Jump to content
POLITISTI.ro

Proiect OMAI pt preschimbarea permiselor straine cu documente similare romanesti


Marius

Recommended Posts

 • Moderator

Ministerul Administratiei si Internelor a supus dezbaterii publice un proiect de Ordin care ar urma sa reglementeze preschimbarea, la cerere, cu documente similare romanesti a permiselor de conducere nationale eliberate de autoritatile straine prevazute de OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Conform proiectului de Ordin, vor putea solicita preschimbarea permiselor de conducere nationale eliberate de autoritatile prevazute la art. 83 alin. (1) din ordonanta de urgenta cu documente similare romanesti, cetatenii romani si strainii care au domiciliul sau resedinta in Romania, precum si cetatenii statelor membre care se afla la studii in Romania pentru o perioada de cel putin 6 luni sau care au rezidenta normala in Romania. Cetatenii statelor membre trebuie sa faca dovada ca au rezidenta normala in Romania ori ca se afla la studii in Romania de cel putin 6 luni.

Pot fi preschimbate cu documente similare romanesti, fara sustinerea unui examen sau test, permisele de conducere nationale eliberate de autoritatile:

 1. statelor membre, prevazute in anexa nr. 1 din Ordin;
 2. statelor membre ale Conventiei asupra circulatiei rutiere, incheiata la Viena la 8 noiembrie 1968 si ratificata de Romania prin Decretul nr. 318/1980, cu exceptia celor mentionate la lit. a), prevazute in anexa nr. 2;
 3. statelor prevazute in anexa nr. 3.

Permisele de conducere care contin informatii suplimentare/restrictii, sub forma codurilor europene armonizate, se preschimba cu documente similare romanesti sub conditia inscrierii acestor coduri in rubrica "Restrictii" din permisul de conducere.

Nu pot fi preschimbate cu documente similare romanesti, chiar daca au fost eliberate de autoritatile staine, urmatoarele categorii de documente:

 1. permisele de conducere internationale;
 2. permisele de conducere a caror valabilitate a expirat, cu exceptia celor eliberate de autoritatile statelor membre;
 3. permisele de conducere care au fost anulate sau fac obiectul unor restrictii care nu corespund codurilor europene armonizate, unor suspendari sau retrageri intr-un alt stat;
 4. permisele de conducere provizorii, temporare sau de elev conducator;
 5. permisele de conducere ale persoanelor care au fost condamnate prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru una dintre infractiunile prevazute la art. 24 alin. (6) din ordonanta de urgenta, cu exceptia cazurilor cand a intervenit una dintre situatiile prevazute la art. 116 alin. (1) din ordonanta de urgenta.

Puteti consulta proiectul integral aici.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.