Jump to content
POLITISTI.ro

Legea dialogului social


Marius
 Share

Recommended Posts

 • Moderator

Nu spune nimeni nimic? :naughty:

Cele mai interesante modificari:

 • Noua lege a renuntat la prevederile care interziceau modificarea contractelor de munca ale liderilor de sindicat pe perioada mandatului si 2 ani dupa expirarea acestuia, pentru motive neimputabile acestora. A fost insa mentinuta prevederea potrivit careia este interzisa modificarea si/sau desfacerea contractelor individuale de munca ale membrilor organizatiilor sindicale pentru motive care privesc apartenenta la sindicat si activitatea sindicala.
 • A fost eliminata prevederea care stabilea ca pe perioada in care persoana aleasa in organul de conducere este salarizata de organizatia sindicala contractul sau individual de munca sau, dupa caz, raportul de serviciu se suspenda.
 • Angajatorul poate invita sindicatul reprezentativ la nivel de unitate sa participe in consiliul de administratie sau alt organ asimilat acestuia, inclusiv in cazul administratiei publice, la discutarea problemelor de interes profesional, economic si social.
  In vechea forma, angajatorii aveau obligatia de a invita delegatii alesi ai organizatiilor sindicale reprezentative sa participe in consiliile de administratie la discutarea problemelor de interes profesional, economic, social, cultural sau sportiv.
 • Membrii alesi in organele executive de conducere ale sindicatului care lucreaza nemijlocit in unitate in calitate de angajati au dreptul la reducerea programului lunar de lucru cu un numar de zile destinate activitatii sindicale, negociate prin contractul sau acordul colectiv de munca la nivel de unitate, fara obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale pentru aceste zile.
  In reglementarea anterioara, legea sidicatelor prevedea ca membrii in organele de conducere aveau dreptul la reducerea programului lunar cu 3-5 zile pentru activitati sindicale, fara afectarea drepturilor salariale.


  Forme de asociere a organizatiilor sindicale
  • Noua lege instituie un singur criteriu dupa care se pot asocia sindicatele. Astfel, sindicatele legal constituite se pot asocia dupa criteriul sectoarelor de activitate. Reglementarea anterioara prevedea posibilitatea asocierii dupa criteriul ramurii de activitate, al profesiunii sau dupa criteriul teritorial.
  • Doua sau mai multe sindicate constituite in cadrul aceluiasi sector de activitate se pot asocia in vederea constituirii unei federatii sindicale.
  • Doua sau mai multe federatii sindicale din sectoare de activitate diferite se pot asocia in vederea constituirii unei confederatii sindicale.

  Reprezentativitatea organizatiilor sindicale

   [*]Prin noua lege se majoreaza pragul pe care trebuie sa-l indeplineasca sindicatele pentru a fi reprezentative si a fi luate in considerare la negocierea contractelor colective de munca. La nivel de unitate, un sindicat este considerat reprezentativ, daca numarul de membri ai sindicatului reprezinta cel putin jumatate plus unu din numarul angajatilor unitati.

   In reglementarea anterioara, numarul de membri ai sindicatului trebuia sa reprezinte cel putin o treime din numarul salariatilor unitatii.

   [*]La nivel de sector de activitate sau grup de unitati, sunt reprezentative federatiile sindicale ale caror organizatii sindicale componente cumuleaza un numar de membri de cel putin 7% din efectivul angajatilor din sectorul de activitate sau grupul de unitati respectiv.

   [*]La nivel national, sunt recunoscute ca reprezentative confederatiile sidicale ale caror organizatii sindicale componente cumuleaza un numar de membri de cel putin 5% din efectivul angajatilor din economia nationala.

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

E interesanta si prevederea art 223 din capitolul Dispoziții tranzitorii și finale

citez:

Art. 223. — Reprezentativitatea organizațiilor patronale și sindicale constatată până la data intrării în vigoare a prezentei legi produce efecte după data intrării în vigoare a acesteia numai în condițiile în care întrunește criteriile de reprezentativitate prevăzute de prezenta lege.

Link to comment
Share on other sites

,,Această lege a fost adoptată în temeiul prevederilor art. 114 alin. (3) din Constituția României, republicată, în urma angajării răspunderii Guvernului în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședința comună din data de 18 aprilie 2011."

Si uite asa usor, usor miscarea sindicala intra in moarte clinica.

Exact cum v-am mai spus dragi colegi, cand o sa vreti sa protestati nu o sa mai aveti cum pentru ca nu vor mai exista sindicate.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
 • Moderator

Update:

Sindicatele capătă puteri mai mari de la noul guvern.

