul recunoaşte că titlul nu a fost altceva decât o manevră de marketing. Care, observăm, a mers, numai că nu în sensul dorit.

Nişte informaţii în plus. Între Asociaţia Culturală Kubart şi Sala Dalles a existat un protocol în care aceasta din urmă trebuia să pună la dispoziţie spaţiul de joc (de altfel folosit nu foarte des, deducem din site-ul instituţiei). Asociaţia culturală urma să vină cu actorii şi decorurile, iar încasările să fie făcute pe din două. Destul de convenabil pentru o instituţie bugetară căreia urmau să-i pice nişte bani fără prea mare efort. Culmea este că atunci când părţile au semnat protocolul, afirmă regizorul, în acte existau atât scenariul piesei cât şi titlul – deci nu se pune problema ca gazdele să fi fost puse în faţa faptului împlinit.

Evident că în urma scandalului am încercat să luăm legătura cu doamna directoare. În prima fază am dat un telefon anonim şi ne-am intersat dacă spectacolul se mai joacă. "Nu" a fost răspunsul sec al centralistei/casierei. "Şi nici nu o să se mai joace!". Aha, am priceput!

Doamna directoare nu a fost de găsit la birou. Era "ieşită". I-am lăsat numărul nostru de telefon persoanei care îi prelua mesajele, în speranţa că ne va suna. Ba chiar am comis impoliteţea de a o suna pe doamna directoare pe mobil. "În ce problemă doriţi să vorbim?". I-am comunicat. Doamna directoare a închis brusc telefonul. Deci nu voia să discute cu noi în această problemă.

Am fost curioşi să aflăm şi opinia tinerilor artişti care joacă în piesă. Să-i pomenim, pentru că sunt talentaţi şi vom mai auzi de ei, sperăm de bine: Adriana Drăguţ Jighirgiu, Cristi Martin, Darius Munteanu, Catălin Braticevici, Ovidiu Uşvat şi Ştefanis Lupu. Am vorbit cu câţiva dintre ei şi am înţeles din discuţie că lucrurile chiar aşa se întâmplaseră. Au încercat să glumească, se sfiau să vorbească, le era teamă. Nu se întâlniseră cu cenzura până acum. Nu ştiau că ea poate căpăta forme diverse şi se poate manifesta chiar în apropierea troiţei de la Universitate.

Va suna cunoscut?

Edited by copman
Link to comment

Si mai zice lumea ca traim in democratie? Asta e curat-murdar dictatura ! Acum ce urmeaza? Sa cenzureze si internetul , sa inchida frontierele...?

Edited by Dorin17
 • Downvote 1
Link to comment

Eu cred ca a fost o reactie exagerata din partea ambelor tabere..Titlul comediei este putin deplasat dar nu trebuia cenzurata daca nu avea legatura cu politica.Daca totusi ar fi avut ,ar fi fost sfidator.Dupa parerea mea jigniri de genul nu se aduc unor persoane care ne reprezinta(indiferent de partid sau persoana) deoarece noi i-am ales si sa fim seriosi toti sunt la fel plus ca nu meritam altceva..

 • Downvote 12
Link to comment
 • Moderator

anamaria1292, se vede ca probabil nu ai mai mult de 18 ani si nu ai prins probabil vremurile de dinainte de revolutie. Stii care este esenta democratiei? Libertatea si in principal, libertatea de exprimare. Deci, pot sa il fac pe dictachior cum vreau eu, sa ii pun poza afis in in interiorul budei, sa folosesc poza piticului pentru target practice si asa mai departe, pentru ca traim intr-un stat de drept democratic si liber. Unii au murit pentru ca noi sa avem libertatea asta. Sa nu ii lasam sa ne aduca inapoi la vremurile din "Epoca de Aur". :emo-yessir:

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Daca se numea sugativa, lunetistul si pigmeul spargator de oua mai intelegeam. :ner:

Le multumesc celor care au votat ciuma portocalie.

Portocaliu este totusi o culoare apropiata de rosu ,nu?

 • Upvote 1
Link to comment

daca cei de la spectacol nu vor chema in instanta pe cei de la sala pt incalcarea legii si a contractului existent atunci degeaba avem democratie. Nu inchiderea salii este o problema, orice poate incalca un contract ci posibila lipsa de sanctiune civila / pecuniara din partea celor afectati. Asta le va da curaj sa faca la fel si data viitoare.

daca nu vor face nimic atunci ne (isi) meritam soarta si sa nu aibe tupeul sa se plinga de cenzura.

Link to comment

Esti pe aproape Elvis,dar sa nu uitam totusi ca portocaliul se obtine prin combinarea culorilor rosu si galben,asadar oricum ai incerca sa le combini e aceeasi chestie.Ne balacarim cu totii in aceasi mocirla de 21 de ani si ne imbatam cu apa rece, ca apa calda e la vest de noi.

Edited by rustic
Link to comment

Parol de nu ma bucur, sa vada si tineretu' mecdonaldist cam cum se traia pe vremuri, oricum, acum traim mult mai rau, dar deh... avem libertatea cuvintului, nu ca in dictatura, ptiu drace ce zisei, ca parca tocmai de ce ziceam ca s-a intimplat, se intimpla =))

Link to comment
 • Moderator

jigniri de genul nu se aduc unor persoane care ne reprezinta(indiferent de partid sau persoana) deoarece noi i-am ales

fiindca i-ai ales, da-mi voie sa iti ard un "-"

Link to comment

Are 18 ani, deci nu avea cum sa-i aleaga. Ii recomand insa sa vizioneze pe Youtube tot ceea ce e legat de perioada ce s-a epuizat cu fix 2 ani inainte sa faca uaaa...uaaa... (Telejurnal, Mihaela, reclame ale epocii etc.). Poate asa o sa inteleaga de ce noi, cei care avem copii mai mari decat ea (si nu numai), suntem atat de porniti impotriva acestei culori (frumoasa, de-altfel)...

