Jump to content
POLITISTI.ro

Amiabila in weekend


TheUser

Recommended Posts

In cazul unui accident soldat cu avarii minore, in care cei 2 conducatori aceepta solutia constatarii amiabile, cum se calculeaza termenul de 24 ore? Pentru ca la asigurari, de vineri seara pana luni dimineata este inchis, de i acel formular nu poate fi depus la asiguratori in 24 ore de la data producerii evenimentului.

Link to comment
  • Moderator

Legislatia nu specifică în mod expres, un termenul obligatoriu în care trebuie să depuneţi formularul Constatare Amiabilă la companiile de asigurare. În schimb asigurătorii RCA au obligaţia de a publica pe site şi de a actualiza periodic toate datele necesare care să permită persoanelor păgubite accesul direct la informaţiile privind procedura de avizare şi constatare a daunelor, precum şi informaţii privind personalul de specialitate responsabil cu desfăşurarea activităţii de constatare şi lichidare a daunelor auto.

 

Termenul de 24 ore la care faci referire este impus de legislaţie doar referitor la obligatia conducătorilor auto de a se prezenta la unitatea de poliţie competentă pentru întocmirea documentelor de constatare, atunci când nu se utilizează formularul Constatare Amiabilă.

Link to comment

Multumesc pentru raspuns. In cazul meu, celalat sofer a propus sa facem amiabila la asigurator luni dimineata pentru ca la momentul producerii accidentului niciunul din noi nu avea formular de constatare amiabila in masina. In cazul in care pana luni se razgandeste si nu mai doreste sa faca constatarea amiabila ce solutii mai am avand in vedere ca se depaseste termenul de 24 ore pentru prezentarea la politie?

Multumesc pentru raspuns. Daca legea nu specifica un anumit interval pentru completarea constatarii amiablile, in cazul in care cei 2 se inteleg sa completeze si depuna peste 2 zile acea contatare amiabila la asiguratori, exista riscul ca dupa 24 ore unul dintre ei ()vinovtul) sa se razgandeasca astfel lasandu-l fara alte optiuni pe celalat pagubit. Ce se poate face in acest caz avand in vedere ca se depaseste terenul de 24 ore pentru declararea la politie ?

Link to comment
  • Moderator

În cazul accidentelor de circulaţie cu avarii (tamponări) conducătorii auto implicaţi (ambii) au obligaţia de a se prezenta în termen de 24 ore de la producerea accidentului la unitatea de poliţie cu o singură excepţie, în situaţia când se încheie constatare amiabila de accident.

Neprezentarea în acest termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, iar permisul de conducere se reţine, perioada de suspendare fiind de 30 zile.

În concluzie, dacă nu se încheie constatarea amiabila de accident la faţa locului (ori imediat după, dar nu mai târziu de termenul legal), ambii conducători auto au obligaţia să meargă la unitatea de poliţie rutieră competentă şi să anunţe evenimentul. În acest fel se poate evita sancţiunea mai sus amintită, iar ulterior există şi posibilitatea să încheie constatarea amiabilă.

 

Citeşte:

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.