Noile legi ale dialogului social, ce vor fi discutate astăzi la Ministerul Muncii. Majoritatea modificărilor, deşi nu sunt substanţiale, sunt favorabile mişcării sindicale.

De exemplu, membrilor organelor de conducere ale sindicatelor nu le vor putea fi modificate sau desfăcute contractele de muncă doi ani după ce nu mai sunt în acele funcţii. De asemenea, angajatorii trebuie să invite sindicatele la şedinţele CA şi să reţină din salariul membrilor de sindicat cotizaţia acestora. Va reapărea contractul colectiv de muncă pe ţară, însă el nu se va mai aplica decât membrilor de sindicat, la fel ca şi cel pe unitate.

O modificare interesantă este clasificarea ca infracţiune a neplăţii drepturilor salariale câştigate în instanţă şi pedepsirea ei cu închisoare de la 3 la 6 luni.

Printre noutăţile curioase este posibilitatea sindicatelor de a sprijini financiar şi material cluburile sportive.

sursa: evz.ro

Link to comment
Share on other sites

O modificare interesantă este clasificarea ca infracţiune a neplăţii drepturilor salariale câştigate în instanţă şi pedepsirea ei cu închisoare de la 3 la 6 luni.

idioti, prevederea exista si in CM, la art.261. da' asa este cind toti se pricep la legislatie, fotbal si masini.

Link to comment
Share on other sites

Va reapărea contractul colectiv de muncă pe ţară, însă el nu se va mai aplica decât membrilor de sindicat, la fel ca şi cel pe unitate.

Aceasta conditionare mi se pare cea mai periculoasa forma de obedienta si de control al tuturor angajatilor, caci vointa acestuia si liberul arbitru sunt anulate. Nu stiu in ce masura se aplica si este valabila la si pentru noi politistii aceasta lege caci noi nu avem contract colectiv de munca si functionam dupa legi speciale. Sau poate ma insel.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...
 • 3 weeks later...

Desi postarea nu se refera expres la Legea dialogului social, are legatura directa cu contractul colectiv de munca.

Guvernul propune FMI creşterea sporurilor şi contracte de muncă mai lung

sursa : adevarul.ro din 23 sept.2012

Guvernul a propus FMI dublarea limitei maxime de valabilitate a unui contract colectiv de muncă, posibilitatea prelungirii acestui contract de mai multe ori decât o singură dată şi eliminarea interdicţiei ca în contracte să fie incluse alte drepturi în bani şi natură decât cele din legea în vigoare.

În acelaşi timp, conform propunerilor Guvernului către Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Banca Mondială obţinute de Mediafax, prelungirea contractului colectiv de muncă nu va mai fi limitată la cel mult 12 luni, extinderea urmând să fie posibilă de câte ori părţile, respectiv societatea şi sindicatele, convin asupra acestui lucru şi pe o durată cel mult egală cu durata iniţială a contractului.

În documentu se propune şi abrogarea prevederii actuale care stabileşte că prin contractele/acordurile colective de muncă încheiate în sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi în bani şi în natură, altele decât cele prevăzute de legislaţia în vigoare pentru categoria respectivă de personal.

Este abrogată şi regula conform căreia drepturile salariale din sectorul bugetar se stabilesc prin lege în limite precise, care nu pot constitui obiect al negocierilor şi nu pot fi modificate prin contracte colective de muncă. În aceste condiţii, în contractele colective de muncă va fi posibil să fie introduse, de exemplu, şi alte sporuri salariale, care exced restricţiile legale actuale.

În scrisoarea transmisă instituţiilor financiare internaţionale de către ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, se arată că propunerile au fost primite de la o parte dintre partenerii sociali reprezentativi la nivel naţional, pe baza criticilor formulate de experţii Organizaţiei Internaţionale a Muncii, şi urmăresc "restabilirea echilibrului între drepturile şi obligaţiile partenerilor sociali".

Comentariu propriu :

Un ochi imi rade si unul imi plange.....de ce ?? Pai se va da drumul din nou la premii, salarii de merit, salarii de excelenta ceea ce este in principiu un lucru favorabil , de salutat, dar ( intodeauna exista un dar ) aceste sporuri o sa fie date de catre sefuti in mod subiectiv lingailor eterni specializati in ,, cunilingus anal,, ( nu sariti pe mine este un termen inventat pe loc, de mine ).

Edited by LORD
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.