Jump to content
POLITISTI.ro

Discutii despre masinile electrice


KingLIR

Recommended Posts

Nu este prima data cand se discuta despre masinile electrice si nici prima data cand se spune ca nu sunt viabile acum si nici macar in viitorul mediu. Dar acum iata si niste confirmari oficiale, care arata clar preferintele consumatorilor. Si acestea nu sunt deloc in favoarea modelelor electrice care invadeaza piata, din uzinele a tot mai multi constructori.

Raportul este unul care priveste piata americana, dar este stiut faptul ca americanii, desi mari amatori de masini mari, sunt si foarte deschisi la nou. Nu va plictisesc cu numele organizatiilor care au venit cu raportul, acestea sunt citate de jurnalistii de la Carscoop. Dar rezultatele studiilor sunt mai mult decat elocvente.

De exemplu, in 2010, iata care a fost situatia vanzarilor de masini in Statele Unite:

- 86% dintre masini au fost cu motoare pe benzina

- 8,7% cu motoare alimentate cu biocombustibil

- 2,6% cu motoare diesel

- 2,4% masini hibride

Va dati seama? Marea majoritate a masinilor au fost pe benzina, iar americanii n-au deloc motoare mici, deci prea putin ecologice. Cele alimentate cu biocombustibil sunt mai mult cu imagine eco, pentru ca in realitate pot fi alimenatte foarte bine doar cu combustibil conventional.

Ponderea motoarelor diesel pe piata americana este extrem de mica, chiar daca europenii incearca sa-i convinga in general cu diesel-uri mari si performante. Este vorba de mentalitate, care nu se schimba usor. Hibridele, la fel, foarte putin cumparate, desi americanii au mult mai multe optiuni pe piata lor decat avem noi in Europa. N-au incredere in ele, plus ca sunt mai scumpe.

Cum stau masinile electrice?

Bun, acum vor veni masinile electrice, cum le vor primi americanii? Foarte prost, apreciaza aceiasi analisti. Ei preconizeaza ca, in 2020, circa 71,5% dintre masinile vandute vor fi pe benzina, 10% cu biocombustibil, 9,5% vor fi hibride si doar 1% vor fi electrice(!).

Explicatii? Simple, tin de mentalitatea oamenilor. Se arata ca, atunci cand pretul galonului de benzina a sarit la 4 dolari, oamenii s-au orientat catre masinile mici, mai eficiente. Insa asta i-a tinut exact cat a tinut pretul ridicat al benzinei. Dupa 3 sau 4 luni, cand pretul a revenit la mai putin de jumatate, oamenii au revenit la vechile obiceiuri. Masini mari, cu motoare mari, pe benzina. Mai mult, specialistii spun ca generatia actuala, dar si tinerii de acum vor avea aceleasi obiceiuri, toata viata. Asa ca era masinilor electrice se va mai lasa mult timp asteptata. Se spune ca noua generatie, copii crescuti acum in spirit eco ar putea avea alte optiuni, ar putea miza mult mai mult pe masinile electrice, pentru ca vor creste cu acestea. Eu nu cred, vor vedea la parintii lor masinile actuale, pe benzina si pe acestea le vor prefera si ei.

Oamenilor le pasa mai mult de ei decat de mediu si nu sunt dispusi sa faca nici un fel de compromisuri. Da, masinile electrice surad multora, pentru ca nu consuma benzina. Dar cand le spui ca bateriile ii tin doar 160 km, le piere instant entuziasmul. Nimeni nu vrea sa-si asume riscul de a ramane in pana prostului electrificat.

Si au dreptate cei care spun ca, chiar daca constructorii ne ametesc cu studii conform carora conducem zilnic mult mai putin decat este autonomia unei masini electrice, reconfortant pentru creierul personal este sa stii ca poti conduce oricand, oricat. Si degeaba ofera constructorii nu stiu cate aplicatii pentru iPhone, cu harti ale punctelor de incarcare cu energie electrica, daca acestea sunt mai departe decat poti tu ajunge cu energia din baterii si apoi ar trebui sa stai minim 4 ore inainte sa pleci din nou la drum.