Link to comment

Nu ma refeream la faptul ca este vorba de basescu sau udrea..Ma refeream in general..Era sfidator si daca era vorba de geoana,iliescu sau oricare altul din punct de vedere etic.Am ascultat de dimineata la stiri dezbateri despre aceasta problema si acolo spuneau ca nu puterea a cerut cenzura(asta nu inseamna ca e neaparat adevarat).Nu am votat pentru ca nu aveam 18 ani, dar oricum nu cred ca as fi votat deoarece dupa parerea mea niciunul dintre candidati nu era competent pentru presedentie..Cu privire la dictatura nu cred ca presedintele poate fi numit dictator deoarece Mircea Badea si-a exprimat punctul de vedere mereu si nu a fost cenzurat..In orice caz fiecare are motive personale sa-l urasca sau sa il placa si asta trebuie respectat la fiecare persoana in parte.

 • Downvote 3
Link to comment

Necunoscute sunt caile Domnului, anamaria. Exemplul pe care-l dai nu este edificator pentru simplul motiv ca Mircea Badea nu "joaca" intr-o televiziune aservita. Nu este cazul institutiilor de stat, teatrul facand parte dintre acestea (asta daca nu stiai), conducerea acestora fiind de cele mai multe ori numita politic.

Un exemplu de implicare politica in "ciorba" unei televiziuni private, este acela cand moderatorilor Adrian Ursu şi Oana Stancu (Realitatea Tv) le-a fost eliminata brutal emisiunea din grila de programe, motiv pentru care au fost nevoiti sa-si dea demisia (stilul agresiv pe care-l aveau si pe care-l au si in postura de proaspat angajati ai Trustului Intact-Antena3, in emisiunea moderata). Exemplele pot continua insa nu e locul si nici momentul.

Oricum, iti respect opiniile si-ti doresc sa-ti dea Dumnezeu putere ca tu si cei din generatia ta sa aduceti schimbari majore (dar neaparat in bine) din locurile si functiile in care o sa activati.

:emo-yessir:

Edited by videosuzy
 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Preşedintele Traian Băsescu a adresat o invitaţie trupei de artişti care a realizat piesa de teatru "Blonda, chiorul şi piticul" să susţină o reprezentanţie în sala de spectacole a Palatului Cotroceni, la o dată care urmează să fie stabilită de comun acord, informează Preşedinţia.

Preşedintele va fi prezent în sală la spectacol alături de soţia sa, Maria Băsescu, precizează purtătorul de cuvânt al instituţiei, Valeriu Turcan, într-o declaraţie remisă Agenţiei NewsIn.

Într-o intervenţie telefonică în emisiunea "Esenţial”, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan, a transmis din partea preşedintelui că invită trupa respectivă să susţină piesa în sala de teatru a Palatului Cotroceni, ca o dovadă libertăţii totale de eprimare care există în România în acest moment.

De asemenea, Valeriu Turcan a declarat că Administraţia Prezidenţială nu poate avea păreri legate de disputele interne dintr-o instituţie. "Libertatea totală de exprimare care există în acest moment în România este în directă legătură cu mandatul preşedintelui Traian Băsescu", a spus Turcan.

Pe de altă parte, actorii au declarat că "îl invităm cu drag pe Traian Băsescu dacă îşi permite biletul. Chiar cred că s-ar amuza teribil pentru că noi jucăm o comedie". Sursa : realitatea.ro

:doh:

Link to comment

Marele Constantin Tanase, fie-i tarana usoara, a murit tocmai pentru ca spunea lucrurilor pe nume, in public, fara frica, numai ca atunci, la inceputurile societatii comuniste , cenzura era "mortala" . Azi e mai cu perdea, dar se simte !

Link to comment

Pentru că tot ai amintit de el și ziua de azi ar fi fost sărbătorită ca fiind și ziua lui de nume, cu permisiunea voastră am să redau o poezie care reflectă foarte bine starea de fapt din societatea noastră a anului de grație 2011 :unsure:

Şi cu asta ce-am făcut?

Ne-am trezit din hibernare

Şi-am strigat cât am putut:

Sus Cutare! Jos Cutare!?

Şi cu asta ce-am făcut?

Am dorit, cu mic, cu mare,

Şi-am luptat, cum am ştiut,

S-avem nouă guvernare?

Şi cu asta ce-am făcut?

Ca mai bine să ne fie,

Ne-a crescut salariul brut,

Dar trăim în săracie?

Şi cu asta ce-am făcut?

Ia corupţia amploare,

Cum nicicând nu s-a văzut,

Scoatem totul la vânzare?

Şi cu asta ce-am făcut?

Pentru-a câştiga o pâine,

Mulţi o iau de la-nceput,

Rătăcesc prin ţări străine?

Şi cu asta ce-am făcut?

Traversam ani grei cu crize,

Leul iar a decăzut,

Cresc întruna taxe-accize?

Şi cu asta ce-am făcut?

Totul este ca-nainte,

De belele n-am trecut,

Se trag sforile, se minte,

Şi cu asta ce-am făcut?

Se urzesc pe-ascuns vendete,

Cum nicicând nu s-a văzut,

Ţara-i plină de vedete,

Şi cu asta ce-am făcut?

Pleacă-ai noştri, vin ai noştri!

E sloganul cunoscut;

Iarăşi am votat ca proştii,

Şi cu asta ce-am făcut?

:emo-yessir:

Edited by videosuzy
 • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.