Jump to content
POLITISTI.ro

Dificultati legate de autoaparare


Victor66

Recommended Posts

Buna seara,

vreau sa va intreb, in special pe aceia dintre dumneavoastra care lucreaza pe teren,

ce poate face un cetatean normal sa evite conflictele violente, ce sa faca atunci cand se afla in acest gen de conflict,

cum poate sa il anticipeze si daca artele martiale sau sporturile de caft ajuta, pentru a neutraliza agresorul IN limitele legii?

Link to comment
  • Member

Majoritatea conflictelor se pot evita daca vorbesti respectuos, daca nu faci gesturi prin care sa-i provoci pe ceilalti, daca nu te uiti obsesiv sau provocator la ei. Or sa fie momente cand o sa trebuiasca sa taci, sa cobori mai devreme din troleibuz, sa ocolesti un anumite locuri la ore tarzii sau sa fugi daca situatia o impune. Legat de treaba cu artele martiale te ajuta foarte mult daca practici un stil full contact gen MMA (include lovituri de pumn,picior, tehnici articulare, proiectari, lupta in picioare, la sol, facand fata multor situatii din strada, exeptandu-le pe cele cu armele) sau Arte martiale filipineze (,,Kali, Arnis, Eskrima”) care te invata atat lovituri de pumn, picior, tehnici articulare, proiectari cat si cum sa folosesti sau sa te aperi de arme. Iti recomand sa practici artele martiale pentru ca iti dezvolta curajul, stapanirea de sine, disciplina, concentrarea si te ajuta sa fii mult mai sigur pe tine. Poti anticipa intr-o lupta de strada spre exemplu croseul dreapta care este cel mai folosit ca lovitura de inceput intr-o lupta, faptul ca adversarul strange pumnul ( de aici reiese si faptul ca nu are experienta in artele martiale pentru ca pumnul se strange inainte de impact) dorind ca in clipa urmatoare sa te loveasca, faptul ca te impinge sau te ameninta. E bine ca intotdeauna sa nu-i scapi din vedere mainile pentru ca sunt cele mai folosite intr-o lupta. Sunt multe de spus deoarece te poti intalni cu nenumarate situatii in strada, insa in principal cauta sa fii respectuos si practici un stil de arte martiale pentru ca nu ai cum sa stii, din senin, cum sa te aperi si sa ataci, mai ales daca dai peste cineva care are experienta in domeniu.

Link to comment
  • Active member

Hai sa te intrebam si noi de ce ne intrebi asta ... Adica, cu cat ne povestesti mai multe, cu atat iti putem da raspunsuri mai exacte si mai potrivite situatiei
Nu stim ce fel de conflicte vrei tu sa eviti, cum ai intrat in ele, cine le-a provocat si care a fost cauza
In general e bine sa stii sa te feresti de ele, sa le anticipezi si sa previi aparitia unor astfel de situatii astfel incat sa nu fie nevoie sa reactionezi
Deci, fii mai explicit !

Link to comment

Buna seara,

vreau sa va intreb, in special pe aceia dintre dumneavoastra care lucreaza pe teren,

ce poate face un cetatean normal sa evite conflictele violente, ce sa faca atunci cand se afla in acest gen de conflict,

cum poate sa il anticipeze si daca artele martiale sau sporturile de caft ajuta, pentru a neutraliza agresorul IN limitele legii?

 

Cel mai bun mod de a te apara de un conflict pe strada cu un necunoscut este sa iti amintesti SCOPUL pentru care ai plecat din casa si sa iei masurile in concirdanta.

Daca ai plecat pentru a ajunge la scoala (nevatamat), faci tot ce-ti sta in putina pentru a evita conflicul, dacai ai plecat pentru cumpraturi la supermarket, faci tot ce-ti sta in putinta pentru a evita conflictul etc.

Masurarea puterii de lupta pe strada nu inseamna nimic. E ca si cum eu, as incerca sa imi masor caii putere ai motocicletei mele in trafic. Risc imens si rezultat fara nici o valoare.

Vrei sa-ti masori fortele?

Te apuci de sport, acolo sunt adevaratii barbati, acolo castigarea meciului iti va da valoarea.

 

Artele martiale? Da! Autocontrol, Stapanire de sine, Disciplina, Evitarea conflictelor pentru a satisface scopul pentru care ai plecat din casa

Link to comment

Art. 19 din Codul penal: Legitima aparare - este in legitima aparare persoana care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust care pune in pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, daca apararea este proportionala cu gravitatea atacului.

Cred ca daca esti atacat, lovit sau asupra ta se exercita o alta agresiune, ai dreptul sa folosesti tehnici de autoaparare pentru a pune in dificultate agresorul, ai zadarnici actiunea violenta si nu pentru a-I produce vatamari. Daca in urma inlaturarii atacului agresorului acesta  sufera vreo leziune si se demonstreaza ca actiunea/fapta ta a respectat conditiile prevazute la art. 19 din Codul penal, nu cred ca vei fi tras la raspundere penala.

Ca sa iti dau un exemplu: prin 2010, intr-o zona rau famata a Mun. Targoviste, s-a produs un accident rutier din care a rezultat decesul unui copil (6 ani) apartinand minoritatii rrome. Conducatorul auto era un expert al artelor martiale, recunoscut in oras si dupa accident rudele victimei s-au strans in jur de 20-25, cu scopul de a-l "pedepsi" pe sofer. Noi cand am ajuns la fata locului, relativ repede de la apelul 112, cred ca 2-3 minute, am vazut un numar de 7-8 barbati rromi intinsi pe jos vaitandu-se de brate iar ceilalti barbati in jurul barbatului in pozitia de atac, cam la 10 metri fata de acesta, neindraznind sa mai atace. Prima data cand am vazut barbatii pe jos am crezut ca din accident acestia au suferit vatamari, insa ulterior am inteles ca barbatii au incercat sa-l pedepseasca pe conducatorul auto, dar si-au furat-o rau :)). Desi 2 sau 3 barbati au suferit fracturi la brate si mai multe traumatisme, au formulat plangere penala impotriva conducatorului auto, acesta nu a raspuns penal tocmai pentru faptul ca se afla in legitima aparare. O zi buna!

Edited by apocalipse
  • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.