Inca un aspect, toti se lauda ca vin cu masini electrice si sa zicem ca, hai.. macar pentru oras ar merge una. Nu merge, pentru ca vin la preturi mult prea mari vis-a-vis de limitarile de mobilitate pe care ti le aduc. Constructorii nu ne fac nici un fel de cadouri, ei vor sa obtina un profit cat mai mare pe fiecare masina vanduta. Iar noi nu suntem dispusi sa-i dam, doar pentru a salva planeta.

Ce v-am spus mai sus, cifrele respective, sunt pentru America. Situatia, insa, e similara cu cea din Europa. Da, europenii sunt altfel, prefera masini mai mici, cu motoare mai mici, dar nici eu nu sunt dispusi sa treaca la masinile electrice si autonomia lor de 160 km. Si n-o vor face curand. Abia astept sa vad cati romani isi vor cumpara, de exemplu, noul Renault Fluence ZE. Pun pariu ca doar vreun excentric pe an. Probabil ca mai multe exemplare se vor duce pe la nu stiu ce ministere care vor afisa o imagine eco, dar vor folosi efectiv masinile foarte putini kilometri. In rest, tot Passat-urile TDI vor face treaba.

Si atunci cum protejam mediul? Solutia sta in masinile hibrid, mult mai aproape de preferintele noastre. Pot merge cativa km doar electric, dar au si un motor normal, pe benzina, care te duce oricat, oriunde. Nu te limiteaza cu nimic. Evident, le vom prefera dupa ce vor fi mai ieftine. O si mai buna varianta o constituie masinile ale caror motoare normale sunt generatoare de energie pentru cele electrice. De-aia cred ca, pentru ceva timp de acum incolo, viitorul apartine masinilor gen Chevrolet Volt/Opel Ampera. Te propulseaza energia electrica, dar mergi cat vrei. Sigur, poluezi, dar intr-o mult mai mica masura decat cu o masina clasica. Plus confortul psihic ca poti ajunge oriunde.

Sursa: Carscoop

Voi ce pareri aveti? Mie imi surade ideea unei masini electrice (cel putin de dus copii la scoala), dar ... pretul ...

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
  • Administrator

[warn=Regulament] Cel care posteaza trebuie sa creeze topicuri cu titluri cat mai clare si semnificative pentru discutiile din forum, prin care sa ofere informatii despre postare (a se evita topicuri confuze de genul "Am o problema. Cine ma poate ajuta?")

Rolul titlului este acela de a identifica usor natura discutiei/problemei dupa citirea acestuia.[/warn]

Te rog sa iti faci timp si sa citesti cu mare atentie regulamentul forumului.

Este al treilea topic pe care il initiezi, iar titlul nu are nicio legatura cu continutul topicului. Nu exista nicio legatura intre "descreţirea frunţilor" si subiectul privind masinile electrice.

Retine, un titlu trebuie sa reflecte continutul topicului, astfel incat orice membru care citeste doar acel titlu in lista de topicuri sa-si poata da seama despre ce se discuta acolo.

Link to comment

Am vazut schimbarile facute.

Incerc sa fiu mai explicit pe viitor.

Multumesc...o zi buna

:emo-yessir:

Cel postat ramane, sau il putem modifica?

  • Upvote 1
  • Downvote 2
Link to comment
  • 7 months later...

Ceea ce tine de americani: ei au fost intotdeauna obisnuiti cu motoare mari, pe benzina, inclusiv caroserii enorme.

Totusi cele mai multe vehicule electrice s-au vandut in SUA iar tot la ei exista si cea mai mare miscare de conversii ale vehiculelor cu motoare pe ardere in vehicule electrice.

Cat despre dorinta ta KingLIR de a avea o masina electrica pentru a duce copii la scoala: de ce nu iti construiesti una la o fractiune din pretul care il are o masina de serie, dar cu aproape aceleasi performante.

daca vrei, te ajut si iti pot da sfaturi....

Sarbatori fericite!!

Link to comment

de ce nu iti construiesti una la o fractiune din pretul care il are o masina de serie, dar cu aproape aceleasi performante.

sa sti ca demult cochetez cu gindul la aceasta varianta. de cind cu netul am tot frunzarit site-urile de profil, dar ca in tehniumurile de pe vremuri, unde se dadea o schema electrica destul de complexa, se prezenta in cel mai mic amanunt cu exceptia unei "mici si neimportante bobine", de importanta covirsitoare, cam asa si cu tutorialele de pe net. iti arata "tot" cu exceptia unei "cutiute" care ajuta la ceva/undeva si in absenta careia prototipul nu mai functioneaza la parametrii ceruti.

nu imi trebuie autonomie de 100 km, maxim 20 ar fi mult prea de ajuns (pe gps si traseu optimizat stau la 7 km de serviciu), avind in vedere ca la "stationarile in trafic" masina practic nu consuma.

daca vrei, te ajut si iti pot da sfaturi....

concret si fara "secrete de fabricatie", baga mare ;) eu sunt numai urechi, mai ceva ca un fereng.

Link to comment
  • 1 year later...

Eu vreau sa fac o conversie la electric ...... as avea 2 masini la dispozitie pe care le pot modifica . citesc de ceva timp totul despre aceasta conversie , si oricum as lua-o este scumpa . un kit de conversie ( fara placa adaptoare dintre motor si cutia viteze , fara baterii ) este in jur la 4 000 usd + transport + taxa vamale . Costurile sunt descurajatoare in conditiile in care doar piesele necesare conversiei se ridica la 8-10 mii euro , bani cu care cumperi un mirific TDI care il si poti revinde foarte repede ca place la romani :))

de curand cochetez cu ideea de a lua piesele de pe un hibrid accidentat din dezmembrari , dar nici aceasta solutie nu stiu cat este de buna .

Tehnologia a evoluat , mitsubishi imiev are timp de incarcare 80% in doar 20-25 minute , o autonomie de 100 km cu o viteza maxima de 130 kmh ....este super bine comparativ cu ce poti obtine de la o conversie . Preturile la EV sunt exorbitant de mari si sunt sigur ca aceste masini nu vor invada piata prea curand din cauza petrolistilor care este logic sa se opuna si a guvernelor care cu siguranta se vor opune ( multe % din pretul combustibilului la pompa reprezinta accize pt stat ) .........petrolistii si guvernele sunt cele mai mari piedici in evolutia si popularitatea vehiculelor electrice din pct meu de vedere .

Apoi mai este si descurajatoarea problema a RAR-ului care nu stiu de ce am sentimentul ca va face aproape imposibila omologarea unui asemenea vehicul convertit .... insa tare as vrea sa aud o parere avizata de la cineva din RAR sau care stie regulile .

Cu toate acestea spuse inca sunt interesat si ma bate gandul unei conversii ,

serhente Garcia pot sa iti trimit mesaj sa detaliem acest subiect ?

Link to comment

Nu exista nici o teorie a cosnpiratiei. E doar mit, asa ca nu acolo e problema.

Problema e tehnologia, lipsa infrastructurii, linia de fabricatie, costul.

Guvernele chiar ajuta cu reduceri de taxe trecerea la electric, companiile petroliere, ar fi mai bucuroase, reducand logistica transportului petrolului la rafinarii si apoi la benzinarii

Conversia nu o poti face fara RAR.

Mergi acolo si intreaba ce ar trebui sa faci pentru omologarea artizanala, caci acolo te califici.

Eu ti-as cere tot pachetul de teste, sa nu pur si simplu nu ti-as da-o.

Nu e suficient ca masina sa se invarta, trebuie ca cel care-ti semneaza omologarea sa fie sigur ca masina ta nu prezinta pericol pe drumurile publice, pericol pentru tine si pentru ceilalti participanti. Caci in cazul in care-ti semneaza cartea, raspunderea pentru un accident de fond e a lui. Pe el il vor trage la raspundere companiile de asigurari..

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.